Mujakić tokom prvog susreta sa Dinamom (FK Partizan)
Mujakić tokom prvog susreta sa Dinamom (FK Partizan)

Partizan ne gubi kad počinje sa trojicom štopera, ali i te kako prima golove

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.07.24. | 09:34

Crno-beli priželjkuju da im promena formacije donese pomak u revanšu sa Dinamom (20 časova, TV Arena Premium 1)

Nešto mora da se menja, jer ovako ne ide. Koliko puta rečeno, napisano, najavljeno poslednjih godina. I – ništa. Nema pomaka. Najviše zato što isti ljudi vode klub i sredina u kojoj rade treneri je sve samo ne zdrava. Često u nenormalnim okolnostima pokušavaju, improvizuju, nadaju se da baš oni mogu drugačijim pristupom da povedu Partizan napred, što je verovatno bila i vodilja Aleksandru Stanojeviću pred revanš sa Dinamom iz Kijeva.

Kako zbog rezultata prve utakmice drugog kvalifikacionog kola za plasman u Ligu šampiona (2:6), tako i igre. Pošteno govoreći, nije ličila ni na šta. Otuda je šef stručnog štaba crno-belih rešio da pokuša drugačijom formacijom u odnosu na meč u Lublinu, ali i prva dva prvenstvena, da razmrda ekipu. Prema najavama iz „Zemunela“, srpski predstavnik će utakmicu sa ukrajinskim početi u rasporedu 3-4-3, što izaziva niz pitanja: od toga ima li Parni valjak igrače za takav sistem, zašto je jedan uigravan tokom priprema, a posle samo 270 minuta se prešlo na drugi, jesu li igrači za kratko vreme uspeli da razumeju zahteve...

Izabrane vesti

Oko jednog pak nema dileme. Iako se retko koristilo na crno-beloj strani Topčiderskog brda, opredeljenje da se počne sa trojicom štopera pokazalo se dosad svrsishodno. Za bezmalo dve i po godine do danas, samo šest puta se desilo da Partizan istrči na teren u drugačijoj postavci u odnosu na njemu klasičnu sa četvoricom u poslednjoj liniji. Zanimljivo, prvi put je to uradio baš u prethodnog mandatu Aleksandra Stanojevića. Isto je u pitanju bio duel međunarodnog karaktera, igralo se u Gentu, za prvo mesto u grupi Lige konferencije, tim iz Humske je bio uzdrman kadrovskim problemima u odbrani i Stanojević je tad odlučio (iako nije vodio ekipu, usled suspenzije, već je na klupi bio Igor Duljaj) da ispred golmana Aleksandra Popovića budu Nemanja Miletić, Igor Vujačić i Siniša Saničanin kao centralni defanzivci, dok su po bokovima dejstvovali Aleksandar Miljković i Slobodan Urošević. Upravo je levi bek sjajnim golom doneo prednost Beograđanima, da bi pobeda izostala usled pogotka Marokanca Tarika Tisudalija deset minuta pre kraja. Ostao je utisak da je protiv najjačeg tima u toj grupi (još Flora i Anortozis) Partizan izgledao pristojno, možda čak i iznad očekivanja. Verovatno je i sećanje na taj duel iniciralo Stanojevićevu odluku za revanš sa Dinamom. Povratnik na klupu je mesec dana kasnije ponovio raspored iz Belgije na prvenstvenom susretu sa Kolubarom, uz činjenicu da Urošević tad nije mogao da igra, menjao ga je levom stranom dešnjak Marko Živković, a Parni valjak slavio pogotkom Kvinsija Meniga (1:0).

Partizan - Dinamo Kijev, gol iz penala, kvota 4,00

Stanojevića je leta 2022. zamenio Ilija Stolica, zadržao se svega šest utakmica i na njima nije odudarao od ideje sa tim bude posložen sa četiri defanzivna igrača, ali je patio i u Evropi i u Mozzart Bet Superligi, pa je brzo smenjen. Došao je Gordan Petrić i već na drugoj utakmici rešio da promeni formaciju. Bilo je to protiv Hamruna u kvalifikacijama za Ligu konferencije, Partizan je krenuo sa Vujačićem, Svetozarom Markovićem i Saničanom, sad je Živković bio desno, a Urošević levo i na svom stadionu je favorit slavio sa 4:1. Na Malti je vodio sa 3:1, a pred kraj primio dva gola i završilo se sa 3:3, sa identičnom postavkom kao u Humskoj. I u grupi Lige konferencije te sezone, Petrić je poslao na teren formaciju sa trojicom štopera i dvojicom bekova (isto kao u kvalifikacijama), ali je na gostovanju Slovackom morao da menja već posle 22 minuta, usled crvenog kartona Kristijana Belića. Čak je i prekomponovanje tima u hodu donelo gostima boljitak, naročito u drugom poluvremenu, kad je izboren nerešen ishod (3:3). Nešto kasnije, na gostovanju TSC-u, Petrić se opredelio za isti sistem – samo što je umesto Markovića počeo Mihajlo Ilić – a Partizan je dobio sa 3:2.

Utakmica u Bačkoj Topoli je bila na programu 6. novembra 2022, prošlo je od nje više od godinu i po, bili su u ulozi trenera, posle Gordana Petrića, još Igor Duljaj i Albert Nađ, Partizan je u međuvremenu nijednom nije bio ovako posložen kao što će biti protiv Dinama, sa Aleksandrom Filipovićem, Svetozarom Markovićem i Nihadom Mujakićem. Da se vidi da li je to rešenje, jer i sam Stanojević je nagovestio da će revanš pokazati da li je tim spreman da se nosi sa Evropom ili ne.

Ako se traži pomak, za početak bi bilo dobro da se izbegne bruka nalik onoj u Poljskoj. I da ekipa bude opasnija u napadu. Kao što i jeste bila svaki put kad bi igrala u pomenutoj formaciji. Dovoljno je pogledati učinak na šest utakmica kad su igrala trojica štopera i dvojica bekova: Partizan u takvom rasporedu ne zna za poraz. A bio je opasan, jer je dao 15 golova. S druge strane, i ranjiv, na svakom meču osim sa Lazarevčanima primio je bar po gol. Ukupno deset.

Kako će biti večeras?


KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 2. KOLO (REVANŠI)

Utorak

Karabag - Linkoln 5:0 (3:0) /prvi meč 2:0/

/Žununjo 17, 31, 44, Benzija 66, Andrade 72/

Fenerbahče - Lugano 2:1 (0:1) /prvi meč 4:3/

/Džeko 59, Šimanski 90+3 – Belhađ 7/

Petrokub - APOEL 1:1 (0:0) /prvi meč 0:1/

/Platica 60 – Markinjos 65/

Sparta Prag - Šamrok Rovers 4:2 (2:1) /prvi meč 2:0/

/Olatundži 29, Ros 41, Sorensen 48, Tuci 71 – Grin 32, 47/

TNS - Ferencvaroš 1:2 (0:1) /prvi meč 0:5/

/Danijels 90+1 – Zakarijasen 43, Romens 62pen/

Slovan Bratislava - Celje 5:0 (2:0) /prvi meč 1:1/

/Tolić 17, Strelec 30, 72, Mak 60, Beersenjan 75/

KI Klaksvik - Malme 3:2 (1:1) /prvi meč 1:4

/Berntson 2, Frederiksbeg 65 – Bolin 13pen, Kristijansen 59pen/

Sreda

19.00: (4,70) RFS (3,70) Bode/Glimt (1,67) – prvi meč 0:4

19.15: (1,07) Midtjiland (13,0) Santa Koloma (25,0) – prvi meč 3:0

20.00: (2,70) Makabi Tel Aviv (3,10) FCSB (2,75) – prvi meč 1:1

20.00: (4,00) Partizan (3,60) Dinamo Kijev (1,90) – prvi meč 2:6

20.30: (1,22) Jagjelonija (6,50) Panevežis (12,0) – prvi meč 4:0

20.45: (4,10) Dinamo Minsk (3,50) Ludogorec (1,90) – prvi meč 0:2

21.00: (4,70) Borac Banjaluka (3,70) PAOK (1,67) – prvi meč 2:3

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FK PartizanDinamo KijevAleksandar StanojevićLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampiona

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara