Martin Baturina (©Reuters)
Martin Baturina (©Reuters)

Hajduku teskoba u grudima, Dinamu dragulj u rukama: Da igra u Benfiki vredeo bi stotku!

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.10.24. | 14:39

Martin Baturina oduševio protiv Monaka

Otac Mate bi nije možda bio reprezentativni kalibar, odigrao je samo jedan meč za Vatrene, ali je krajem prošlog veka bio jedan od prepoznatljivijih likova tek formirane HNL lige. I dve sezone član Hajduka. Negde i logično, jer reč je o rođenom Splićaninu, bilo je logično da na istom mestu i njegova tri sina – Roko, Martin i Mate – tamo počnu da igraju. Ali kada je postalo jasno da ovaj srednji baš ozbiljan talenat, porodica Baturina odlučila je da napusti Poljud i ode prvo u Split, a dve godne kasnije i u tabor omraženog rivala, Dinama iz Zagreba.

Sedam sezona kasnije, ime Martina Baturine u Splitu izgovaraju sa teskobom u grudima, dok na Maksimiru trljaju ruke, uživaju u potezima 21-godišnjeg veziste i strpljivo čekaju višemilionske ponude. Posle izvedbe u remiju sa Monakom (2:2), u kome je Baturina namestio prvi, a postigao drugi gol za Modre, izvesno je da će doći.

Izabrane vesti

Njegov kvalitet je neupitan, u bliskoj budućnosti postaće nosilac igre i u hrvatskoj reprezentaciji. Protiv jakog protivnika odigrao je utakmicu za desetku. Koliko vredi? Sigurno neće otići za manje od 20.000.000 evra, kad vidim neke koji vrede 30.000.000, evro i iz Monaka… Problem je što dolazi iz Hrvatske, da je u Benfiki ili Portu vredeo bi između 80.000.000 i 120.000.000, hajdemo reći oko stotke”, ispalio je kao iz topa Dinamov trener Nenad Bjelica, a preneo portal Germanijak,

I imao je Bjelica osnova za ovako smele tvrdnje. Baturina je impresionirao za tih 75 minuta, dobio sva tri driblinga u koje je ušao, imao 26 tačnih dodavanja od ukupno 32, dobio je i osam od 13 duela… Dobio je i pohvale Monakovog šefa Adija Hitera.

Svi su videli koliko je kvalitetan. Zaista nam je zadao mnogo problema, a tek mu je 21 godina”.

Nije sad da se Baturina odjednom pojavio. On je već tri godine uz prvi tim Modrih. I jeste na Evropskom prvenstvu odigrao samo pet minuta za Hrvatsku, ali mu je potom Zlatko Dalić dao mesto startera u vrlo važnom okršaju sa Portugalijom u Ligi nacija. U Zagrebu su, uostalom, odavno znali o kakvom je talentu reč, zbog njega su još pre sedam godina prihvatili da dovedu i starijeg brata Roka - još 2020. ga prodali Ferencvarošu za 700.000 evra, sada je igrač Žil Visentea na pozajmici u Malagi u drugoj ligi Španije - te najmlađeg Marina koji je u međuvremenu nestao s fudbalske mape.

U dresu reprezentacije (©Reuters)U dresu reprezentacije (©Reuters)

Ali Martin raste li raste. I sa svakom novom utakmicu – a svaka je sve bolja i bolja – u Splitu izaziva debate na već staru temu: kako je moguće da nam je ovakav talenat izmakao? O tome se posebno pričalo kad je još 2022. golom i asistencijom srušio Hajduk u velikom derbiju hrvatskog fudbala.

Još i ranije u Splitu se pronela glasina da je za sve kriv Slaven Žužul, prvi čovek gradskog rivala Splita, koji je u prošlosti vrlo dobro poslovao sa Zdravkom Mamićem (prodao mu Roga, Rahmanija…). Marin Brbić, predsednik Hajduka u vreme kada je Baturina odlazio, branio se tvrdnjom da Hajduk “nema nameru da ulazi u trku s novcem za mlade igrače”. A pride je oduzeo akreditaciju fotografu agencije Cropix (?!) Vladimiru Dugandžiću, inače porodičnom prijatelju porodice Baturina, jer je navodno baš on nagovorio Mata da sinove preseli u Split. Sam Dugandžić je pak krivio baš Brbića.

Neobjašnjivo je kako je dozvolio odlazak Baturina u Split. Provlači se priča kako su Roku i Martinu nuđeni stipendijski ugovori, kako je njihovom ocu Mati garantovano mesto trenera u akademiji Hajduka, što je delimično istina. No, fakat je, u više navrata sam svedočio da Brbić uopšte nije ozbiljno razgovarao s Matom, niti je pokazivao prave namere da ih zadrži”, govorio je Dugandžić svojevremeno za Sportske novosti.

Pokušali su i navijači Hajduka da Baturinu ubede da se predomisli, kačili transparente ispred splitskog Parka mladeži, ali nije vredelo. Posle svega, ko je tu u pravu? Više nije ni bitno. Mada ostaje utisak da na Poljudu nisu na vreme uvideli ono što Dinamo jeste. A što je po svemu sudeći osećao i sam Martin Baturina. O tome svedoči i jedna anegdota još iz njegovih omladinskih dana kada su ga odredili da skuplja lopte na jednoj utakmici seniora, da bi on on samouvereno odgovorio: “Nisam došao u Dinamo da bih sakupljao lopte u autu”.

Došao je da zadivi. I uspeo je. Prvo su ga poredili sa Mateom Kovačićem, madridski As je u februaru pisao da ima nešto “modrićevsko” u njemu, a odavno se spekulisalo da su za njega zainteresovani Šahtjor i Zenit (navodno bili spremni da plate 25.000.000), Fjorentina je pslednjeg dana letnjeg prelaznog roka htela da ide do 18.000.000….

Dinamo je tada tražio 20.000.000, koliko ga danas ceni i specijalizovani Transfermarkt. Ali to ne mora ništa da znači, a Modri će sada sigurno tražiti više. I klubovi poput Šahtjora, Zenita i Fjorerntine verovatno neće biti ni u konkurenciji. Jer Baturina je za nešto više.


tagovi

Martin BaturinaDinamo ZagrebHajduk Split

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara