Džo Regland (©FIBA Champions League)
Džo Regland (©FIBA Champions League)

Regland raste i sa 34 godine: Nebo je i dalje granica, Spanulis mi svaki dan usadi nešto novo

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.04.24. | 10:46

“Idemo do kraja, maksimalno. Mursija je jako dobar tim, tamo sam odigrao debitantsku sezonu u Evropi i biće posebno igrati protiv tog tima sada, baš sam uzbuđen“

Peristeri je uspeo da prkosi izgledima i odigra sezonu koja će se u klubu i među navijačima pamtiti i prepričavati. Plasman na Fajnal for Lige šampiona došao je mimo svih očekivanja, dodatni šmek daje i to što iza svega stoji živa košarkaška legenda Vasilis Spanulis, dok je na parketu jak pečat ostavio Džo Regland.

Američkog plejmejkera navijači u Srbiji dobro pamte po sezoni u Crvenoj zvezdi, kada je pod komandom Milana Tomića pomogao da se titula regionalnog šampiona vrati na Mali Kalemegdan. U međuvremenu je preko Italije i Izraela stigao do Peristerija u kojem je postao prva violina, jedan od zaštitnih znakova uspeha čiji bi vrhunac bio osvajanje bronzane medalje u duelu sa Mursijom (TV Arenasport, 17.00).

Izabrane vesti

Regland u meč ulazi ne samo kao najbolji igrač Peristerija, već i od subote zvanično član idealne petorke za takmičarsku 2023/24.

“Mnogi nisu očekivali da ćemo biti ovde, mi smo znali da hoćemo. Pričao sam sa trenerom o tome letos, a sada kada smo ostvarili to (plasman na Fajnal for) osećaj je sjajan. Samo, mi smo hteli da idemo skroz do kraja. Sada moramo da prihvatimo utakmicu za treće mesto kao nešto realno i borićemo se za pobedu“, poručio je Regland i nastavlja:

“Imamo trenera sezone, kandidata za MVP, člana idealne petorke i to samo potvrđuje da je sezona bila spektakulrna. Sada nam ostaje da odigramo što bolje do kraja Lige šampiona, pa da se okrenemo prvenstvu Grčke“.

Mursija se kvalitetno suprotstavila Unikahi, ali je na kraju favorit potvrdio tu ulogu.

“Idemo do kraja, maksimalno. Mursija je jako dobar tim, tamo sam odigrao debitantsku sezonu u Evropi i biće posebno igrati protiv tog tima sada, baš sam uzbuđen“.

Vasilis Spanulis je bio maestralan košarkaš, sada pokazuje znake genijalnosti i kao trener. Za igrača koji igra na poziciji plejmejkera prisustvo takvog uma je blago.

“Čast je igrati za tog čoveka. Svaki dan naučim nešto novo, trudi se da mi usadi nešto novo kad god razgovaramo. Vidim zašto mu je karijera bila tako velika, sada kada sam uz njega svakog dana. Fokusiran je na posao, ima prizeman pristup, dan po dan, njegov put je poseban... Njegova ljubav prema košarci je nešto što nikada ranije nisam video. Njegov uspeh nije nikakva tajna za sve nas“.

Prekaljeni plejmejker igra jednu od, ako ne i najbolju sezonu karijere. To mu je donelo mesto u idealnoj petorci Lige šampiona, uz proseke od 14,7 poena, devet asistencija po čemu je bez premca u celom takmičenju, te 3,4 skoka. Cele godine je Peristerijeva udarna igla i mozak tima na parketu i što je najvažnije, dosad je igrao u gotovo identičnoj formi, sa minimalnim oscilacijama.

“Volim košarku, želim stalno da napredujem kao igrač, sada kada sam sa Vasilisom, učim i dodatno na stvarima koje me čine boljim. Nebo je i dalje granica za mene, čak i u ovim godinama. Gledajte Marselinja koji je sa 41 godinom MVP. Takve stvari ti daju motivaciju da budem bolji, da rastem uz takve igrače i nastavim da igram košarku na visokom nivou“.

Marselinjo Uertas je poseban slučaj. Krajem maja puni 41 godinu i čini se da nema nameru da stane. Regland je njegovu pojavu i sve ono što radi na terenu okarakterisao kao veliku inspiraciju za svakog košarkaša...

“Igrao sam protiv njega još pre 12 godina. Tada sam bio klinac, a on mojih godina. Činjenica da je sa godinama zadržao isti osećaj za košarku i kvalitet, a pre svega IQ... Sve dok bude čuvao svoje telo, o čemu očigledno vodi mnogo računa, može da igra dokle god on to želi, bukvalno. Moj cilj je isti, da se zadržim na sceni što duže“.

Reglandov trener Vasilis Spanulis ne krije da je za tim ostvarenje sna plasman na Fajnal for, ali kao što je iskusni plej rekao, hteli su u finale, ne da se bore za bronzu.

“Sjajna utakmica je bila u polufinalu, protiv pakleno dobrog tima. Pogledali smo se u oči posle utakmice i jasno rekli kako smo odigrali dobru utakmicu protiv kvalitetnog protivnika. Mogli smo i mi da pobedimo, dobio je Tenerife i niko nema šta da zameri igračima ili bilo kome od nas“, jasan je dvostruki osvajač Evrolige sa Olimpijakosom.

Iako više nisu u naponu igračke snage, neke veze su neraskidive, pa tako Spanulisove utakmice iz prvih redova gotovo redovno prate njegovi bivši saigrači. U Areni ga je gledao Teo Papalukas...

“Imamo jaku vezu, koja se gradila svih ovih godina. Uvek govorim, nije sve samo košarka, već i život. Možeš da stvoriš sjajna prijateljstva koja traju ceo život. Brinemo jedni o drugima, stalno smo tu jedni za druge, osećamo ljubav koja traje“.

Peristeri pod komandom zvanično najboljeg trenera Lige šampiona igra najbolju sezonu novijeg doba. Cilj nije da to bude samo uspeh za jednu sezonu, već da traje...

“Ne možete preko noći da prođete put od 'nula' do 'sto'. Pogledajte Unikahu i Tenerife, oni su svoje priče gradili dugo. Prošle godine su takođe bili na Fajnal foru, ali su poraženi. To je sve deo igre, sada su u finalu. Možda će i sledeće godine biti tako, možda neće biti ni na Fajnal for. Svaka godina je drugačija, moraš da ostaneš fokusiran i spreman da uradiš sve zarad konačnog cilja. To je najvažnija stvar. Možeš da uzmeš trofej i da nestaneš. Mi želimo da budemo priča o uspehu, da stalno rastemo i dostignemo željene visine“.

Tokom karijere igrao je vrhunske stručnjake kao što su Duda Ivković, Dejvid Blat, Jorgos Barcoas, Janis Sferopulos... Sada je i sam doživeo da bude proglašen za trenera sezone.

“Osećaj je neverovatan. Iskreno, nisam očekivao da će se to desiti tako rano u karijeri. Imam samopouzdanje u sebe i ono što radim. Poznajem košarku dovoljno i ono što mi daje posebnu privilegiju jeste to što mogu da se bavim košarkom i da budem sa svojom porodicom stalno. To me čini ispunjenim. Nijednu nagradu, ipak, ne mogu da uzmem kao nešto lično, jer je sve ipak timski uspeh. Svi oni čine da radimo sjajan posao“.

Postoji nepisano pravilo da, ako želiš da postaneš dobar trener, moraš da 'ubiješ' igrača u sebi.

“To sam uradio pre dve godine. Blagoslov je sve ono što sam uspeo da postignem kao igrač, ali to je za mnom. Srce mi je puno zbog svega što sam uradio, sada sam se okrenuo trenerskom poslu u kojem uživam. Trudim se da pravim dobre stvari, da radim kvalitetan posao i kao što vidite, ova sezona je sjajna. A, to nije bilo lako jer mi imamo budžet četiri do pet puta manji od direktnih protivnika u ovom takmičenju“.

LIGA ŠAMPIONA – FAJNAL FOR

Nedelja:

Utakmica za treće mesto, 17.00: (2,70) Peristeri (14,5) Mursija (1,55)

Finale, 20.00: (3,05) Tenerife (15,0) Unikaha (1,45)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Džo ReglandFIBA Liga šampionaPeristeri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara