(©MN Press)
(©MN Press)

Evropska crna lista: Partizanu i još šest klubova preti trostruka eliminacija

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.08.24. | 17:46

Pored crno-belih strahuju i Celje, KI Klaksvik...

Srbija se survala na UEFA rang-listi, zauzima tek 21. mesto sa 21.275 bodova i ima razloga za brigu. Mogla bi još da sklizne ukoliko se nešto drastično ne promeni s kraja leta i početka jeseni. Crvena zvezda i TSC imaju zagarantovano mesto u evropskim takmičenjima, Vojvodina i kragujevački Radnički su eliminisani, dok je Partizan na klackalici i dvomeč sa Gentom će mu krojiti sudbinu.

Propustili su crno-beli priliku u Švajcarskoj da skinu veliku brigu sa vrata, da osiguraju produženi boravak u Evropi. Nisu, strepeće u Humskoj do kraja avgusta i, u slučaju novog neuspeha, Partizan bi mogao da završi na crnoj listi.

Izabrane vesti

I jedno ispadanje zaboli, kamoli tri. Upravo sa time bi srpski vicešampion mogao da se suoči, no nije jedini. Partizanu i još šest klubova preti trostruka eliminacija u kvalifikacijama.

Srpski klubovi su gradili koeficijent i izborili se za pet predstavnika u evropskom takmičenjima, od toga dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ekipa Aleksandra Stanojevića se našla u nešampionskoj stazi, kuglice na žrebu uparile su je sa kijevskim Dinamom i doživela je dva teška poraza. Devet primljenih golova u dvomeču, selidba u kvalifikacije za Ligu Evrope, pa novo ispadanje.

Produžeci su bili kobni za Partizan u Švajcarskoj, poslao ga je Lugano u finalnu borbu za evropsku jesen i Ligu konferencije. Za crno-bele je dvomeč sa Gentom biti il’ ne biti. Krenuli su od kvalifikacija za Ligu šampiona, a umesto u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja mogli bi da završe u – ambisu. I preorijentišu se isključivo na domaći front.

Od takvog scenarija strahuje još šest klubova. U identičnoj poziciji nalaze se i Celje (Slovenija), KI Klaksvik (Farska Ostrva), Panevežis (Letonija), Nju Sejnts (Vels), Santa Koloma (Andora) i Linkoln (Gibraltar). Svima njima zajednička stvar je da su već dva puta eliminisani tokom ovoga leta.

Celje će u plej-ofu igrati protiv Pjunika. Protekle sezone KI Klaksvik je bio evropska senzacija, ušao je u grupnu fazu Lige konferencije i osvojio četiri boda – odigrao je nerešeno sa Lilom i tukao ljubljansku Olimpiju. Sada visi klub sa Farskih Ostrva i neohodno je da bude bolji u dvomeču protiv HJK Helsinkija da bi ponovio prošlosezonski uspeh. Linkolnu je rival Larn iz Severne Irske, dok je Santa Kolomi suparnik Vikingur.

Posebno zanimljiv dvomeč biće između letonskog Panevežisa i velškog Nju Sejntsa, jer jedan od dva tima će se zasigurno suočiti sa trostrukom eliminacijom.

Ko tri puta ispadne, ni ne zaslužuje grupnu fazu bilo kog evropskog takmičenja. Na stranu kvalitet protivnika i kakav je bio žreb. Prilika je bilo i više nego dovoljno.



tagovi

Kvalifikacije za Ligu konferencijeLiga konferencijeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara