Aleksandar Katai (©Starsport)
Aleksandar Katai (©Starsport)

Dr Ristić o slučaju Katai: Trombocitopenija nije bolest, smeta samo sportistima

Vreme čitanja: 1min | uto. 08.12.20. | 09:21

Bezazlena stvar, dodaje član Zvezdinog upravnog odbora

Mislilo se prvo daje povreda, onda su gradom krenule da kruže razne glasine koje su govorile o misterioznoj bolesti koja bi mogla da Aleksandru Kataiju napravi ozbiljnije zdravrstvene probleme. Nismo tada želeli da se bavimo glasinama, jer na ovakvu temu želeli smo da čujemo relevantno mišljenje. I ono je stiglo iz usta doktora Miljka Ristića, čuvenog kardiologa i člana Upravnog odbora Crvene zvezde, koji je u intervjuu za Večernje novosti otkrio zbog čega 29-godišnji ofanzivni vezista, ove jeseni najbolji fudbaler srpskog šampiona, neće moći da igra do kraja kalendarske 2020.

Izabrane vesti

Kataiju su se vratili problemi sa manjkom krvnih elemenata koji utiču na zgrušavanje krvi i usporenu cirkulaciju. To se stručno zove trombocitopenija i njom se bavi grana medicine koja pripada hematologiji, tako da Aleksandrov slučaj vodi jedan naš čuveni hematolog. Nije to bolest. Neko ima sposobnost zgrušavanja brže, neko malo sporije“, pojašnjava Ristić za Novosti.

I dodaje, bezazlena je stvar ako govorimo o Kataijevom opštem zdravlju. S tim da sportistima trombocitopenija može da napravi smetnje.

Mi imamo problem kad operišemo te pacijente, plašimo se usporenog zgrušavanja, jer dolazi do gubitka veće količine krvi u odnosu na pacijente sa normalnom funkcijom. Manje više, to je bezazlena stvar, samo što je kod sportista drugačije i njima mnogo znači da nemaju ovakve komplikacije. Oni su izloženi čestim duelima, svaki čas dobijaju udarce u nogu ili ruku koji mogu da izazovu veći ili manji hematom“, kaže Ristić.



tagovi

Aleksandar Katai

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara