Ivan Jovanović (©Reuters)
Ivan Jovanović (©Reuters)

Dogovoreno: Ivan Jovanović postaje selektor

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.06.24. | 13:31

Bivši strateg Panatinaikosa će voditi reprezentaciju Grčke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine

Još ranije je najavljeno kao mogućnost, a sada je i definitivno – srpski strateg Ivan Jovanović postaće novi selektor Grčke.

Ovu informaciju donosi tamošnji portal Sport FM, koji navodi da je bivši trener Panatinaikosa postigao dogovor fudbalskim savezom Grčke. Jovanović će potpisati dvogodišnji ugovor, ali potpis će staviti tek 22. jula, posle izbora u tamošnjem savezu.

Izabrane vesti

Jovanović će na klupi da nasledi Urugvajca Gustava Pojeta, koji nije uspeo da odvede Helene na Evropsko prvenstvo. Grci su igrali baraž, ali su posle penala izgubili od Gruzije.

Prvi put na klupi Grčke Jovanović bi trebalo da se nađe 7. septembra protiv Finske, u 1. kolu B divizije Lige nacija. Tamo će mu rivali biti još Republika Irska i Engleska.


21.00: (6,20) Austrija (4,30) Francuska (1,60)


Ipak, sud o tome da li će njegov mandat na kraju da bude uspešan ili ne zavisiće isključivo od rezultata u narednim kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi. Pred 61-godišnjeg Lozničanina je postavljen zadatak da odvede Helene na Mundijal, na kojem su poslednji put bili 2014. godine u Brazilu.

Imaće na raspolaganju solidan, perspektivan tim i objetkivno ima materijala da se nađe na svetskoj smotri. Pogotovo jer je Pojet već odradio smenu generacije i promovisao neke mlađe fudbalere, poput Konstantinosa Kulijerakisa (20), Konstantinosa Colakisa (21), Hristosa Colisa (22), Anastasiosa Duvikasa (24)… Zvezde Helena su, između ostalih, Vangelis Pavlidis (AZ Alkmar), Jorgos Masuras (Olimpijakos), Andreas Buhalakis (Herta), Konstantinos Mavropanos (Vest Hem)… Prethodnih meseci za Grčku je igralo i nekoliko igrača koje je Jovanović trenirao u Panatinaikosu (Janis Kotsiras, Anastasios Bakasetas, Dimitros Limnios, Fotis Jonidis).

Ovo će Jovanoviću da bude drugi posao u ulozi selektora. Pre toga je 2020. bio angažovan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali nije ni debitovao na klupi azijske reprezentacije zbog pandemije korona virusa. Tokom karijere je vodio Niki Volos, Iraklis, APOEL, Panahalki, Iraklis i Al Nasr. Najveći uspeh je ostvario sa APOEL-om iz Nikozije, koji je u sezoni 2011/2012 doveo do četvrtfinala Lige šampiona. Sa Panatinaikosom je 2022. godine osvojio Kup Grčke.


-------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

-------------------------


tagovi

Ivan JovanovićFudbalska reprezentacija Grčkereprezentacija GrčkeKvalifikacije za Mundijal 2026.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara