(Star sport)
(Star sport)

Piksi: U Nemačkoj smo bili spori u napadu, a sad smo pokazali da možemo da igramo brzo

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.09.24. | 09:13

„Voleo bih da dođu druge fudbalske gromade, osim Peđe Mijatovića, oni koji su istinski ostavili trag, a ne oni koje je neko zvao, postavio, pa vam pametuju i govore gluposti“, ističe selektor Srbije

Na žeravici je ovih dana Dragan Stojković. Niti je mogao da pretpostavi kakav prijem da očekuje na početku novog ciklusa, sigurno mu nije bilo prijatno da sluša zvižduke uoči početka utakmice sa Španijom, ali je opet pokazao sposobnost preživljavanja u teškim situacijama i iz meča sa prvakom Evrope izvukao bod. Mogao je i do senzacionalna tri, da je Luka Jović pogodio ono što inače pogađa.

Zato kod selektora dominira uitisak zadovoljstva posle premijere u Ligi nacija. Posebno što nije mali broj onih koji bi da mu vide leđa ili koji ga kritikuju, a opet ima i te kako veliki broj fudbalskih ljudi, bivših asova, koji mu veruju. Jedan od njih ga je posetio dan pred meč sa Crvenom furijom i možda je prisustvo Predraga Mijatovića u Sportskom centru FSS, u Staroj Pazovi, dodatno podiglo moral Orlovima.

Izabrane vesti

Mijatović je, ipak, Mijatović. Piksijev nekadašnji saborac, prijatelj, čovek koji pozitivno gleda na život, pa i sport.

„Pre svega je ljudska gromada i srećan sam da smo dobri prijatelji. Poenta života je u tome da negujete i čuvate prijateljstva, jer nije lako imati prijatelja u ovim vremenima. Drago što je nas je posetio, razmenili smo mišljenja i to je pozitivno. On je uvek dobrodošao, naravno, ako budem ja selektor ovde. Može da dođe kada god poželi“, rekao je Stojković u intervjuu Nebojši Petroviću za potrebe FSS.

Nije Peđa Mijatović jedini koga bi Piksi voleo da vidi u gnezdu Orlova.

Voleo bih da dođu druge fudbalske gromade, oni koji su istinski ostavili trag, a ne oni koje je neko zvao, postavio, pa vam pametuju i govore gluposti. Važno je imati ljude takvog kova kraj sebe i osetiti njihovu podršku“.

Sve to u sedmicama, pa i mesecima, kad je državni tim pomalo – ili malo više – okrunio poverenje nacije, usled loših igara i rezultata na Prvenstvu Evrope. Selektor ima objašnjenje.

Čini mi se da smo u Nemačkoj bili dosta spori, pogotovo u tom napadačkom smislu, a da smo sada (na početku Lige nacija, op. au) došli u kontra situaciju: da i te kako možemo da budemo brzi. To me raduje, brzina, hrabrost, drago mi je zbog tih momaka na kraju krajeva, da su iskoristili šansu i predstavili se javnosti u lepom svetlu“.

(Star sport)(Star sport)

Zanimljivo, bez šestorice momaka sa prvobitnog spiska, jer su redom, iz raznih razloga, otpadali Dušan Tadić, Dušan Vlahović, Sergej Milinković Savić, Aleksandar Mitrović, Nemanja Maksimović i Miloš Veljković.

Svaki početak je težak, ovo je prvi put da se u A diviziji našla naša reprezentacija. Uprkos problemimaa uspeli smo da odigramo ravnopravno protiv šampiona Evrope, koji je pre dva meseca pokazao moć. Baš sam zadovoljan. Igračima je stalo, ne samo da pruže otpor, već i da zaprete, da budu u stanju da kreiraju šanse za gol. To govori da nema perfektne ekipe i da svaki tim poseduje mane. Važno je da su igrači pokazali karakteristiku, a mogao bih da je nazovem solidarnost. Upravo nas je solidarnost na terenu dovela do činjenice da smo izgledali kompaktno, pogotovo poslednja linija odbrane. I linija ispred nje. Da su igrači shvatili taktičku pripremu za utakmicu protiv najjače selekcije u Evropi“.

Naravno, bilo je i propusta, poput one Jan Karla Simića (srećom, bez posledica). Doduše, odmah je usledila korekcija u režiji Maka Grujića.

Tako je kada se pogreši, ali kada će, ako ne sada? I treba da pogreši, sve su to dobre lekcije za ubuduće. Videla se solidarnost, ni po koju cenu nismo hteli da primimo gol, iako smo mogli da budemo kažnjeni. Ta požrtvovanost, želja da ne dozvolimo Špancima da nas kazne, doprinela je tome da zasluženo odigramo nerešeno protiv najjačeg protivnika“.

Među onima koji su pobrali simpatije izdvojio se Veljko Birmančević. Kako zbog brzine, u trčanju i razmišljanju, tako i energije kojom je „hranio“ publiku ili i sam upijao ambijent sa tribina.

Znali smo da je Španija prva u svetu po procentu poseda lopte. To je njen stil igre, ima kvalitet za tako nešto. I to sve ekipe znaju, od najvećih do najmanjih. Svesno smo odigrali onako, prepustili im posed, ali s druge strane smo znali da u momentu kada se oduzme lopte ili kada se izgubi njihov pas u našu korist da moramo biti spremni da reagujemo, a to su upravo ti neki kontranapadi ili brzi napadi po stranama gde smo imali raspoložene igrače. A Brmančević e bio igrač koji je pokrivao celu levu stranu. I u fazama napada delao je onako kako bi trebalo, koristio je pametno brzinu. Nijednom protivniku nije baš prijatno da ima za protivnika igrača takvih brzinskih karakteristika“.

Španija je arhivirana. Tokom subote jutro srpska ekspedicija se preselila za Kopenhagen, gde će u nedelju od 18 časova na Parken stadionu odigrati drugi meč u septebarskom ciklusu. Rival je Danska, koja je u četvrtak savladala Švajcarsku, 2:0.

Tešku utakmicu smo odigrali u Nemačkoj“, podseća Piksi da smo se sa Dancima sreli na minulom tuniru i da nije bilo golova: „Dobri su to igrači, fizički izuzetno raspoloženi kao i uvek, ne bi trebalo sumnjati da će nas tako nešto slično, ako ne isto, čekati u Kopenhagenu. Ne verujem da će se nešto menjati u smislu sistema i taktike, biće to zahtevna utakmica, koja će biti puna ritma, moramo biti spremni na to i mislim da ćemo biti. Mi smo u Nemačkoj bili u jednom sastavu, da nam je neko to rekao pre dva meseca da će biti ovako, to niko ne bih verovao. Moja procena je bila takva i uspeo sam da zadržim fokus i koncentraciju potrebnu da donesem neke dobre odluke po pitanju tima, a nije bilo lako. To svi znate. Nije bilo lako za tako nešto zbog mnogih stvari koje su se dešavale. Idemo da odigramo dobar meč, bez ikakvog straha. Svako će imati šansu da dobije i valjalo bi da je iskoristi“.


tagovi

FSSDragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeOrloviLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara