©AFP
©AFP

Činjenica koja Zvezdi ne ide naruku: Svaki put kada je bio na izlaznim vratima, Dzjuba je ostajao u Rusiji

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.05.22. | 21:35

Proteklih godina u vezu sa iskusnim golgeterom dovodili su se Barselona, Inter, Totenhem, Everton, Vulverhempton...

Crvena zvezda i Artjom Dzjuba glavna su tema ruskih sportskih medija proteklih dana, pa se tamošnji portali praktično utrkuju ko će imati svežiju informaciju ili izjavu, odnosno zanimljiviji tekst. Jedan takav napravio je Čempionat, koji je došao do pomalo iznenađujuće analize koja kaže: Svaki put neposredno pre isteka ugovora iskusnog napadača sa Zenitom, on se nalazio na izlaznim vratima kluba, ali je svaki put ostajao u Rusiji. Da li će tako biti i ovog puta, ostaje da se vidi...

Iako se direktno radilo pre svega o periodu dok je bio u Zenitu, Čempionat podseća i na priču o interesovanju Barselone 2013. godine, kada je Dzjuba još bio pod ugovorom sa matičnim Spartakom iz Moskve. Tada su španski mediji objavili vest da se snažni ruski napadač nalazi na listi pojačanja Tate Martina, posle čega je izjavom reagovao i Dzjubin tadašnji saigrač iz Moskve Denis Glušakov.

Izabrane vesti

"Voleo bih da Artjom ode tamo, neka igra u tandemu sa Mesijem", poručio je nekada odlični defanzivni vezista.

Ipak, sve je ostalo samo na glasinama, Dzjuba je odgovarao profilu napadača kojeg je želela Barselona, ali se sa Nou Kampa niko nije zvanično javio.

Na zimu 2019. godine pojavile su se vesti da je za snažnog golgetera Zenita zainteresovan Everton, što se pokazalo tačnim. Sve to je lično potvrdio i Dzjuba.

"Prošle zime sam mogao da odem u Everton, ali nisam želeo jer bi prelazak tokom zime bio pogrešan. Trebalo je da postanemo prvaci Rusije, sve je išlo ka tome, uradio sam pravu stvar. Nadao sam se da će se na leto nešto desiti, ali nije bilo ničega konkretno", rekao je Dzjuba pre dve godine za Sport24.

Nakon vesti o Evertonu, pojavila se i ona o Interu. Navodno, Antonio Konte je razmatrao Dzjubin dolazak posle povrede Aleksisa Sančeza. Ipak, bilo je slično kao i sa Barselonom. Sve je ostalo samo na natpisima medija. Jedna informacija glasila je i da je zainteresovan i Vulverhempton, ali je i to ostalo samo na vesti. Na kraju, u decembru 2019. godine objavljeno je da se Dzjuba dogovorio sa Zenitom oko produžetka saradnje, što je zvanično i potpisano u julu 2020. godine.

Sve to su mogli da pokvare Totenhem i Žoze Murinjo, koji su Dzjubu želeli da vide u Londonu u januaru 2020. godine. Sve je propalo, jer je Zenit želeo titulu, pa nije dolazilo u obzir da pusti igrača.

"Dobio sam poziv Totenhema. Bila je to vrlo promamljiva ponuda pozajmice do leta, na tri-četiri meseca. Smatrao sam to privlačnim. Zašto ne probati? Kejn je bio povređen i to je bila šansa. Ali kulturno mi je rečeno da je to nemoguće, rekli su mi - fokusiraj se na Zenit. Osećao sam se tužno, ipak je u pitanju bila Premijer liga, Totenhem, takva šansa... Da nešto nije išlo vratio bih se spokojno za četiri mesca. Šta da je uspelo, mogao sam da potpišem dugoročan ugovor sa Totenhemom ili bi neko drugi bio zainteresovan. Ali šta se desilo, desilo se. Pitao sam ljude iz kluba i odgovor je bio - ne. Ali razumem rukovodstvo Zenita, prvenstvo i kup smo imali pred nama. Uzeo sam oba trofeja, tako da nije bilo vredno žaljenja. Nisam osoba koja se kaje", poručio je Dzjuba za Čempionat.

Usred pandemije, na leto 2020. godine, italijanska Gazeta je pisala da Lacio razmatra dovođenje Dzjube. Na spisku Rimljana bili su Olivije Žiru i Pedro, ali je generalni direktor Zenita Aleksandar Medvedev sve demantovao.

"Ovo su glasine, nemaju jasnu podlogu. Zenit se trenutno priprema za nastavak prvenstva, ni o jednom drugom pitanju ne pregovaramo", rekao je Medvedev.

Prošlog leta turski mediji su objavili vest da je Fenerbahče započeo pregovore oko mogućeg transfera Artjoma Dzjube u Istanbul, kao i da je tamošnji gigant spreman da igraču ponudi sve neophodne uslove. Ipak, nije bilo zvanične ponude, pa je i ovde ostalo sve na priči. Ona ja podgrejana u februaru ove godine, ali je Medvedev poručio da nije bilo nikakve zvanične ponude.

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić pre nekoliko dana je ruskim medijima poručio da klub sa stadiona Rajko Mitić pregovara sa Dzjubom, ali je zatražio prostora za pregovore. Takođe, pisalo se i tome da je srpski šampion kapitenu Zenita ponudio jednogodišnji ugovor, uz opciju produžetka saradnje na još godinu dana. Ostaje da se vidi da li će se sve završiti jednim od zvučnijih inostranih pojačanja naših klubova u novijoj istoriji.


tagovi

Artjom Dzjuba

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara