(©MN Press)
(©MN Press)

Kako je bilo '81. na Meaci: Katastrofalan teren, Bata Stanetovo iznenađenje, majstorija Kasoa

Vreme čitanja: 5min | uto. 01.10.24. | 12:28

Zlatko Krmpotić i Milan Janković u razgovoru za Mozzart Sport evocirali uspomene na prethodne mečeve Crvene zvezde i Intera

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Milana/

Na 36. rođendan Sportskog društva Crvena zveza, marta 1981, fudbaleri crveno-belih uspeli su da utišaju 80.000 navijača Intera na njihovoj Đuzepe Meaci. Akcijom iz 75. minuta Miloš Šestić i Srebrenko Repčić kreirali su pogodak za 1:1 u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa šampiona. Nažalost, to nije bilo dovoljno za prolaz.

Izabrane vesti

U revanšu pred krcatom Marakanom Interu je bolje legla kiša koja je te večeri padala u Beogradu. Omogućila je da se klizava lopta izmigolji iz ruku Dragana Simeunovića posle Murarovog šuta sa ivice kaznenog i završi u golu. Potom su se gosti zabarikadirali pred svojim golom, a pomoć su imali u sve gorem terenu kako je vreme odmicalo. Čak toliku, da se posle šuta Milana Jankovića lopta odbila od prečke, pa stative i zaustala u blatu, pomogavši defanzivcima Intera da otklone opasnost.

Upravo se akter najbolje šanse za izjednačenje u revanšu prisetio tog detalja u razgovoru za Mozzart Sport.

"U obe utakmice smo imali više od igre, bolje šanse, ali nismo imali sreće. U Beogradu sam ja imao dobru šansu, šutirao sam glavom posle centaršuta Muslina, ali sam pogodio prečku, a onda je lopta stala u blatu i uspeli su da se odbrane... Posle 1:1 i dobre igre u Italiji bili smo baš samouvereni da ćemo da prođemo, ali eto, dogodilo se suprotno"

Još jedan akter dvomeča Crvene zvezde i Intera od pre 43 godine, Zlatko Krmpotić, probudio je sećanja u razgovoru za naš portal.

"To je bilo vreme kada su istočne ekipe imale probleme sa suđenjem. Zato su uspesi Steaue i Crvene zvezde još veći. Sudije su uvek naginjale zapadnim kubovima", utisak je nekadašnjeg defanzivca.

Zadovoljan je Krmpotić kako je Crvena zvezda odigrala protiv milanskog velikana, ali jedna odluka trenera Branka Stankovića uoči prve utakmice prilično ga je iznenadila - ostavljanje Vladimira Petrovića na klupi.

"Tamo smo igrali izvanredno. Pižon je bio rezerva, što je za mene bilo zapanjujuće. Bio je među najiskusnijima i najboljima, ali je trener voleo da pravi te šokove koji bi trebalo da trgnu ekipu. Sve nas je iznenadilo to što Pižon nije u startnoj postavi, čak i direktora Džajića", ističe Zlatko Krmpotić.

Pižon je, ipak, brzo ušao u igru. Sredinom prvog poluvremena zamenio je povređenog Slavoljuba Muslina.

"Nisam ga nikada pitao, ali sam čuo da je Stanković rekao Milovanoviću da se zagreva kada se Muslin povredio. Pižon je tada pitao trenera: 'Bata Stane jel mogu ja'. Rekao mu je: 'Ajde, zagrej se'. Možda je tim potezima hteo da probudi Pižona, da ga natera na reakciju kada uđe u igru. Nije postojalo nikakve sujete u ekipi, izuzetno smo poštovali Branka Stankovića", uverava Krmpotić.

U Milanu je viđena majstorija Domenika Kasoa, kada je udarcem spoljnim delom kopačke poslao loptu u dalji ugao Zvezdinog gola, ali presudio je kiks Simeunovića u revanšu.

"Inter je u to vreme bio polovina, ako ne i više, italijanske reprezentacije. Imali su Altobelija, Barezija, Bergomija, Bekalosija, Marinija, Murara, ali igrali smo barabar sa njima i tamo i ovde. Izgubili smo zbog nesrećno primljenog gola", ponavlja Zlatko Krmpotić.

I jedan i drugi sagovornik prvo čega su se setili vezano za utakmicu u Milanu je bio jako loš teren na stadionu Đuzepe Meaca, ali i pune tribine italijanskih navijača.

"Tribine tamo su jako strme, misliš da će neko iza gola da ti padne na teren. Igrali smo već pre toga u Beogradu pred 100.000 ljudi tako da nam nije to bilo nešto novo. Nama je problem bio kada nema publike", kaže Zlatko Krmpotić.

Nije bivši trener optimista po pitanju ishoda predstojećeg okršaja Crvene zvezde i Intera u Milanu.

"Treba se nadati, ali objektivno gledano, teško da Zvezda danas može tako da igra sa Interom i ja sam kao zvezdaš frustriran zbog toga kada dođu velike utakmice. Teško i da Zvezda može sada da okrene protiv Benfike od 0:2 do 3:2 sa domaćim igračima. A, kada je Branko Stanković došao za trenera, Zvezda je uzela sedam-osam igrača iz druge lige i neki od njih su napravili veoma dobre karijere, kao Borovnica ili Jurišić koji su došli iz Proleter Zrenjanina".

Krmpotića posebno pogađa priča da je aktuelni tim Crvene zvezde najbolji još od šampionske generacije iz Barija.

"Ne treba potcenjivati bivše igrače i pričati kako je ovo najbolji tim od Barija. Jeste najskuplji, ali je daleko od najboljeg po selekciji igrača. Zvezda treba da gleda da kroz Ligu šampiona promoviše mlade igrače na kojima će moći da zaradi. Pitanje je da li možeš da napraviš rezultat. Isto kao i reprezentacija. Čim se plasiraš, prestaju priče o fudbalu, ni veliki treneri tu nisu mogli da preseku. Miljan je bio trener 1982, ali čim krene sujeta... Ja nemam razloga da branim ili kudim Piksija, ali odveo te je na Svetsko i Evropsko prvenstvo, tu treba podvući crtu, možda je to maksimum. Savez je zaradio pare, reprezentacija je otišla na veliko takmičenje i to je to. A ko je šta dalje očekivao, to je druga priča. Fudbal je specifican, u drugim sportovima su protivnici slabiji i mnogo je manja konkurencija. U fudbalu je mnogo para, mnogo ljubomornih ljudi...".

Za razliku od nekadašnjeg saigrača, Milan Janković iz Australije nešto pozitivnije gleda na večerašnju utakmicu.

"Nadam se da ovaj put Zvezda može da napravi lep rezultat, makar nerešeno. Gledam snimke utakmica, golove, gledao sam derbi, mali Maksimović deluje samouvereno, ima kvalitet. Podseća me u moje vreme na Neđu Milosavljevića. Nije imao ni 17 godina, bio je veliki talenat. Značiće mu sigurno da istrči na teren Meace, mora se davati šansa mladim igračima, bez obzira što je veliki pritisak rezultata", navodi Janković.

I Krmpotić pohvaljuje Milojeviću odluku da ove sezone ukaže poverenje Andriji Maksimoviću i Ognjenu Mimoviću.

"Ako mladi igrači ne dobijaju šansu u pravom momentu, onda propadaju", dodao je nekadašnji trener brojnih domaćih, afričkih, grčkih klubova.


tagovi

InterLiga šampionaFK Crvena zvezdaZlatko KrmpotićMilan Janković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara