Son slavi ispred navijača Arsenala (©Reuters)
Son slavi ispred navijača Arsenala (©Reuters)

Derbi severnog Londona za prevlast i patnju komšija, Artetina briga – kako bez trojice vezista?

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.09.24. | 10:17

Totenhem dočekuje Arsenal u derbiju četvrtog kola Premijer lige (15.00). Deklan Rajs suspendovan, povređeni Mikel Merino i Martin Edegor. Tobdžije bi het-trik pobeda na terenu ljutog rivala

Arsenal je poslednje dve sezone najozbiljniji takmac Mančester Sitiju na Ostrvu. Dobro krenu Tobdžije, ali kada se lomi četa Mikela Arteta gubi korak i ostaje praznih ruku. Ove sezone svi vide lononski klub kao prvu pretnju za mašineriju Pepa Gvardiole.

Na Emiratima su zadovoljni radom mladog Španca, pa je dobio novi trogodišnji ugovor. Dve pobede i remi su solidan start, a danas (15.00) se igra najveći derbi Londona, severnog dela metropole, Arsenal gostuje Totenhemu. Razdaljina između stadiona ova dva kluba je samo 6,4 kilometara. Veliko rivalsvo i mržnja vlada između ova dva kluba, a navijačima je najvažnije da „crkne krava“ ljutom rivalu.

Izabrane vesti

Prelezak iz jednog u drugi klub smatra se smrtnim grehom kakav je napravio svojevremno Sol Kembel prelaskom tada sa Vajt Hart Lejna na Hajberi. Danas oba kluba imaju nove, velelepne stadione.

15.00: (2,95) Totenhem (3,60) Arsenal (2,45)

Navijače Arsenala još uvek boli onaj projektil Pola Gaskojna iz polufinala FA kupa 1991. godine sa 35 metara udaljenosti, kojim je legendarni Gaza sprečio Tobdžije da dođu do duple krune, dok se druge strane ne zaboravlja trenutak iz 2002. godine, kada je Tijeri Anri posle fantastičnog prodora i pogotka u derbiju pretrčao teren i bacio se na kolena pred navijačima Totenhema. Navijači Arsenala su „iskopali“ sliku Harija Kejna u dresu Tobdžija kad je bio klinac, dok je napadač bio strah i trepet na Osrtvu u dresu Pevaca.

I jedan i drugi tim pate godinama. Totenhem je meta sprdnje zbog sušnog perioda koji traje već 16 godina. Poslednji trofej je Liga kup 2008, dok su i Tobdždije veoma skrome s trofejima posle fantastične ere pod komandom francuskog stratega Arsena Vengera.

Arsenal želi napad na titulu, dok bi Totenhemu bila puna kapa ako bi stigao do Lige šampiona. Angelos Postekoglu je preporodio Pevce protekle sezone, doveo ih na prag Lige šampiona, ali na kraju peto mesto i Liga Evrope na startu nove ere posle odlaska Harija Kejna u Bajern. Skroman start Totenhema ove sezone, samo četiri boda. Pre dve nedelje je Njukasl na Sent Džejms parku bio bolji, slavio je da 2:1 i naneo prvi poraz timu iz severnog dela britanske prestonice.

ČASTIMO 500 RSD ZA KLAĐENJE! ODIGRAJ JEDAN MEČ PREMIJER LIGE!

Mikela Artetu muči povreda Norvežanina Martina Edegora. Vezista je doživeo peh tokom reprezentativne pauze. Iako je bilo najava da će da odsustvuje tri nedelje, Španac insistira da bi Edegor mogao na teren u derbiju. Ipak, male su šanse za to.

Glavobolju treneru Tobdžija zadaje i suspenzija Deklana Rajsa zbog crvenog kartona protiv Brajtona i povrede novalije Mikela Merina. U konkurenciji za tim se vraća malerozni Gabrijel Žezus. Brazilac ima problema s povredama od dolaska iz Sitija. Propustio je poslednja dva meča. I veliko pjačanje iz Bolonje, Rikardo Kalofjori je rovit i pod znakom pitanja za duel s komšijama.

Arsenal ima pakeni raspored, sledeće nedelje ide u Bergamo protiv Atalante na startu Lige šampiona, dok naredni vikend igra sa Sitijem derbi u Mančesteru.

S druge strane, Australijanac grčkog porekla Angelos Postekoglu nema problema s timom. Jedino je odsutan Brazilac Rišarlison. Miki Van de Ven i Dominik Solanke se vraćaju u tim, dok je pod znakom pitanja Iv Bisuma.

Najveći londonski derbi je imao predigru. Naime, Arsenal je želeo da igra u svojim crveno-belim dresovima, ali je Premijer liga odlučila da zabrani tu garnituru jer ima previše belog, a to su boje domaćina, pa će Tobdžije da istrče na teren u crnom.

Prošle sezone u međusobnim susretima bolji je bio Arsenal. Tobdžije su slavile na terenu ljutog rivala sa 3:2. Posle prvih 45 minuta bilo je 3:0 za tim Mikela Artete, ali u finišu je Son smanjio na 3:2. Na Emiratima je bilo 2:2. Po gol Totenhemu u oba meča je dao Bukajo Saka, dok je Korejac Son postigao tri od četiri gola svog tima protiv Arsenala. Poslednje dve sezone u Premijer ligi Tobdžije su pobedile Totenhem na njegovom stadionu.

PREMIJER LIGA – 4. KOLO

Subota

Sautempton - Mančester Junajted 0:3 (0:2)

/De Liht 35, Rašford 41, Garnačo 90+6/

Kristal Palas - Lester 2:2 (0:1)

/Mateta 47, 90+2pen - Vardi 21, Mavididi 46/

Fulam - Vest Hem 1:1 (1:0)

/Himenez 24 - Ings 90+5/

Brajton - Ipsvič 0:0

Mančester Siti - Brentford 2:1 (2:1)

/Haland 19, 32 - Visa 1/

Liverpul - Notingem Forest 0:1 (0:0)

/Hadson Odoi 72/

Aston Vila - Everton 3:2 (1:2)

/Votkins 36, 58, Duran 76 - Meknil 16, Kalvert Luin 27/

Bornmut - Čelsi 0:1 (0:0)

/Enkunku 86/

Nedelja

15.00: (2,95) Totenhem (3,60) Arsenal (2,45)

17.30: (3,50) Vulverhempton (3,60) Njukasl (2,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Martin EdegorPremijer ligaArsenalTotenhem

Obaveštavaj me

Arsenal
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara