Sergej Milinković-Savić protiv Napolija (©Shutterstock)
Sergej Milinković-Savić protiv Napolija (©Shutterstock)

NEDELJA U SERIJI A: Rimski klubovi protiv svojih noćnih mora - Napolija i Atalante! Inter vidi prvo mesto kao božićni poklon

Vreme čitanja: 8min | ned. 20.12.20. | 12:14

Gomila interesantnih okršaja u današnjem programu italijanskog prvenstva

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Od Lacija i Rome se očekuje da u sudaru sa klubovima koji su ih masakrirali poslednjih godina u prvenstvu daju snažan signal. Od Nebeskoplavih se očekuju da naprave rezultatski zaokret, a od Đalorosih da konačno pobede jedan veliki tim Serije A. Nimalo lak zadatak budući da su u poslednjih pet godina samo po jendom uspeli da pobede Napoli odnosno Atalantu. 

Izabrane vesti

U popodnevnom programu milanski klubovi će se boriti za prvo mesto na tabeli. Milan će imati na raspolaganju Tea Ernandeza, ali neće biti četvorice startera, Kjaera, Benasera, Rebića i Ibrahimovića, za meč protiv Sasuola. Inter će imati rutinski zadatak protiv Specija koja će više misliti na derbi sa Đenovom u sredu nego na sudar sa Nerazurima u kojem, objektivno, nemaju mnogo šansi. Eriksen će biti ponovo na klupi, dok Najngolan nije ni pozvan na meč i pored toga što je u potpunosti fit.

LACIO - NAPOLI

Lacio nije mogao da nađe težek protivnika za pravljenje pobedničkog zaokreta u prvenstvu. Napoli je u poslednjih deset godina bukvalno noćna mora Nebeskoplavih. Azuri ne postižu samo, u proseku, 2,3 gola po utakmici Laciju od 2011. već s zabeležili čak osam pobeda na poslednjih 10 mečeva, uz jedan poraz i remi.

Predsednik Klaudio Lotito je proveo juče ceo dan u Formelu. Razgovarao je i sa stručnim štabom i sa igračima. Sudeći po rečima trenera Simonea Inzagija na konferenciji za novinare postignuta je neka vrsta pakta, mada je pitanje koliko će on trajati i da li će preživeti Božić, budući da Lacio posle Napolija čeka gostovanje protiv Milana.

Nije preterivanje ako se kaže da Inzagi i njegovi izabranici u sledeće tri dana stavljaju na sto čitavu 2021.godinu. Naime, u slučaju da rimski klub ostane bez bodova ili osvoji samo jedan ili dva, kompromitovaće u dobroj meri svoje šanse da obezbedi plasman u Ligu šampiona za sledeću sezonu. Štaviše, rizikuje da ostane i van Evrope.

Dobra vest za kormilara Nebeskoplavih je ekspresan oporavak Frančeska Ačerbija. Iskusni reprezentativac je još jednom dokazao da je njegova fizička struktura bionična i protiv Napolija će komandovati odbranom Lacija. Praktično, od startera, neće biti samo Lukaša Lejve koji će se vratiti u tim tek u novoj godini. Mesto Brazilca će zauzeti Eskalante pošto je Parolo povređen a Inzagi ima više poverenja u bivšeg igrača Ejbara nego u Kataldija.

Napoli stiže na Olimpiko bez prve napadačke trojke: Osimhen i Mertens su povrđeni a Insinje plaća danak svog dugačkog jezika protiv Intera (suspendovan je na jedan meč zbog crvenog kartona na San Siru). Prema najavama iz Kastel Volturna, Rino Gatuzo ima nameru da pruži šansu Politanu, Lozanu i Petanji. U odnosu na tim koji smo videli protiv Nerazura najavljuju se još dve promene: Fabijan Ruiz umesto Demea a Maksimović će zameniti Manolasa.

Rino Gatuzo je uveren da će njegov tim odneti sva tri boda sa Olimpika ako njegovi igači ponove predstavu sa San Sira gde ih je samo sticaj nesrećnih okolnosti sprečio da pobede Inter, čak i sa igračem manje na terenu.

LACIO 3-5-2: Rejna - Luiz Felipe, Ačerbi, Radu - Lacari, Milinković-Savić, Eskalante, Luis Alberto, Marušić - Imobile, Korea

NAPOLI 4-2-3-1: Ospina - Di Lorenco, Maksimović (Manolas), Kulibali, Mario Rui - Fabijan Ruiz, Bakajoko - Politano, Zjelinski, Lozano - Petanja

ATALANTA - ROMA

Kao grom iz vedra neba je odjeknula sinoć vest da Papu Gomez nije pozvan na utakmicu sa Romom. Familija Perkasi je definitivno stala na stranu trenera Đan Pjera Gasperinija. Čašu razumevanja je prelilo ponašanje Gomeza na meču sa Juventusom, pevanje himne Bjankonera je doživljeno kao neoprostivo provociranje. Gomez će biti na transfer listi u januaru, ali neće biti gratis kako su neki pomislili, budući da Argentinac ima ugovor sa Atalantom do leta 2022.godine, i Atalanta se neće odreći novca od prodaje. U svakom slučaju, avantura Papu Gomeza u Bergamu je definitivno završena.

U tim Atalante se vraća Josip Iličić, ali će Slovenac početi meč na klupi, na njegovom mestu će igrati Malinovski dok će Pesina pokušati dostojno da zameni Papu Gomeza. Od dolaska Gasperinija na klupu Dee, Atalanta je samo jednom izgubila od Rome (Aleksandar Kolarov je doneo tu jedinu pobedu Romi iz slobodnog udarca) uz skor od pet pobeda i pet poraza.

Takođe, Romu s potpisom Paula Fonseke i dalje bije glas da ne uspeva da izađe kao pobedenik u direktnim okršajima sa timovima iz vrha tabele. U dosadašnjem delu prvenstva, Đalorosi su igrali nerešeno sa Juveom, Milanom, Sasuolom i izgubili su od Napolija.

Portugalski srtučnjak ima sve igrače na raspolaganju, uključući i četvoricu bivših igrča Atalante (Mančinija, Ibanjeza, Spinacolu i Kristantea). Na gol bi trebalo da se vrati iskusni Mirante koji se oporavio dok Pau Lopez nije najbolje iskoristio odsustvo italijanskog čuvara mreže. U startnu postavu se vraća i Karsdorp dok ostaje otovreno pitanje da li će Fonseka igrati sa Pelegrinijem pored Mhitarjana iza leđa Džeka i Kristanteom na sredini terena sa Veretuom ili će se opredeliti za svoju standardnu postavku sa Pedrom pored Jermenina i Bošnjaka i Pelegrinijem u veznoj liniji sa Veretuom.

ATALANTA 3-4-1-2: Golini - Đimsiti, Romero, Palomino - Hatebor, De Ron, Frojler, Gosens - Pesina - Malinovski, Zapata

ROMA 3-4-2-1: Mirante - Mančini, Smoling, Ibanjez - Karsdorp, Pelegrini, Veretu, Spinacola - Pedro, Mhitarjan - Džeko

SASUOLO - MILAN

Iz Milanela su juče stigle “slatko-gorke” vesti za navijače Rosonera čija je delegacija juče bila u sportskom centru Milana, razgovarali su sa Piolijem i ostavili transparent podrške svojim ljubimcima “Uvek smo sa vama”. Lista povređenih igrača Milana se produžila za još jedno ime: pored Kjaera, Gabije, Benasera i Ibrahimovića dodao se i Ante Rebić. Obrabrujuća novina je povratak u tim Tea Ernandeza, jedne od glavnih uzdanica Rosonera u misiji zadržavanja liderske pozicije na tabeli Serije A.

Na strani Milana u dvoboju sa Sasuolom je trend koji se konsolidovao u poslednje četri sezone: Rosoneri nisu nijednom izgubili zabaleživši šest pobeda i dva remija. Trener Milana Stefano Pioli se nije žalio na izostanke i nije tražio alibi pred meč u Ređo Emiliji, naprotiv od svojih fudbalera traži da završe 2020. godinu u stilu koji ih je razlikovao od drugih od “lokadauna” do danas. Štaviše, Milan je poslednji put izgubio daleko od San Sira pre godinu dana kada je doživeo brodolom u Bergamu protiv Atalante.

Milan je na poslednjim utakmicama mnogo više platio odsustva startera u odbrani, pre svih Kjaera, nego Ibrahimovića u napadu. Rosoneri su nastavili da tresu mreže, istina sa defanzivcima i igračima veznog reda, od poslednjih osam golova Milana samo jedan nosi pečat napadača, ali su počeli da dozvoljavaju previše šansi protivničkim timovima, tako da je Donaruma bio primoran da vadi mnogo češće loptu iz mreže nego što je to bio slučaj na startu sezone.

Ambulanta Sasuola se konačno ispraznila i prava je šteta što će tim Roberta De Zerbija biti oslabljen neigranjem Manuela Lokatelija (suspendovan zbog kartona), tim pre što bi Lokateli, sigurno, bio posebno motivisan protiv svog bivšeg kluba koji, uzgred budi rečeno, nije verovao u njegov talenat.

De Zerbi ima samo jednu dilemu oko sastava: reč je o povratnicima Defrelu i Kaputu. Nijedan od dvojice napadača još uvek nije ušao u formu posle duge pauze i trener Sasuola će odlučiti u poslednjem momentu ko će početi susret sa Milanom.

Sasuolo je na poslednje tri utakmice u Seriji A primo samo jedan gol zahvaljujući novom stilu igre u odbrani, ali je istovremeno izgubio svoj ubojitost: od najefikasnijeg tima u Seriji A, De Zerbijev tim je u poslednja četiri kola postao najneefikasnniji prvoligaški tim: samo dva gola, i to oba sa bele tačke, nijedan iz igre.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji - Toljan, Kirikeš, Ferari, Rožerio - Burabia, Lopez - Berardi, Đuričić, Boga - Defrel (Kaputo)

MILAN 4-2-3-1: Donaruma - Kalabrija, Kalulu, Romanjoli, Ernandez - Tonali, Kesi - Salemakers, Čalhanoglu, Brahim Diaz - Leao

INTER - SPECIJA

Inter vidi lidersku poziciju na tebali kao novogodišnij i božićni poklon svojim navijačima u godini koja je bila poprilično gorka: izgubljena titula prvaka Italije, poraz u finalu Lige Evrope, debakl u Ligi šampiona u krajnje prosečnoj grupi.

Pet uzastopnih pobeda u Seriji A i dva kiksa Milana protiv Parme i Đenove su omogućili Konteu i njegovim fudbalerima da u poslednja dva kola u ovoj godini jurišaju na vrh tabele.

Jedno od objašnjenja preokreta rezultata Nerazura u prvenstvu je stabilizacija odbrambenog reda. Na prvih 11 mečeva u Seriji A i Ligi šampiona, Konte je na svakoj utakmici menjao kompoziciju defanzivne linije. U tom periodu su Nerazuri primili čak 18 golova. Na poslednjih sedam okršaja, u oba takmičenja, sa trojkom Škrinjar, De Fraj, Bastoni ispred kapitena Handanovića, Inter je primio samo šest golova, manje od jednog po meču u proseku. Ipak, s tim podatkom Konte ne bi trebalo da maše mnogo, jer je Inter u poslednjih mesec dana dozvoilio mnogo više udaraca prema golu nego na startu sezone: na prvih 11 mečeva malo više od osam šuteva, na poslednjih sedam više od 12 po utakmici. U prevodu, sreća i bravura Handanovića, su pomogli odbrani Nerazura da bude neprobojnija.

Konte nije pozvao na meč sa Specijom Najngolana i pored toga što je Belgijanac odradio sve treninge prthodnih dana: još jedan znak da za Nindžu nema mesta u Konteovom timu. Eriksena je u malo boljoj poziciji, ali ni proitv Specije, barem su takve najave, neće biti na terenu već na klupi. Konte je uveren da su Brozović i Galjardini bolji i korisniji igrači od Danca.

Jedina dilema oko sastava Nerazura se odnosi na levi bok gde su u konkurencija Jang i Perišić, podjednako neubedljivi u poslednjim nedeljama. Sančez je i dalje povređen i vratiće se na teren tek u novoj godini dok je Vidal još uvek rovit i najverovatnije će početi meč na klupi. Lautaro Martinez i Romelu Lukaku su obavezni izbor u napadu, osim ako Konte, u šta je teško poverovati, promeni formacijsku postavku i zaigra samo sa jednim špicom.

Specija dolazi potpuno rasterećena na San Siro i verovatno će trener Italiano izvršiti rotaciju svojih najboljih igrača budući da ga čeka ligurijski derbi sa Đenovom za tri dana: meč koji vredi duplo budući da se radio o okršaju timova koji će se boriti do kraja za opstanak u Seriji A.

INTER 3-5-2: Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Galjardini, Jang - Lukaku, Lautaro Martinez

SPECIJA 4-3-3: Provedel - Sala, Terci, Erlić, Bastoni - Dejola, Riči, Pobega - Đazi, Enzola, Farijas

SERIJA A - 13. KOLO

Subota

Fjorentina – Verona 1:1 (1:1)

/Vlahović 19p – Velozo 8p/

Sampdorija - Krotone 3:1 (2:1)

/Damsgard 26, Jankto 36, Kvaljarela 65 - Simi 45/

Parma - Juventus 0:4 (0:2)

/Kuluševski 23, Ronaldo 26,48, Morata 87/

Nedelja

12.30: (2,75) Torino (3,05) Bolonja (2,75)

15.00: (2,40) Benevento (3,30) Đenova (3,00)

15.00: (2,95) Kaljari (3,25) Udineze (2,45)

15.00: (1,35) Inter (5,50) Specija (9,00)

15.00: (3,35) Sasuolo (3,45) Milan (2,15)

18.00: (2,50) Atalanta (3,40) Roma (2,75)

20.45: (2,80) Lacio (3,25) Napoli (2,55)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

RomasasuoloSpecijaAtalantaNapoliInterMilanLacioSerija A

Obaveštavaj me

Lacio
Milan
Inter
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara