(Reuters)
(Reuters)

Buongiorno Italia: Kako je Dibalina svadba napravila problem Romi

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.07.24. | 12:55

A ima ih još...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Između Rome i Bazela se sprema velika pravna bitka u kojoj je ulog 8.000.000 evra, odnosno 40 odsto dela koji treba da dobije švajcarski klub od transfera Rikarda Kalafjorija iz Bolonje u Arsenal. Rukovodioci Roma čekaju da prelazak italianskog reprezentativca u redove Tobdžija bude perfekcionisan kako bi poslali zahtev Bazelu. U međuvremenu je iz Švajcarske poručeno da je Bazel izmirio obaveze prema Romi kada je Kalafjori prešao u Bolonju. Podsetimo, Bazel je prodao Kalafjorija Bolonji za 4.000.000 evra, plus 50 odsto od sledeće prodaje igrača.

Izabrane vesti

Pre godinu dana niko nije podigao obrve zbog tog, u najmanju ruku, nekorektnog poteza Švajcaraca, jer nikome nije palo na pamet da bi Kalafjori mogao da doživi takvu eksploziju da njegova vrednost bude udesetostručena. Lukavstvo Švajcaraca se ogledalo u tome da su igrača nad kojim je visilo opterećenje visokog procenta od buduće prodaje, dali Bolonji za relativno malu sumu novca, obezbeđujući mogućnost da ostvare veliki profit od eventulnog sledećeg transfera, lukvidirajući Romu sa 1.500.000 evra. U Trigoriji tvrde da se procenat iz kupoprodajnog ugovora Rome i Bazela nije ticao samo fiksnog dela već i varijabilnog i da je to osnov po kojem Đalorosi mogu da pretenduju na dodatnih 8.000.000 evra, odnonsno 40 odsto od polovine vrednosti transfera Kalafjorija u Arsenal koja pripada Bazelu.

Taj novac bi Romi bio dar sa neba budući da mora da rekonstruiše gotovo polovinu tima, posebno napadački red i da kupi bekove na nivou Serije A. Sportski direktor Gisolfi nije podigao ponudu za Sulea (28.000.000 eva uključujući i bonuse), jer ima dogovor sa igračem, a na njegovoj strani je i čvrsta rešenost Argentinca da ostane u Italiji, odnosno nema nameru da se seli u Lester odakle je stigla jedina ozbiljna ponuda, osim Romine, 30.000.000 evra plus bonusi.

Takođe, Gisolfi zna da Juventus mora da reaguje brzo jer mu ističe rok koji mu je dala Atalanta za Kopmejnersa. Boginja je stavila do znanja Staroj dami da za Holanđanina ima vremena do 31. jula, ako se do tada ne pojavi sa cifrom koja bi bila barem blizu 60.000.000 evra, Kopmejners će biti skinut sa transfer listi i ostaće barem još godinu dana u Bergamu. Dakle, Đuntoliju je neophodan novac od prodaje Sulea da bi mogao da formuliše novi predlog Atalanti.

I dok Roma može da „ucenjuje” Juventus oko Sulea, oko Tamija Ejbrahama će biti u suprotnoj poziciji i nju će moći da ucenjuju. Daniele De Rosi ne vidi Ejbrahama kao centarfora u njegovoj Romi, klub je postavio vrlo visoku cenu od 30.000.000 evra i teško je poverovati da će se neko približiti toj cifri a kamoli da je zadovolji. Ko god da je zainteresovan za Ejbrahama će čekati poslednje dve nedelje prelaznog roka da dobije veliki popust jer kako se bliži 1. septembar tako će Roma morati da spušta cenu.

Odlaskom Ejbrahama, Đalorosi će ostati bez svih napadača koji su nosili dres kluba u poslednje dve godine, osim Dibale. Lukaku, Beloti, Šomurodov, Azmun, Solbaken su već prošlost i Gisolfi će imati veoma zahtevan zadatak da rekonstruiše ofanzivnu liniju. En Nesiri je prihvatio ponudu Fenerbahčea jer Roma nije htela da mu garantuje platu od 4.000.000 evra i Marokanac je produžio za Istanbul gde će na Murinjovom dvoru primati 5.000.000 evra po sezoni.

U Rimu se rasplamsala polemika i oko venčanja Paula Dibale. Argentinac je prekinuo prirpeme na sedam dana da bi se oženio u otadžbini. Ceremonija je bila davno zakazana, jer je Dibala verovao da će biti pozvan od Skalonija pod zastavu za Kopa Amerike i da će, po logici stvari, biti na odmoru u ovom periodu leta. Dibala nije pozvan u reprezentaciju i datum venčanja je palo usred pripremnog perioda. Od Rominog igrača se očekivalo da pomeri venčanje, ali on to nije uradio i pored toga što je fudbaler kome treba, više nego bilo kom drugom, ozbiljan pripremni period, imajući u vidu frekventnost mišićnih povreda u karijeri.

NAPOLI ČEK PSŽ KAO OZEBAO SUNCE

U Napulju zavise od dobre volje i velikodušnosti katarske vladajuće familije, to jeste koliko porodica El Tani želi još da ulaže u fudbal. Naime, postoji određena sumnja da je redimenzioniranje PSŽ-a u dobroj meri posledica gubitka interesa Dohe da nastavi da sipa novac u francuski klub. Svetsko prvenstvo je prošlo i Kataru više nije potrebna vitrina u Evropi za tu svrhu. Drugim rečima, PSŽ više nije „državni“ projekat, već jedna od mnogih aktivnosti jedne od najbogatijih familija na svetu.

U svakom slučaju iz Pariza stižu glasine da PSŽ neće ponuditi više od 90.000.000 evra za Osimena. To je 40.000.000 evra manje od raskidne klauzule Nigerijanca i nije jedina loša vest za Aurelija De Laurentisa. Na adresu predsednika Napolija nije stigla nijedna ponuda za Osimena, a Azuri su sve dogovorili sa Lukakuom i Čelsijem. Ne bi trebalo zaboraviti ni da Osimen od ovog leta u Napoliju ima platu od 10.000.000 evra po sezoni. Dakle, De Laurentis će biti na teškim mukama.

U međuvremenu, Everton je i pored finansijskih poteškoća ozbiljno zagrizao za Lindstroma i čini se da je sve spremno za njegov transfer. Napoli će više-manje vratiti sav novac koji je uložio za Danca, jer se navodi da će otići za 23.000.000 evra. Dovde je sve regularno i normalno, ono što se kosi sa logikom je želja Antonija Kontea da dovede Neresa iz Benfike i da potroši gotovo sav novac koji bi bio zarađen od prodaje Lindstroma.

Napoli će u sledećoj sezoni igrati u formaciji 3-4-2-1. Iza leđa Lukakua ili Osimena Kvarchelija je siguran starter, dok će za preostalo mesto konkurisati trojica igrača Raspadori, Politano i Engonge, a tu je i Folorunšo. Postavlja se pitanje zašto dovoditi Neresa kada je već velika i brojna konkurencija? Jedino razumno objašnjenje bi moglo da bude želja Napolija da proda nekog od pomenutih fudbalera, osim, naravno Kvarchelije koji je nedodirljiv.

JUVE U PROBLEMIMA

Juventus se iznenada našao u prilično nezgodnoj situaciji. Transfer Vojčeha Ščesnog u Saudijsku Arabiju je propao i sada je poljski golman koji prima platu od 6.500.000 evra četvrti čuvar mreže Jvuventusa. Di Gregorio je doveden da bi bio starter, Perin je njegova zamena, a Pinsoljo neka vrsta maskote kluba. U prevodu, Ščesni bi kao jedan od najplaćenijih igrača Juvea mogao da provede na tribinama sledeću sezonu.

Zasada je jedino rešenje da Ščesni pređe u Moncu, ali u tom slučaju bi Juve, svejedno, morao da plati dobar deo njegove plate jer je ona apsolutno iznad parametara kluba iz Brijance. 

Nije samo Ščesni problem, to su i De Šiljo, Mekeni, Kostić, Artur, Kjeza, plus nekoliko mladih i perspektivnih igrača koji nisu u planovima Tijaga Mote a trebalo bi im pronaći novi klub, bilo za prodaju ili pozajmicu.

Dobra vesta za Bjankonere je otvaranje vrata Nice za ponuđeno rešenje oko transfera Todiboa u Juventus po formuli pozajmice sa pravom otkupa koja bi postala obavezna pod ne tako teškim uslovima.



tagovi

Buongiorno ItaliaRomaNapoliDe LaurentisAurelio De LaurentisPaulo DibalaVojćeh Ščensni

Obaveštavaj me

Roma
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara