Artjkom Dzjuba (©Reuters)
Artjkom Dzjuba (©Reuters)

SLUČAJ DZJUBA: Jedni pitaju - koja, bre, Zvezda?! Drugi kažu: Pakuj kofere i idi kod braće Srba

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.05.22. | 09:16

Mogućnost da Artjom Dzjuba obuče crveno-beli dres izazvala veliku polemiku u Rusiji

Negde u rangu Marka Marina i Aleksandra Dragovića. Nezamisliva pojačanja! Sve dok nisu došla. Ali Marin i Dragović su imali srpske krvi u sebi. Artjom Dzjuba, sigurno najbolji ruski napadač u poslednjoj deceniji, nema nikakvih dodirnih tačaka sa Srbijom. Ima samo ponudu Crvene zvezde da se preseli u Beograd. A iako je reč o čoveku koji u avgustu slavi 34. rođendan mnogi bi ga rado videli u Ljutice Bogdana, jer ne tako davno bio je – nezaustavljiv igrač.

Drugi pak nisu sigurni da je najmudrije rešenje ulagati u veterana, sumnjaju u kvalitete 197 centimetara visokog golgetera, ali sve je to normalno kad govorimo o fudbalu. Tako je i u Rusiji. Podeljenja mišljenja.

Izabrane vesti

Sumnjam da će Dzjuba da ide iz Zenita. Da, znam da Artjomu ističe ugovor, a da Zenit ne otkriva da li je spreman da produži saradnju ili ne. Ali ne vidim razlog da se ide iz Zenita zbog neke tamo Zvezde. Zbog čega?! Oni kažu da im Dzjuba garantuje Ligu šampiona? Mnogi to kažu, a Zenit bi svejedno bio u Ligi šampiona da nismo u ovakvoj situaciji”, kategorički će Aleksandar Mostovoj, proslavljeni ruski reprezentativac, koga očigledno plaši najavljeni egzodus najboljih fudbalera iz ruske Premijer lige.

Zbog toga je Mostovoj jasan – Dzjuba treba da ostane.

Sve i da Zenit nije zainteresovan za Dzjubu, imamo i druge ruske klubove koji bi ga rado prihvatili. Dzjuba može u bilo koji drugi klub”.

Mostovoj ipak razmišlja srcem, ne glavom. S druge strane, kada ruski novinari pokušavaju da sagledaju situaciju oni nemaju dilemu, pa tako ugledni Sport Ekspres već u naslovu kaže: “Crvena zvezda je idealna opcija za Dzjubu”.

U tekstu se podseća da je svima jasno da je Zenit namerno limitirao Dzjubu da u ovoj sezoni ne odigra barem 70 odsto minuta jer bi u tom slučaju klub iz Sankt Peterburga morao da mu produži ugovor po istim uslovima. Ovako, Zenit bi da ga zadrži, ali da Dzjuba smanji finansijske prohteve, značajno. I to nakon što ga je sam klub uslovno rečeno ponizio sprečivši da igranjem tih 70 odsto minuta sebi zaradi istu platu.

Nije to slučajno. Zenit se okreće mlađima: 21- godišnjem Juriju Albertu i nešto starijem Ivanu Sergejevu. Dzjuba je ove sezone postigao 13 golova, ali samo jedan od Nove godine. U Sankt Peterburgu bi morao da prihvati ulogu rezerve, imao bi možda desetak minuta po meču, čekao da se povredi neko od startera… Sa izraženom sujetom teško da bi on to prihvatio.

Druge opcije?

Nema ih mnogo. Rubin je zvao, ali selidba u Kazanj znači borbu za opstanak. Drugi u Rusiji se prave ludi. Prosto, Dzjuba je poslednjih godina stekao imidž toksične osobe za svlačionicu. Već nije fudbaler kakav je bio, a o sebi je zadržao najviše mišljenje. Zviždali su mu i navijači u Sankt Peterburgu, a čak i za dolazak u Rubin potreban je preduslov: da Leonid Slucki ostane trener, on bar zna sa Artjomom, a i Dzjuba njega ceni.

Pa opet – borba za opstanak. Crvena zvezda je svakako izazovnija sredina. I nema repova. Ni tog lošeg imidža, nema starih svađa s novinarima, navijačima, javnošću, analitičarima, bivšim reprezentativcima i trenerima… U Beogradu bi mogao da počne od nule. Možda i da opet igra Ligu šampiona. I pride ga niko ne bi pitao za situaciju u Ukrajini, što je retkost danas. Kako piše Sport Ekspres: “Srbi su ipak naša braća”.

A da li je mogao i bolje? Isti časopis primećuje: “Žao nam je, ali Totenhem više ne zove”. Doduše, Čampionat podseća da je Fenerbahče zimus zvao Dzjubu, te da je i sada opcija Ferencvaroš bivšeg ruskog selektora Stanislava Čerčesova. Fener prvenstveno sigurno je ozbiljnija konkurencija beogradskim crveno-belima...

Sve to znaju u Sport Ekspresu. I ostaju pri stavu: “Pakuj kofere i seli se u Srbiju”.



tagovi

Artjom DzjubaLetnji prelazni rok 2022FK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara