Kad je Ajvan Toni istovremeno transfer bomba i utešna nagrada

Vreme čitanja: 4min | sub. 31.08.24. | 17:39

Samo je jedan skuplji igrač ovog leta u Saudijskoj Arabiji od engleskog napadača

Prošlog leta je bila pustinjska oluja koja je poharala evropsku fudbalsku pijacu, ovog leta je to na oko skromnije. Ali, i mudrije.

Saudijski klubovi se nisu razbacivali desetinama miliona evra kao lane, ali su opet izašli iz prelaznog roka jači nego što su bili. I mogu da budu još jači jer se pijaca tamo zatvara u ponedeljak. Suštinski, ovog leta su pukle samo četiri transfer bombe. Ali, ima i objektivnih razloga za to.

Izabrane vesti

Prvo, broj stranaca. Svaki klub je prošle sezone imao pravo na osmoricu inostranih igrača. I većina ih je ostala u sastavima i za ovu sezonu. Doneto je novo pravilo o dodatna dva bonusa, pa su mogli da potpišu dvojicu igrača od 21 godinu ili mlađe.

Drugo, jačali su manje klubove. Prošlog leta je sav novac usmeren u četiri najveća kluba (Al Hilal, Al Nasr, Al Itihad i Al Ahli) koji su zajedno samo na obeštećenja novajlija potrošili 850.000.000 evra, a maka još toliko na faraonske ugovore inostranih igrača. Pored pokera velikih klubova, nekoliko solidnih pojačanja su tada još doveli Al Šabab i Al Itifak.

Ovog leta je glavnu ulogu igrao novu prvoligaš Al Kadisija koja je potpuno promenila tim i pojačala se sa nekoliko zvučnih imena (Pjer Emerik Obajmejan, Načo Fernandez, Naitan Nandez...), ali su kupili i neke mlade ili igrače u najboljim godinama koji bi pravili razliku i po „ligama petice“. A nisu toliko skupi. Švajcarski vezista Kameron Puertas iz belgijskog Uniona je bingo za samo 15.000.000 evra, a tu je još nekoliko zanimljivih imena. Za 18.700.000 evra je kupljen Bokin vezista Ezekijel Fernandez (22), za 13.800.000 meksički napadač Hulijan Kinjones (27), za 12.000.000 evra urugvajski štoper Gaston Alvarez (24) iz Hetafea, a za 5.000.000 evra Đironino krilo Iker Almena (20). Zanimljiv prelazni rok za oko 80.000.000 evra.

Što se tiče velikih transfera, uz sav respekt prema Usamu Auaru, Pjeru Emeriku Obamejanu, Naču ili Predragu Rajkoviću, oni nisu transfer bombe. Prave zvezde su Žoao Kanselo u Al Hilalu za 25.000.000 evra, Lajpcigov štoper Mohamed Simakan u Al Nasru za 45.000.000, Musa Dijabi iz Aston Vile u Al itihadu za 60.000.000 evra i najnoviji veliki posao Ajvan Toni u Al Ahliju za 42.000.000 evra.

Engleski napadač je možda i najčudniji transfer ovog leta jer na Ostrvu ne gledaju blagonaklono prema odlascima engleskih fudbalera u Saudijsku Arabiju što se videlo na primeru Džordana Hendersona koji je izdržao samo šest meseci.

Toni je svakako bio planrian u Brentofrdu za prodaju, pominjali su se Arsenal. Mančester Junajted i Čelsi, ali je završio u Al Ahliju na mestu Alana San Maksimana i popunio poslednje mesto za stranca. Englez će za četiri godine zaraditi čak 60.000.000 evra što ga čini jednim od najplaćenijih engleskih fudbalera. Veće ugovore od njega imaju samo Hari Kejn, Džud Belingem i Rahim Sterling.

Ali, Toni je debelo rizikovao čekajući Saudijce. Al Ahli je država obećala novac za megazvezdu ovogo leta jer su konkurenti ranije doveli imena poput Kristijana Ronalda, Karima Benzeme i Nejmara. Imao je klub iz Džede megalomanske ambicije da dovede Vinisijusa Žuniora, nudio mu milijardu evra za pet godina, ali je isto toliko morao da izdvoji i za obeštećenju Realu što je na kraju bilo nerealno. Ostavili su tu priču za sledeće leto kada če opet da pokušaju.

Posle Vinisijusa, Al Ahli se prebacio na transfer Viktora Osimena. Nigerijcu je ponuđeno neverovatnih 40.000.000 evra po szeoni za pet godina i on je oberučke prihvatio. Imao je u džepu 200.000.000 evra i čekao zeleno svetlo Napolija. Ali, ono nije stiglo jer je Al Ahli nudio italijanskom klubu „samo“ 65.000.000 evbra što je duplo manje od ortkupne kaluzule. Bili su Napolitanci spremni da ga prodaju i za 70.000.000 ali na kraju niko od dve strane nije propustio u stavovima i zbog 5.000.000 evra je Nigerijac ostao bez svojih 200.000.000.

Dok su trajali pregovori oko Osimena, Al Ahli je na „stendbaju“ držao Tonija. Dogovor su brzo postigli, rečeno mu je da odradi lekarske preglede i da čeka. Koliko je Osimen bio gubitnik poslednjeg dana pijace, toliko je Toni bio dobitnik. Čekao je da propadne transfer Nigerijca i sinoć posle ponoći dočekao. Potpisao je ugovor karijere. I dok bi za mnoge premijerligaške klubove engleski napadač bio kapitalno pojačanje, u Al Ahliju ga gledaju kao utešnu nagradu pošto za celo leto nisu uspeli da dovedu ime od kojeg zvoni u ušima.

Kada se podvuče crta, Saudijci opet imaju jaču ligu nego što su je imali. Od zvučnih imena su otišli Alan San Maksiman, Ever Banega, Ivan Rakitić i Žota koji je sinoć potpisao za Ren. Pijaca je otvorena do ponedeljka uveče, ali ne treba očekivati neke velike vesti. Osim eventualno u Al Itihadu koji ima prazno mesto za stranca posle odlaska Žote i mogao bi da ga popuni štoperom. Poslednjih dana su ih odbili Injigo Martinez (Barselona), Danilo Pereira (PSŽ), Najef Agerd (prešao u Real Sosijedad) i još neki, a poslednja ponuda je otišla na adresu Krisa Smolinga iz Rome.

I to je to što se tiče letnje pijace u Saudijskoj Arabiji.


tagovi

Al AhliLetnji prelazni rok 2024Ajvan Toni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara