Pao dogovor: Skraćen letnji prelazni rok! Idealan centaršut Arapima ili prava stvar?

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.09.24. | 11:36

Mišljenja su podeljena

Dugo se već vodi polemika među fudbalskim ljudima, na najrazličitijim forumima, gde padaju velike odluke - da li treba skratiti letnji prelazni rok? Načelno, za takav potez bila je većina onih čiji se glas daleko čuje i poštuje, međutim sve do ove jeseni nije bilo konkretnih akcija po tom pitanju. Sada, kako javlja ugledni Tajms, Englezi i Španci su postigli sporazum, a uskoro će na iste uslove pristati i preostale tri iz TOP 5 liga - francuska Liga 1, nemačka Bundesliga i italijanska Serija A.

Šta ovo konkretno znači?

Izabrane vesti

Najjednostavnije rečeno, pregovori idu u dovrom smeru, prilično se brzo odvijaju i načelan konsenzus je postignut: u svih pet najjačih liga Evrope, letnja pijaca trajaće 15 dana kraće - od 1. jula do 15. avgusta.

Tačnije, u Španiji, Italiji, Nemačkoj i Francuskoj do sada je prelazni rok zvanično kretao prvog dana jula, dok su Englezi počinjali još 14. juna, tako da ostaje samo mala dilema da će se i ti datumi od idućeg leta u potpunosti izjednačiti, to jest da li će i Premijer liga otvoriti pijacu 1. jula. Kada je spuštanje zavese u pitanju situacija je potpuno jasna - u svih pet zemalja prelazni rok biće zatvoren pre nego što počnu šampionati.

Ovakvu nameru 'liga petica' mnogi če pozdraviti; postoji mišljenje da letnji prelazni rok predugo traje i da ga definitivno treba skiratiti - bilo je ideja čak na mesec dana, kao zimski - međutim postoje i određeni klubovi što ozbiljno lobiraju protiv ovakve odluke.

"Jednostranim delovanjem malo toga može da se reši. Samo se stvaraju čak vrlo predvidivi problemi. Da li će Saudijska Arabija biti deo ovog sporazuma? Naravno da neće. U čemu je onda poenta?", stoji između ostalog u tekstu Tajmsa.

"Engleska je ovo probala da uradi 2018. i nije uspelo. Samo 18 meseci kasnije klubovi su glasali da se prelazni rok uskladi s ostatkom Evrope. Zašto? U Engleskoj je pijaca zatvorena, dok u Evropi nije bila. To je dovodilo do toga da igrači odlaze, a Premijerligaši nemaju mogućnost da pronađu zamenu. Jedina dobra stvar u celoj priči jeste što bi se ovoga puta uskladile sve najjače lige Evrope", izneo je lični stav novinar Martin Samjuel iz Tajmsa, pa još dodao:

"Pre šest godina Saudijska Arabija nije predstavljala nikakvi opasnost. Sada i te kako predstavlja. Na Bliskom istoku sigurno neće sputavati svoje poslove, nego će pokušati da iskoriste šansu. Šta ukoliko Saudijci sačekaju da prođe 15. avgust i onda krenu po Alisona ili Salaha? To bi moglo da dovede do ozbiljnih gubitaka za mnoge velike klubove Evrope".

"Takođe, sve što bi ovakva odluka trebalo da predupredi, ona će zapravo samo dodatno podstaći: paničnu kupovinu, neizvesnost, inflaciju, rastuće naknade agentima", zaključio je Samjuel.

Kakav je vaš stav po ovom pitanju?

Deluje da definitivno ima podosta prostora ta ozbiljnu raspravu i debelo razmišljanje.


tagovi

BundesligaPrimeraPremijer ligaFrancuska Liga 1Serija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara