Žoze Murinjo (Reuters)
Žoze Murinjo (Reuters)

Predizborno obećanje ispunjeno: Murinjo u Fenerbahčeu!

Vreme čitanja: 2min | pet. 31.05.24. | 10:10

Dvogodišnji ugovor za Portugalca

Fenerbahče je jutros smenio dosadašnjeg trenera Ismaela Kartala i kreće u budućnost sa Žozeom Murinjom.

Slavni Portugalac i turski klub su dogovorili dvogodišnju saradnju i uskoro se očekuje ozvaničenje posla.

Izabrane vesti

Murinjovo ime u kontekstu Fenerbahčea je počelo da se pominje pre mesec dana kada kao ideja predsedničkog kandidata Aziza Jildirima, ali u međuvremenu je i aktuelni predsednik Ali Koč napravio isti plan.

Zapravo, ključna figura u celom poslu je Mario Branko, aktuelni sportski direktor Fenerbahčea i Murinjov zemljak. Branko je prethodnih nedelja pregovarao sa Murinjom i na kraju postigao konačan sporazum. Potpisan je ugovor na dve godine uz opciju za treću, a predsednik Ali Koč danas putuje u London gde će u Murinjovom društvu gledati finale Lige šampiona. Očekuje se da se posle finala zajedno zapute za Istanbul...

U Fenerbahčeu se 8. i 9. juna održavaju predsednički izbori na kojima se vodi borba između Alija Koča i Aziza Jidirima. Jildirim je bio predsednik kluba od 1998. do 2018. kada je izgubio od Koča. Predsedničke fotelje ga je koštao period od četiri godine bez titule, ali ni Koč za šest godina nije uspeo da osvoji pehar prvaka Turske uprkos ogromnim ulaganjima. Fenerbahče je minule sezone osvojio čak 99 bodova u prvenstvu ali je opet završio iza Galatasaraja.

Zato je Jildirim pre mesec dana obećao dovođenje Murinja kao garanciju za osvajanje titulu, ali Koč mu je „ukrao“ najjače predizborno izdanje i zahvaljujući Branku se dogovorio sa Murinjom.

Finansijski detalji ugovora nisu poznati ali turski mediji barataju informacijama o godišnjoj plati vrednoj čak 15.000.000 evra za Portugalca. Što ne bi bilo čudno za predsednički mandata Alija Koča koji deli pare šakom i kapom i letos je doveo velika i skupa imena poput Džeka, Tadića, Freda... Fenerbahče trenutno na godišnjem nivou za plate izdvaja oko 190.000.000 evra a klupski dug je porastao na preko 300.000.000 evra tokom Kočovog mandata.

Murinjo je bez posla otkako je jesenas smenjen u Romi, a ovo će mu posle 20 godina biti prvi posao van „liga petice“. U domovini je karijeru gradio od Benfike, preko Leirije do Porta u kojem je zasijala njegova trebnerska zvezda. Kasnije je vodio Čelsi (dva mandata), Inter, Real Madrid, Mančester Junajted, Totenhem i na kraju Romu.


tagovi

Žoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara