Pažnja, pažnja! Bajern krenuo u stvaranje super-tima

Vreme čitanja: 6min | sre. 25.09.24. | 19:06

Musijala dobro reagovao na prve razgovore oko novog ugovora, a njegov ostanak mogao bi da znači realizaciju najvećeg transfera u istoriji bavarskog velikana

Malo ko je očekivao da će Bajern ući tako furiozno u novu sezonu i u prvih šest utakmica (u svim takmičenjima) postići čak 29 pogodaka. Ako je i bilo nekih nedostataka, oličenih u ona dva primljena gola protiv Dinama, Vensan Kompani ih je 'pokrpio' proteklog vikenda protiv Verdera na Vezeru. U Bremenu, dakle, laganih 5:0, uz odbrambenu perfekciju (ako tako nešto uopšte postoji): momci Ole Vernera za 90 minuta ne da nisu uputili šut u okvor gola, nego nisu imali nijedan pokušaj šuta?! To će reći da nijednom nisu čak ni izblokirani.

U takvom ambijentu Didi Haman je ipak pronašao razlog da baci nekoliko rečenica kritike na račun sportskog sektora, ali ukoliko Bajern uspe da u delo sprovede ono na čemu radi od pre nekoliko dana, teško da će bilo ko moći da mu prigovori ili pronađe zamerku.

Izabrane vesti

O čemu se radi?

U Minhenu su napokon započeli intenzivni razgovori oko produženja ugovora sa Džamalom Musijalom (21). To se, razumljivo, očekivalo, i ne predstavlja nikakvu senzaciju. Međutim ako se na ovu informaciju doda da bi od tih pregovora mogla da zavisi i sudbina Florijana Virca (21), onda cela priča dobija potpuno novu konotaciju. Iliti dubinu.

Krenimo od Musijale...

"Početak pregovora oko nastavka saradnje (sadašnja ističe u leto 2026.) bio je pozitivan. Dve strane našle su se za istim stolom prošle nedelje. Za početak je konstatovano da i Bajern i Musijala imaju iste ciljeve u budućnosti", piše Bild. "Vodeći ljudi iz kluba jasno su stavili Džamalu do znanja koliko ga cene. Objašnjeni mu je da ga čekaju 'ključevi tima', da će biti naslednik Tomasa Milera i da će sistem igre biti njemu prilagođen".

Najprodavaniji evropski dnevnik još je naveo u opširnim tekstu kako su već nakon prvog sastanka svi interesenti za Musijalu - a nije ih malo - pali u drugi plan.

Najveću opasnost poslednjih nedelja u Minhenu videli su u Mančester Sitiju, koji je navodno za iduće leto planirao da na sto stavi ponudu od 100.000.000 evra, kako bi otvoreno počeo da lovi momka kome bi u tom momentu preostalo samo još 12 meseci ugovora. Taj strategija sada polako počinje da pada u drugi plan...

"Džamal Musijala oseća se prijatno pod vođstvom Vensana Kompanija , što će biti jedan od ključnih faktora u njegovoj konačnoj odluci o budućnosti. Njih dvojica postala li su prilično bliski i trenutno pedantno i nasamo rade na video sesijama, analiziraju mnogo toga, a sve kako bi osigurali da igrač još češće ulazi u kazneni prostor rivala i postane efikasniji", analiziraju dalje novinari Bilda.

Kada su u pitanju lik i delo trenutno najvažnijeg igrača Bajerna u marketinškom smislu, u klubu se ozbiljno bave i tim segmentom. Marketinški stručnjaci bavarskog velika počeli su izradu zasebnog projekta u okviru kog je proračun koliko će Musijala kao prva zvezda donositi najpopularnijem nemačkom klubu. Logično, deo kolača predviđen je i za samom igrača...

"Od Džamala se očekuje da bude glavna marketinška snaga Bajerna na međunardnom tržištu, pre svega u Sjedinjenim Američkim Državama, gde klub iz Minhena ima sve veću popularnost. Maks Eberl ispričao je sve to 21-godišnjem ofanzivcu, a ovaj veoma pozitivno reagovao".

Musijalu je tokom prvog sastanka iznad svega zanimalo kakvi su kolektivni ciljevi kluba u narednih pet godina. I da li Bajern može da obezbedi da svake godine bude među tri najveća favorita za Ligu šampiona...

"Njega interesuje da uvek napada trofej Lige šampiona, dok mu je individualni cilj da bude u konkurenciji za Zlatnu loptu, odnosno da je osvoji. Kada su mu skrenuli pažnju da već ima Ligu šampiona sa Bajernom, momak je navodno rekao da se ne oseća kao pravi pobednik elitnog takmičenja, jer je te sezone pod Hansijem Flikom ipak bio samo rezervista", prenosi dalje Bild neke od detalja sa sastanka.

Maks Eberl i Kristof Frojnd posebno su bili impresionirani zbog dve stvari. Prvo - ni Musijala ni njegovi zastupnici nijednog momenta nisu pomenuli novac. U prevodu, insistirali su da finansijski zahtevi budu poslednja stavka u razgovorima, jer veruju da će lako pasti dogovor kad samo plata ostane na dnevnom redu.

(Džamal Musijala trenutno zarađuje manje od 5.000.000 evra neto po godini, a procene su da Bajern po novom ugovoru neće morati da ga plaća više nego Harija Kejna, koji godišnje inkasira oko 14.000.000 neto.)

I drugo - direktorski tandem ostao je pomalo zatečen razmišljanjem mladog igrača o strukturi tima. Govorio je Džamal kako je prezadovoljan dovođenjem Majkla Olisa, ali i da bi rado zaigrao u tandemu sa Florijanom Vircom, velikim prijateljem, s kojim je redovno u kontaktu.

I tu u priču ulazi drugi biser nemačkog fudbala...

Javna je tajna da Bavarci već dve godine u stopu prate Virca, da su zbog njega rešili da spuste gas letos i ne prate Barselonu, Pari Sen Žermen i RB Lajpcig u 'pokeraškim partijama' za Danija Olma, Dezire Duea i Ćavija Simonsa, baš kao što je javna tajna da je 'desetka' Bajer Leverkuzena navijač bavarskog velikana.

"Nema ni najmanje sumnje da bi produženje ugovora sa Musijalom bio ozbiljan podsticaj za Virca da se idućeg leta pridruži svom prijatelju u Minhenu", zaključio je Bild svoju analizu situacije.

"On je sjajan igrač, dobri smo prijatelji i imamo odličan odnos, kako na terenu tako i van njega", kazao je Musijala ozarenog lica kada su pitali za mogućnost da od iduće sezone i u klubu igra kraj Virca.

Angažovanje Florijana Virca biće teži deo dupolog posla koji bi od Bajerna napravio zaista super-tim. Pojedini navijači na društvenim mrežama želju za uparivanjem ovog dvojica smatraju najboljom idejom u poslednjih 50 godina. Ali naravno da ni Real Madrid, Arsenal, Siti - neće sedeti skrštenih ruku. Ono što bi mogao da bude ozbiljan Bajernov adut, pored činjenice da u tima ima Vircovog velikog prijatelja, jeste činjenica da idućeg leta oslobađa u budžetu za plate najverovatnije preko 40.000.000 evra, pošto je za očekivati da se Tomas Miler i Manuel Nojer povuku.

Čak i ukoliko bi Nojer produžio ugovor za još godinu dana, sigurno ne bi igrao za sadašnjih 20.000.000 evra bruto...

Kada je u pitanju Bajer Leverkuzen, njegova pregovaračka poziciija je dobra. Virc ima ugovor još pune tri godine i teško da će otići sa Baj arene za manje od 150.000.000.

A evo i kako bi mogla da izgleda Bajernova navala iduće sezone, odnosno manevar.

Istina je da Jozua Kimih još nije produžio ugovor i pitanje je da li će ostati, no ukoliko se to dogodi, nema sumnje da će biti partner Aleksandru Pavloviću u srcu terena.

Pa ukoliko Bavarci ovako poslože 'gornju pololovinu' tima, u kojoj Pavlović ima 20 godina, Virc i Musijala po 21, Olis 22 - biće to navala od koje će svi odreda drhtati verovatno narednih desetk godina.

Doduše, odbrana je posebna priča. I ona će verovatno morati da bude renovirana u značajnoj meri.


tagovi

Džamal MusijalaFlorijan Virc

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara