Francuzi besni na Embapea: Naštetio sopstvenom imidžu, selektora izvrgao ruglu...

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.10.24. | 11:13

U širem smislu ovaj slučaj mogao bi da ima uticaj na dalje opadanje interesovanja za reprezentativni fudbal

Reprezentativni fudbal poodavno je počeo da gubi trku sa klupskim. Nivo interesovanja za utakmice nacionalnih timova - pogotovo u kvalifikacijama ili u Ligi nacija - ne može da se meri sa interesovanjem za okršaje u najjačim ligama Evrope, da ne govorimo o Ligi šampiona, a najnovija dešavanja na relaciji reprezentacija Francuske - Kilijan Embape - Real Madrid, samo potvrđuju da i kod samih igrača postoje prioriteti, te da to nisu nacionalni timovi.

U Srbiji je nedavno prašinu podiglo kada su Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić odradili pun trening sa Al Hilalom neposredno pošto su selektoru Draganu Stojkoviću prijavili povrede i najavili da zbog istih neće moći da se odazovu za utakmice protiv Španije i Danske. Bila je to manje-više lokalna stvar, loklani problem što je brzo pao u zaborav, međutim u slučaju planetarne superzvezde Kilijana Embapea, bura je, očekivano, mnogo veća.

Izabrane vesti

Podsetimo, Didije Dešan je u četvrtak izdiktirao sastav Francuske za duele sa Izraelom i Belgijom bez kapitena i najboljeg igrača, obrazloživši to na sledeći način:

"Nisam ovde da bih rizikovao. Kilijan ima problem s povredom, nije ništa ozbiljno, ali da bi se kvalitetno oporavio, potrebno je lečenje. To je jedini razlog zbog kojeg nije na spisku".

Samo 48 sati kasnije, 'povređeni' Kilijan Embape počeo je utakmicu za Real protiv Viljareala (2:0) i odigrao dobrih sedamdesetak minuta. Francuz čak nije izgledao najsrećnije kada ga je Karlo Ančeloti izveo iz igre...

Očekivano, francuski mediji, predvođeni L'Ekipom, krenuli su da se bave ovom temom još sinoć.

"Embape se trenutno oporavlja od povrede butine, pa je razumljivo što ga nema na spisku selektora. Ili baš i nije tako? Ne samo da je šampion sveta iz 2018. bio u sastavu Reala sinoć, nego je igrao od prvog minuta", napisao je novinar Parizijena Aleksander Afalo. "Nakon toksičnog raskida sa Pari Sen Žermenom letos, reprezentacija Francuske bila je jedino mesto gde je Kilijan Embape imao široku podršku. Ali za samo šest meseci on sve to odbacio. Ovoga puta zaista je teško upreti prstom u bilo koga drugog, osim u njega".

"Nespreman za reprezentaciju, a starter u Real Madridu", glavni je naslov u pomenutom L'Ekipu. "Embape šteti sopstvenom imidžu i selektora izlaže ruglu posle onakvih izjava".

Ugledni list na kraju podseća da da ovo nije prvi put da neki igrač iz Kraljevskog kluba odbije nacionalni tim Francuske usled povrede, a da potom zaigra za Real nekoliko dana kasnije. To je nedavno uradio Ferlan Mendi.

"Očigledno da je Real Madrid uvek taj što na kraju pobeđuje", konstatuje novinar L'Ekipa na kraju teksta.

Sve ovo govori kako FIFA polako gubi bitku sa moćnim klubovima. I nema sumnje da će "slučaj Embape" ohrabriti i druge evropske velikane da krenu putem Reala i francuske vedete. A šta će onda ostati od repreznetativnog fudbala, pre svega u vreme pauza tokom sezone, možemo samo da pretpostavimo.

Nikoga ne bi trebalo da iznenadi ukoliko za koju godinu kvalifikacije za Mundijal ili EURO budu izgledale kao košarkaški 'prozori' - bez najboljih igrača.


tagovi

Kilijan EmbapeDidije Dešan

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara