Edmond Tapsoba u duelu sa Harijem Kejnom (©Reuters)
Edmond Tapsoba u duelu sa Harijem Kejnom (©Reuters)

Miriše na meč sezone u Goaltoberfestu

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.09.24. | 13:08

Već u petom kolu Bundeslige veliki derbi dve najbolje ekipe, Bajerna i Levekuzena na Alijanc areni (18.30) koji bi mogao da odredi dalji tok šampionata

Letos su Bajern odbili pet-šest trenera, vrteo se ringišpil dugo, a na kraju se stalo na Vensana Kompanija. Belgijanac je ispao iz Premijer lige s Barnlijem, a pomalo neočekivano je seo na užarenu klupu Bavaraca. Mnogi su sumnjičavo vrteli glavom, ali ako se po jutru dan poznaje, legenda Mančester Sitija je pun pogodak giganta iz Minhena.

Bavarci su ostali bez trofeja prošle sezone, a ove su krenuli na turbo pogon. Četiri pobede, 16 golova na kontu, a ako dodamo i devet datih pogodaka nesrećnom zagrebačkom Dinamu na startu Lige šampiona, onda dobijamo obrise novog, jačeg, boljeg Bajerna.

Izabrane vesti

Lider Bundeslige će danas (18.30) imati najteži ispit, dolazak na Alijanc arenu osvajača duple krune, Bajera iz Leverkuzena, koji je prethodni šampionat završio bez poraza, dominirao u najboljoj sezoni u istoriji kluba pod komandom mladog stručnjaka Ćabija Alonsa.

18.30: (1,70) Bajern (4,10) Bajer Leverkuzen (5,20)

Opipavao je Bajern dugo puls oko španskog stratega, ali je odlučio da ostane na Baj areni. Farmaceuti igraju isto kao prošle sezone, atomski fudbal na gol više, ali odbrana je bušna kao švajcarski sir. Već je Bajer poklekao u ovom šampionatu na svom terenu od RB Lajpciga (2:3). I šampion Nemačke je raspucan, 13 pogodaka na četiri meča. Miriše na najbolji meč dosadašnjeg šampionata na rasprodatoj Alijanc areni. U Minhenu je sada veselo, u toku je Oktobarfest (od 21. septembra do 6. oktobra), pa je ovaj veliki derbi dve najbolje ekipe u Nemačkoj dobio nadimak Goaltoberfest.

Na jednoj strani bitka golgetera Harija Kejna i Viktora Bonifejsa, na druhoj mladih plejmejkera, a već asova svetskog fudbala, Džamala Musijale i Florijana Virca.

Bajern je mnogo dobio potpisom Majkla Olisa, dok je proigrao i Serž Gnabri, koji je dao dva gola i imao dve asistencije u prva četiri kola. Šta tek da kažemo za Kejna? Englez blista na startu sezone, pet golova u Bundesligi i četiri u mreži Dinama u evroliti. Prvi je favorit za Zlantu kopačku i mogao bi konačno da skine kletvu i da osvoji prvi trofej(e) u karijeri. Iako je početak sezone, eventualno pobeda bi odvojila Bavarce na velikih šest bodova u odnosu na najvećeg konkurenta. Borusija iz Dortmunda, RB Lajpcig i Štutgart teško mogu da se umešaju u borbu za Salataru.

Statistički, Virc ima najviše udaraca u prva četiri gola u šampionatu, čak 32. Postigao je četiri gola, ima jednu asistenciju i najavio je da će da bude na nivou kao prošle sezone, kada je 22 puta matirao golmane u Nemačkoj. I dalje Alonso velike nade polaže u „leteći“ bekovski tandem, Džeremija Frimponga i Aleksandra Grimaldija. Ove sezone partner Viktoru Bonifejsu u napadu je Francuz Martin Terije, novajlija iz Rena. Radilica na sredini terena je sjajni Albanac sa švajcarskim pasošem Granit Džaka.

MOZZART DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU BAJERNA PROTIV LEVERKUZENA U MINHENU.

Dilema Kompanija je da li da na sredini terena partner Jozuu Kimihu da bude nemački reprezentativac naše gore list Aleksandar Pavlović ili skupa investicija iz Fulama, Žoao Palinja.

Veteran Tomas Miler je i posle 15 godina u taboru Bavaraca i dalje važna karika u Bajernu.

Navijači bi trebalo da cene dva tima i rivalstvo koje se rađa. Oba tima su među najuzbudljivijim u ligi za gledanje, ali i na međunarodnom planu. Bajern je takođe bio najveći nemački tim dugi niz godina, ali je Leverkuzen uspeo da nas sruši. Morate to da poštujete. Oborio je rekorde, ali više se radi o tome kako ih je nadmašio, s obzirom na to kako Leverkuzen igra, koje igrače ima i kako rade kao tim. Svaki susret s njima je zaista težak. Bajer može da pati, ali je pokazao da može da stigne svaku prednost. O meču možemo da govorimo sa više aspekata. Na primer, da li treba da se koncentrišemo na zaustavljanje njihovih ključnih igrača ili da se fokusiramo na sebe i sopstvenu taktiku, da gledamo da dominiramo nad protivnikom? S obzirom na to da nisu bile utakmice sredinom nedelje, obe ekipe nemaju izgovora, i zato imamo dovoljno vremena da se pripremimo, to je ono što želimo da vidimo“, rekao je Miler za sajt Bundeslige.

Nekadašnji nemački reprezentativac kaže da je njegov tim je izvukao pouke iz prošle sezone.

Ove godine smo motivisaniji“, istakla je legenda tima iz Minhena.

Kod gostiju iz Leverkuzena nema problema oko sastava tima, svi konkurišu, dok Kompani i dalje ne može da račua na Bojea, Buhmana, Ibrahimovića, Ita i Stanišića.

Prošle sezone je u Minhenu u duelu ovih timova bilo bilo 2:2, dok je Bajer u Leverkuzenu pobedio giganta iz Minhena sa čak 3:0.

BUNDESLIGA – 5. KOLO

Petak

Dortmund - Bohum 4:2 (1:2)

/Girasi 44, 75, Džan 62pen, Enmeča 81 - Bero 16, De Vit 21/

Subota

15.30: (3,15) Volfsburg (3,50) Štutgart (2,20)

15.30: (1,85) Majnc (3,50) Hajdenhjam (4,40)

15.30: (1,63) Frajbuerg (3,80) Sankt Pauli (5,70)

15.30: (1,45) RB Lajpcig (4,50) Augzburg (7,00)

15.30: (2,20) Borusija Menhengladbah (3,50) Union Berlin (3,45)

18.30: (1,70) Bajern (4,10) Bajer Leverkuzen (5,20)

Nedelja

15.30: (4,90) Holštajn Kil (3,90) Ajntraht Frankfurt (1,70)

17.30: (2,35) Hofenhajm (3,60) Verder (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bajer LeverkuzenBajern MinhenBundesligaĆabi AlonsoVensan KompaniHari KejnViktor BonifejsFlorijan VircDžamal MusijalaAleksandar Pavlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara