Luka Jović (©Starsport)
Luka Jović (©Starsport)

Daj gol, samo gol

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.09.24. | 09:52

Odbrana funkcioniše, ali odbrana sama ne donosi pobede

Budimo iskreni, očekivali smo debakl. Na kraju aplaudirali svakom dobijenom duelu Strahinje Erakovića, skakali sa stolica kad Nikola Milenković skoči ili Strahinja Pavlović otrese nekog na pod, oduševila nas je požrtvovanost Veljka Birmančevića, koncetracija Koste Nedeljkovića... I uzdahnuli smo, istinski, samo ono jednom, kad je Andrija Živković doturio loptu do Luke Jovića, a ovaj u situaciji jedan na jedan sa Davidom Rajom sa sedam metara promašio gol.

No dobro, protiv šampiona Evrope – i to ovakvog, što ti ljubomorno ne dâ loptu – nije valjda ni mogla Srbija da bude mnogo opasnija. Ne valja samo što taj problem nije baš od juče. Jer ma koliko se selektor Dragan Stojković žalio na silne propuštene šanse na Evropskom prvenstvu činjenica je da njih jednostavno nije bilo u tolikom broju.

Izabrane vesti

U sudaru sa Engleskom najviše smo plakali za onom situacijom kada Luka Jović nije uspeo ni primiri pas Dušana Tadića, kamoli da šutira, te pokušajem Dušana Vlahovića sa 18 metara koji je vrhovima prstiju skinuo Aron Ramzdejl. Protiv Slovenije je Jan Oblak dva puta skidao udarce Aleksandra Mitrovića, koji je potom sa peterca uspeo samo da pogodi prečku i ta poslednja scena zaista je predstavljala mali nervni slom za srpske fudbalske fanatike. Baš Jović tada nas je spasao, dok u susretu sa Danskom, za nokaut fazu Evropskog prvenstva, nismo stvorili ama baš ništa, pa smo “zicer“ pravili od onog mlakog šuta Sergeja Milinković Savića iz prve sa ivice kaznenog prostora, a daleko je to bilo od prilike kakva se lako pretvara u gol.

ČASTIMO 500 RSD ZA KLAĐENJE! ODIGRAJ NA DANSKA - SRBIJA!

Na poslednje četiri utakmice dakle – jedan pogodak Orlova. Jovićev protiv Slovenije. I objektivno vrlo malo šansi da postignemo još koji. I nije to samo do napadača, posle defanzivnog raspošoja u Kataru Stojković je okrenuo list i posvetio se odbrani. I ona sada zaista izgleda blindirano, samo što ovo nije košarka pa da odbrana donosi titule, jer u fudbalu – bez gola nema pobede.

I to će biti sledeći zadatak Srbije u drugom meču Četvrte grupe A Divizije Lige nacija. Da se razumemo, protiv Danske u Kopehangenu bod bi bio velik kao kuća i ni ponovljenih 0:0 ne bi bio razočaravajući rezultat. Ali ako ova nova Srbija zaista želi da izraste u veliku ekipu moraće da iz utakmice u utakmicu ispravlja greške i dodaje nove slojeve igre. A nama je za Stojkovićevog mandata najveći problem uvek bio taj balans u igri. Ili luda trka na sve strane, pa - da se sada poslužimo košarkaškim žargonom – koga bolje služi šut. Ili beton ispred kaznenog, pa napred ako se nešto otvori super, ako ne – Bože moj. Ravnoteža je ključna reč. Posebno protiv ekipa sa kakvim želimo da se merimo, a to nije Španija koliko Danska i kasnije Švajcarska.

Uostalom, ako ova nova Srbija želi da ostvari glavni cilj, a to je svakako plasman na Mundijal 2026, valjalo bi da pokuša da se domogne prvog šešira na žrebu za Svetsko prvenstvo. U njemu će biti svi četvrtfinalisti Lige nacija. Cilj je dakle jedno od dva prva mesta na tabeli grupe. Taj prvi šešir dopuniće četiri ekipe koje su najbolje plasirane na Fifinoj rang listi. Danska je tu 11, Srbija 19, sa malim šansama da je na taj način preskoči, jer zaostatak je poveliki. Ali ako hoće do jednog od prva dva mesta u Grupi, Danska je prva meta.

Lako je naravno sve to reći, jer Danska je od poslednjih 13 takmičarskih utakmica na domaćem terenu dobila na 12, izgubila samo jednu, od Hrvatske. U međuvremenu pobeđivala i Francusku, Austriju, Švajcarsku...

Ali i Danska ima svojih problema. Ima recimo samo trojicu štopera – Janika Vestergarda, Joahima Andersona i Viktora Nelsona – iako privremeni selektor Lars Knudsen nije odustao od sistema prethodnika sa trojicom štopera u vezi mada tokom utakmice umeju da se prešaltaju. Istina, Rasmus Nisen Kristensen i Kristijan Norgard mogu da zakrpe na centralnom beku.

Mogu li da zatvore napad Srbije? To je ono što nas sada sve zanima.

DANSKA - SRBIJA

Stadion: Parken, Kopenhagen

Kapacitet: 38.190

Gledalaca: Kris Kavano (Engleska) 

Danska (3-4-3): Šmajhel – Andersen, Vestergard, Nelson – Ba, Hejbjerg, Hjulmand, Kristijansen – Isaksen, Dolberg, Eriksen

Srbija (3-4-2-1): Rajković – Eraković, Milenković, Pavlović – Nedeljković, Lukić, Ilić, Birmančević – Samardžić, Živković – Jović

LIGA NACIJA, drugo kolo

18.00: (1,85) Danska (3,45) Srbija (5,15)

20.45: (5,10) Švajcarska (3,60) Španija (1,80)



tagovi

Liga nacijafudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara