©Reuters
©Reuters

Hrvati u poslednjem minutu ostali bez nokaut faze: Zakanji doveo Vatrene na rub eliminacije

Vreme čitanja: 5min | pon. 24.06.24. | 23:01

Gol fudbalera Lacija doneo Italiji bod u osmom minutu nadoknade vredan prolaska u narednu rundu

Finale u Rusiji, polufinale u Kataru. Reprezentacija Hrvatske je na prethodna dva svetska prvenstva stizala do same završnice, ali je njene uspehe u oba navrata pratio narativ kako ju je pogledala sreća, da joj se 'otvorio' žreb, da se provukla… Činilo se da će i ovog puta u Nemačkoj biti isto, ali nije dao - Matija Zakanji. Krilni fudbaler Lacija je prelepim golom u osmom minutu nadoknade spasao Italiju poraza i doveo selekciju Zlatka Dalića na rub eliminacije - 1:1 (0:0).

Ma praktično iz izbacio sa turnira. Jer iako je sa dva boda i dalje u igri, Hrvatsku u životu drži samo teorija. Da bi Vatreni otišli dalje potrebno je da se poklopi niz rezultata: da Srbija izgubi od Danske, Engleska savlada Sloveniju sa tri gola razlike, Turska bude bolja od Češke, a Portugalija od Gruzije. Moraće u taboru viceprvaka iz 2018. godine pomno da prate dešavanja u grupama C i F, a mogli su već sada da slave prolaz u nokaut fazu i heroja Luku Modrića samo da u odlučujućem trenutku nisu ostavili toliko prostora rezervisti Zakanjiju. Uprkos tome što je tom trenutku na terenu imao dvojicu desnih bekova, odnosno osmoricu fudbalera u svom kaznenom prostoru, Dalić nije uspeo da spreči scenario koji se Hrvatskoj dogodio 2008. na Prvenstvu Evrope protiv Turske (Semih Šenturk u 121. minutu za 1:1). I još važnije, scenario koji se njegovom timu dogodio samo pet dana ranije protiv Albanije.

Izabrane vesti

Dugogodišnji kapiten reprezentacije Hrvatske bio je heroj nacije do tog osmog minuta nadoknade. Postigao je do tada jedini pogodak na meču iskupivši se za penal koji je promašio samo pola minuta ranije, a onda otišao na klupu da odatle isprati prolaz u nokaut fazu. Ispostavilo se da je sa te pozicije zapravo imao savršen pogled na 'kiflu' koju je Zakanji zavio u zaustavnom vremenu (sa te strane pao izjednačujući gol), povukavši za rame rivala koji je već jednom nogom zakoračio ka narednoj rundi.

Tamo će na kraju Italija, koja će u meču eliminacionog karaktera koplja ukrstiti sa Švajcarskom. A, ovakav razvoj u grupi B - Španija minimalnim rezultatom tukla Albaniju - kao poručen je za našu reprezentaciju čija teorija o prolasku među 16 najbolji sa svega dva osvojena boda je i dalje u životu.

Nezadovoljni prethodnim izdanjima, selektori dveju reprezentacija izvršili su velike promene unutar tima, Lučano Spaleti čak promenio i formaciju pošto je bilo evidentno da prvobitna koju je zamislio (4-2-3-1) guši pojedine fudbalere. Izašao je sa petoricom defanzivaca što je omogućilo (ili makar trebalo da omogući) Đovaniju Di Lorencu i Federiku Dimarku da iskažu ofanzivne karakteristike, dok je napadačku liniju u potpunosti izmenio ostavivši na klupi Federika Kjezu i Đanluku Skamaku (Mateo Retegi i Đakomo Raspadori zaigrali od starta).

Dalić je s druge strane napravio četiri promene u odnosu na meč sa Albanijom, po dve u defanzivi – ponovio odbrambenu liniju iz prve utakmice – i napadu u kojem su podrška Andreju Kramariću bili Mario Pašalić i Luka Sučić, čija je pojava u startnoj postavi predstavljala najveće iznenađenje. Bio je to prvi start fudbalera Salcburga u seniorskom timu Hrvatske na jednoj zvaničnoj utakmici, a malo je falilo da ga Sučić obeleži golom, prvim u dresu sa državnim grbom. Ipak, njegov udarac u dalji ugao sa oko 25 metara već u petom minutu odbranio je Đanluiđi Donaruma, verovatno najbolji golman dosadašnjeg toka turnira.

Da je tako potrdio je Italijan početkom drugog poluvremena odbranivši penal Modriću. Izmena koju je na petnaestominutnoj pauzi napravio Spaleti bila je kontraproduktivna pošto je upravo Davide Fratezi, koji je zamenio Lorenca Pelegrinija, rukom zaustavio Kramarićev udarac. Kao kapiten i ujedno najiskusniji pojedinac u timu, Modrić je preuzeo odgovornost i – promašio. Fudbaler što je godinama bio heroj nacije u tom trenutku postao je tragičar. Ali samo pola minuta nosio je tu etiketu vezista Reala. Već u nastavku iste akcije, Modrić je natrčao na odbitak posle udarca rezerviste Anta Budimira, koji je još jednom sjajnom odbranom zaustavio Donaruma, i smestio ga u mrežu.

Italija je posle slabijeg početka utakmice uspela da preuzme inicijativu, ali je do prilika teško dolazila. U uvodnih pola sata pretila je ponajviše iz vazduha, a najveću opasnost po Dominika Livakovića u tim situacijama predstavljali su defanzivci Azura. Pre svih Alesandro Bastoni, koji je ujedno propustio najbolju šansu na meču. Njemu je sredinom prvog poluvremena, pošto ga je savršeno uposlio saigrač iz kluba Nikolo Barela, Livaković vanserijskom intervencijom skinuo zicer sa pet metara sprečivši ga da braniocu trofeja donese prednost.

Bastoni je i nešto više od pola sata kasnije, nedugo posle primljenog gola, Italijanima mogao da donese izjednačenje. Tada je najviše skočio posle ubačene lopte iz kornera i opet tukao glavom sa peterca, ali je gađao malo preko gola. Spaleti je u završnih pola sata zaigrao ofanzivnije, podigao sa klupe sve napadačke opcije (Skamaka, Zakanji, Kjeza) koje je imao na raspolaganju, međutim, iako je vremenom sve više stezala obruč oko kaznenog prostora rivala, Italija nije uspevala probije odbrambenu liniju koja je protiv Španije tri puta kapitulirala.

Ista ta odbrana bila je na dobrom putu da ostavi aktuelnog prvaka Evrope bez šuta u okvir gola u drugom poluvremenu, da 'žabarski odrade' Italiju onako kako je ona to često umela da uradi drugim reprezentacije kroz istoriju. Desetine sekundi su je delile od toga, međutim, kada više nije imao šta da čeka Kalafjori je krenuo sa loptom ka protivničkom golu i u poslednjem trenutku je odložio za Zakanjija na bok, a ovaj sa ivice šesnaesterca 'ubio pauka' u Livakovićevom golu bacivši na zemlju čitav tim Hrvatske...

EURO 2024 - UTAKMICE GRUPE B, 3. KOLO

HRVATSKA - ITALIJA 1:1 (0:0)

/Modrić 55 - Zakanji 90+8/

Lajpcig

Stadion: Red Bul Arena

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol – Modrić (od 80. Majer), Brozović, Kovačić (od 70. Ivanušec) – Sučić (od 70. Perišić), Kramarić (od 90. Juranović), Pašalić (od 46. Budimir).

ITALIJA (3-5-2): Donaruma – Darmijan (od 81. Zakanji), Bastoni, Kalafiori - Di Lorenco, Barela, Žoržinjo (od 81. Fađoli), Pelegrini (od 46. Fratezi), Dimarko (od 57. Kjeza) – Raspadori (od 75. Skamaka), Retegi.



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskefudbalska reprezentacija ItalijeLuka Modrić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara