Marselo Galjardo (©Reuters)
Marselo Galjardo (©Reuters)

Galjardo juri prvu trojku u prvenstvu na Monumentalu posle povratka u slavni klub

Vreme čitanja: 5min | ned. 25.08.24. | 23:07

River Plejt posrće ove sezone, ali i dalje može do odbrane krune. U Buenos Ajresu noćas (01.30) stiže Njuels Old Bojs. Debi za šampiona mogao bi da ima Markos Akunja

Pošto je samo pre četiri dana uspeo da se kvalifikuje u četvrtfinale Kopa Libertadores, River Plejt će u noćas (01.30) na stadionu Antonio Vesučio Liberti, poznatijem kao Monumental, da ugosti ekipu Njuels Old Bojsa. Pomenuti duel je deo rasporeda 12. kola argentinske Profesionalne lige u koji Milioneri ulaze sa željom da po prvi put ove sezone osvoje sva tri boda od kada se Marselo Galjardo, kao njihov najtrofejniji trener vratio za kormilo kluba.

Biće to pokušaj da se tim iz popne na više pozicije i sagleda mogućnosti u cilju umanjenja bodovne razlike od sedam jedinica u odnosu na lidera Urakana.

Izabrane vesti

Za taj duel, čuveni El Munjeko će izvesti tim koji je veoma sličan onom koji je počeo meč protiv Taljeres u Kopa Libertadores. Posle dva uzastopna remija u nacionalnoj ligi sa Urakanom i Gimnasijom, Galjardu je potrebno da ostvari prvu pobedu u Profesionalnoj ligi, kako stvari stoje, sada je idealan trenutak za to, jer na krcati Monumental stiže Njels, tim iz donjeg dela tabele.

01.30: (1,52) River Plejt (3,90) Njuels Old Bojs (7,25)

Poznati strateg za ovaj duel, zbog povreda neće moći da računa na mlade veziste Franka Mastantuona (17) i Klaudija Ečeverija (18). Osim toga, Markos Akunja, novo pojačanje Milionera, mogao bi da debituje jer su ga na prvim treninzima videli u dobroj fizičkoj formi.

Posle odlaska iz Sevilje, Markos Akunja je već potpisao ugovor sa Riverom i može da debituje već noćas protiv Njuelsa. Usred toga, svetskog šampiona sa reprezentacijom Argentine u Kataru 2022. pohvalio je i Kike Sančez Flores, koji mu je bio poslednji tehnički direktor u timu iz Andaluzije.

Na pitanje o kvalitetima krilnog igrača, u razgovoru za argentinske medije pohvalio je novajliju Rivera

Markos je ni manje ni više nego najbolji levi bek kojeg sam trenirao u svojoj 20-godišnjoj karijeri. Ima razumevanje igre, tehnički je nadaren i hrabar u napadu, centrira i šutira na gol, dobro zatvara prostor u odbrani, dobro igra u duelima jedan na jedan i sve to je na veoma visokom nivou”.

Jedno od glavnih pitanja koje brine čelnike Rivera u vezi sa El Huevom je to što je nedavno prošao kroz neke fizičke probleme, što ga je izbacilo iz mnogih mečeva prošle sezone. Sančez Flores je konsultovan o ovoj situaciji.

„Nadam se da će ove godine njegove povrede biti zalečene, to bi za njega bilo veoma važno. Jer to je bio jedini razlog zašto poslednjih meseci nije mogao da stekne željenu formu i morao je često da napušta igru. „Ako je fizički dobro, on je odličan igrač“.

Zanimljivo j bilo i mišljenje rođenog Madriđanina o odluci koju je Akunja doneo da pređe u redove Milionera.

Akunja bi mogao da izabere da igra u bilo kojoj od najboljih liga na svetu“.

Trener je podržao njegovu odluku da se pridruži timu Marsela Galjarda:

On je u poziciji da bude u Španiji, Italiji, Premijer ligi ili bilo gde, a izabrao je da igra za veliki tim kao što je River“.

Povratkom Marsela Galjarda, nekoliko igrača u timu postalo je “tehnički višak” materijal za drugi deo sezone Rivera. Najupešatljivji od njih je Franko Karboni koji je prekinuo pozajmicu, a da nije zvanično debitovao, čime se pridružio listi od sedam fudbalera koji su stigli u Nunjez i otišli bez minutaže. Karboni je, uz prisustvo Miltona Kaska, Enca Dijaza i sada dolaskom svetskog šampiona Markosa Akunje, postigao zajednički dogovor da se vrati u Inter i da odatle ponovo bude pozajmljen Veneciji, klubu koji je nedavno promovisan u Seriju A. Iako se njegov dolazak dogodio sa Martinom Demikelisom, igrao je samo u predsezoni, neće doživeti istu sudbina kao Adam Bareiro i Žeremias Ledesma koji su se izborili za svoje pozicije.

River Plejta moraće da se nosi sa i izostankom Agustina Santane i Gonzala Martineza, koji su povređeni i ostaju van terena. Štaviše, domaći faktor doprinosi podizanju njihovog prethodnog samopouzdanja, pored odličnog kolektivnog učinka predstavljenog prošle srede, kada su se u osmini finala Kupa Libertadores protiv Taljeres pokazali snagu pobedivši sa 2:1 pred svojim navijačima, nakon što su već imali pobedu od 1:0 u gostima.

Trenutno je klub na 9. mestu argentinske elitne divizije, sa 16 do sada ostvarenih bodova, sedam bodova zaostatka za liderom prvenstva. U poslednjih deset utakmica odigranih kao domaći tim, na stadionu Monumental, ekipa River Plejta zabeležila je učinak od sedam pobeda i tri remija, bez poraza.

Dok je na drugoj strani Njuels Old Bojs, tim koji zauzvrat nije pobedio u šest uzastopnih mečeva ove sezone, od kojih je poslednji bio sredinom nedelje, kada su se sastali sa Sentral Kordobom u Kupu Argentine i, posle remija od 1:1 u regularnom vremenu, na kraju je eliminisan u penal seriji. Sada tim skreće pažnju na nacionalnu elitu, gde je takođe poražen na svom terenu od Rasinga u poslednjem kolu, rezultatom 1:0.

Kao gost, ekipa pod privremenim tehničkom vođstvom Adrijana Korija i Sebastijana Mendesa zabeležila je nedavni učinak sa tri pobede, četiri remija i tri poraza u poslednjih 10 odigranih mečeva.

ARGENTINA 1 – 12. KOLO

Petak

Rivadavija – Platense 0:2 (0:1)

/Pelegrino 9, Martinez 87/

Subota

Deportivo Rijestra – Sarmijento Hunin 2:1 (1:1)

/Sančez 41, Erera 83 – Go 11/

Argentinos Juniors – Urakan 0:0

Instituto – Defensa i Hustisija 4:1 (3:1)

/Suarez 9, Rodrigez 11, Rekena 38 – Alanis 6/

Nedelja

Tigre – Union Santa Fe 5:1 (2:0)

/Monzon 16, 45+1, 76, Armoa 47, Maroni 48 – Orsini 51/

San Lorencio – Taljeres u toku

Lanus – Godoj Kruz u toku

Rasing – Independijente u toku

Ponedeljak

01.30: (1,52) River Plejt (3,90) Njuels Old Bojs (7,25)

21.00: (2,60) Kordoba Santijago (3,05) Banfild (2,95)

21.00: (4,20) Barakas (3,35) Velez (1,95)

23.30: (2,45) Rosario (3,05) Atletiko Tukuman (3,15)

23.35: (2,30) Belgrano (3,10) Himnasija La Plata (3,40)

Utorak

02.00: (2,35) Estudijantes (3,10) Boka Juniors (3,30)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaRiver PlejtNjuels Old BojsArgentina 1Argentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara