Murinjo sa Stankovićem, Ivanovićem i Matićem (©Reuters)
Murinjo sa Stankovićem, Ivanovićem i Matićem (©Reuters)

Murinjov balkanski orkestar: Pozornica postavljena za Tadića i Džeka

Vreme čitanja: 2min | ned. 02.06.24. | 11:19

Tu su još Dominik Livaković i Rade Krunić; kapiten Orlova biće osmi Srbin kog će trenirati trofejni Portugalac

Dan posle izjave kojom je Žoze Murinjo potvrdo da preuzima Fenerbahče, klub je objavom na drušvenim mrežama ozvaničio saradnju. To znači da će slavni Portugalac osmi put u karijeri trenirati nekog igrača iz Srbije, a ako gledamo zemlje bivše Jugoslavije, taj broj je dosta veći.

Nemanja Matić i Branislav Ivanović su među fudbalerima koje je trofejni Portugalac najviše koristio tokom karijere, visoko je rangiran i Dejan Stanković, a novi reprezentativac Srbije sa kojim će Murinjo sarađivati je Dušan Tadić. Pored kapitena Orlova u Istanbulu ga čekaju i Edin Džeko, Dominik Livaković i Rade Krunić. Hoće li i koliko će računati na sve njih, videćemo, ali činjenica je da Murinjo ima mnogo uspeha sa Balkancima.

Izabrane vesti

Od prvog samostalnog izazova u trenerskoj karijeri Portugalac je imao igrača sa ovih prostora u svom timu. Bio je to Ivan Dudić, koji je pod Murinjovom komandom nastupao u Benfiki. Nekadašnji desni bek Crvene zvezde odigrao je četiri utakmice pod Murinjovim vođstvom i u tri pobedio, a jednu izgubio.

Sledeći su bili slovenački vezista Miran Pavlin u Portu (10 utakmica), pa napadač iz Osijeka Petar Krpan u Leiriji. Portugalski strateg samo jednom ga je koristio na terenu, a bilo je to u velikoj pobedi nad Sportingom iz Lisabona (2:0) 2001. godine.

Tokom dva mandata u Čelsiju, Murinjo je sarađivao sa trojicom fudbalera iz Srbije, a prvi je bio Mateja Kežman (41 utakmica, 30 pobeda), dok je sa Branislavom Ivanovićem i Nemanjom Matićem doživeo neke od najlepših trenutaka svoje karijere i najveće uspehe. Bio je na Stamford Bridžu i golman Asmir Begović iz Trebinja.

Sa Dejanom Stankovićem Murinjo je i danas veliki prijatelj, a upoznali su se u Interu. Tamo je Portugalac trenirao i Alena Stevanovića, Gorana Pandeva, Marka Arnautovića i Zlatan Ibrahimovića.

Luka Modrića je sinoć osvojio šestu Ligu šampiona sa Real Madridom, dobio je i Zlatnu loptu u dresu Kraljevskog kluba 2018, na Santijago Bernabeu ga je doveo upravo Murinjo pre 12 godina.

Po dolasku u Mančester Junajted trofejni strateg je obnovio saradnju sa Matićem i Ibrahimovićem, a pouzdanog vezistu iz Vrela potom je trenirao i u Romi, gde su bili i Mile Svilar, Benjamin Tahirović i Lovro Golić. Pre povratka u Italiju Žoze Murinjo je sezonu i po vodio Totenhem, ali bez zapaženih rezultata. Možda zbog toga u tom klubu nije imao nikaoga od igrača iz Srbije i okoline. Makar poreklom.

U Fenerbahčeu slavnog Portugalca čeka pomenuti kvarter Tadić, Džeko, Livaković, Krunić. Imaće od koga da se raspita o njima, kao i oni o njemu.

SRBI KOJE JE TRENIRAO ŽOZE MURINJO

Ivan Dudić (Benfika, 4 utakmice)

Mateja Kežman (Čelsi, 41 utakmica)

Dejan Stanković (Inter, 81 utakmica)

Alen Stevanović (Inter, 1 utakmica)

Branislav Ivanović (Čelsi, 115 utakmica)

Nemanja Matić (Čelsi, Mančester Junajted, Roma, 209 utakmica)

Mile Svilar (Roma, 12 utakmica)

Dušan Tadić (Fenerbahče, ?)


tagovi

Žoze MurinjoDušan TadićEdin DžekoFenerbahče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara