Feran Đutgla (©Reuters)
Feran Đutgla (©Reuters)

Klub Briž procvetao posle Parkera, na startu plej-ofa odmah na Genk

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.04.23. | 15:02

Počinje borba za titulu u Belgiji

Svako ko je pre dve sedmice predvideo da će Klub Briž završiti u plej-ofu za šampiona Belgije verovatno je bio čudno gledan. Ipak, plavo-crni su uspeli da se probiju među četiri najbolja u Belgiji prošle nedelje pobedivši Epen sa čak 7:0 i zato što je Ostende osvojio tri boda u gostima protiv Genta, rivala aktuelnog branioca titule za četvrtu i poslednju kartu u glavnom doigravanju. Klub Briž počinje plej-of iza Antverpena, šest bodova daleko od njega, a sa osam poena zaostatka za liderskim tandemom Genk - Union Sen Žiloaz.

Prethodni obračun Klub Briža i Genka bio je u januaru. Tada je Hans Vanaken doveo tim sa Jan Brejdela u vođstvo, ali su Štrumpfovi pobedili sa 3:1. Bio je to prvi trijumf Genka nad Klub Brižom posle pet sukoba. Ukupno, plavo-crni su igrali 80 puta protiv Limburgera. Na prethodnih 40 gostovanja ostvario je 12 pobeda, devet remija i 19 poraza.

Izabrane vesti

Sa Simonom Minjoleom, branilac titule ima golmana sa samopouzdanjem između stativa. Nije primio gol 419 minuta. Ako još jednom sačuva mrežu, biće golman sa najdužim nizom ove sezone.

18.30: (2,60) Genk (3,40) Klub Briž (2,70)

Blauv-Zvart takođe ima kvalitetnu navalu. Najbolji strelac kluba je Feran Đutgla, koji je postigao het-trik prošle nedelje i sada ima 13 ligaških golova. Ako postigne još jedan, izjednačiće se sa skorom Šarla De Ketelarea. Đutgla takođe vodi na tabeli po broju asistencija u timu sa Jan Brejdela, a isto pet završnih dodavanja imaju Noa Lang, Bjorn Mejer, Andreas Skov Olsen i Hans Vanaken.

Genk je završio ligaški deo sezone na vrhu lige, ali Union Sen Žiloaz počinje plej-of za šampiona na istom nivou pošto je ukupan broj bodova prepolovljen. Antverpen je blizu sa dva boda zaostatka za najboljim ekipama. Tim Voutera Frankena je najproduktivniji od svih timova u ligi postigavši 78 golova i od aprila 2013. uvek je davao barem gol na domaćem meču protiv plavo-crnih.

Sa Majkom Trezorom i Džozefom Paintsilom Genk ima dva igrača koji su najviše učestvovali u ofanzivnom delu. Prvi je postigao osam golova i asistirao 21 put, a drugi je mrežu zatresao 14 puta i dao 11 ključnih dodavanja. U januaru je Genk prodao najefikasnijeg napadača Pola Onuačua u Sautempton, koji je obeležio prvi deo kampanje sa 16 pogodaka. Genk ima najbolji domaći učinak u Župiler Pro ligi ove sezone sa osvojena 43 od mogućih 51 poena.

FCB je procvetao posle otpuštanja trenera Skota Parkera. Pod privremenim trenerom Rikom De Milom uzeo je 13 od 18 bodova, a lako je moglo da se desi da bude 18 od 18. Čini se da je Klub Briž u vrhunskoj formi u savršenom trenutku. U međuvremenu, u Genku su stvari mnogo teže ovih dana. Štrumpfovi su pobedili na tri od poslednjih deset utakmica.

BELGIJA 1, PLEJ-OF - 1. KOLO

Nedelja

18.30: (2,60) Genk (3,40) Klub Briž (2,70)

Sreda

20.30: Union Sen Žiloaz - Antverpen

***kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1GenkKlub Briž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara