Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Damina lekcija Napoliju iz gospodskog ponašanja, Milan za titulu s tinejdžerima

Vreme čitanja: 11min | sre. 06.01.21. | 13:07

Konte odmara Lukakua, a Fonseka Džeka

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Utakmice 16. kola Serije A su monopolizovale kompletno današnja izdanja sportske štampe u Italiji. Najveću pažnju privlači derbi Milan - Juventus i odnos Stare dame potpuno različiti u odnosu na onaj koji smo videli kada je Napoli trebalo da igra protiv Bjankonera bez dvojice igrača pozitivnih na kovid-19. Piše se i o nameri Antonija Kontea da ne rizikuje Romelua Lukakua protiv Sampdorije budući da Inter čekaju u sledećih deset dana dve vrhunske provere protiv Rome i Juventusa. Izgleda da je na istoj liniji i Paulo Fonseka koji ima nameru da poštedi danas Edina Džeka protiv Krotonea imajuči u vidu da posle Intera, Đalorosi igraju derbi sa Lacijom.

Izabrane vesti

MILAN - JUVENTUS

Najbolji naslov za najavu meča dao je Tutosport “Napoli, vidiš li ti to? Milan - Juve se igra!”. Aluzija na ponašanje rukovodstva i predsednika kluba iz Napulja pred neodigrani meč sa Juveom u Torinu zbog pozitivnog testa Zjelinskog i Elmasa je direktna. Trener Bjankonera Andrea Pirlo je dolio ulje na vatru izjavivši da će on 11 igrača da pošalje na teren svakako naći, uprkos izostanku Aleksa Sandra i Huana Kvadrada. “Kovid? Nema alibija, imamo veoma jak park igrača. Utakmica na San Siru je važna ali nije odlučujuća”, citiraju se reči kormilara Stare dame.

Teško je predvideti sastav Juvea za večerašnji meč jer ni sam Pirlo ne zna na koga će moći da računa pošto će rezultati poslednjeg testa na kovid-19 stići samo četiri sata pre početka meča sa Milanom. Ako se broj zaraženih fudbalera limitira na Kvadrada i Aleksa Sandra, njih će zameniti Merih Demiral i Danilo. U svakom slučaju Juve bi trebalo da igra u formaciji 4-4-2 koja se lako transformiše u 3-5-2 ili 3-4-1-2, pogotovo ako Aron Remzi bude igrao od prvog minuta.

Paulo Dibala bi trebalo da zameni povređenog Alvara Moratu, kao i protiv Udinezea. Argentinac je u utorak imao temperaturu, ali je juče odradio ceo trening i pored toga što nije skroz fit tako da se veruje da će zauzeti mesto u napadu pored Kristijana Ronalda. Alternativa za Hoju je Dejan Kuluševski.

Gazeta je najavila današnji sudar Milana i Juvea kao “Lutriju Skudeto” i stavila je u prvi plan dvojicu naboljih igrča dva tima u dosadašnjem toku šampionata: Điđa Donarumu i Kristijana Ronalda. “Ronaldo je gospodar golgetera, Donaruma je kralj čuvara mreža”, indikativan je naslov na drugoj i trećoj strani. Gazeta tvrdi da je Zlatan Ibrahimović naučio Donarumu kako da komunicira sa fudbalerima na terenu, trener golmana Dida mu je dao svoje iskustvo, a kapitenska traka mu je ulila sigurnost. “Nekada je Nojer bio prvi golman među najboljima, danas je na tom mestu Donaruma, na putu da dostigne svog idola Bufona”, konstatuje Gazeta.

Neće biti na klupi i na terenu Zlatana Ibrahimovića iako je njegov video na društvenim mrežama raspalio nadu među navijačima Rosonera da bi Ibra mogao da bude na raspolaganju Stefanu Pioliju. Iskusni trener je rekao da je prekori Zlatana zbog postavljenog snimka i potvdio da neće biti u protokolo utakmice a da će na njegovom mestu igrati Rafael Leao.

Najveći problem Piolija je srednji red, gde mu je bukvalno ostao samo Frank Kesi, pošto je Rade Krunić, pozitivan na kovid-19, dok je Ismael Benaser povređen, a Sandro Tonali suspendovan zbog crvenog kartona protiv Beneventa.

Moraće verovatno Pioli da spusti Čalhanoglua, da napred pošalje Jans-Petera Haugea… Ozbiljan hendikep. Što se tiče vezista i napadača, Pioli će na klupi imati samo tinejdžere Danijel Maldini i Lorenco Kolombo biti čak i na klupi.

MILAN 4-2-3-1: Donaruma - Kalabrija, Kjaer, Romanjoli, Ernandez - Čalhanoglu, Kesi - Kastiljeho, Hauge, Dijaz – Leao.

JUVENTUS 4-4-2: Ščešnji - Demiral, Bonuči, De Liht, Danilo - Kjeza, Bentankur, Mekeni (Rabio), Remzi - Dibala, Ronaldo

SAMPDORIJA - INTER

Glavna vest u najavama utakmice na Marasiju je ekspresni oporavak Romelua Lukakua. Belgijanac će biti na klupi jer Antonio Konte ne želi da rizikuje centarfora koji je direktno učestvovao u polovini golova koje je positgao Inter u prvenstvu, ili 20 od 40. Lukaku je zatresao mrežu 12 puta, podelio tri asistencije, a učestvovao je u pet akcija čiji je konačni ishod bio gol Intera. “Lukaku na Marasiju, ali na klupi. Evo Sančeza za preticanje Milana”, naslov je Gazete.

Meč u Đenovi je interesantan jer će na njemu ukrstiti koplja dvojica italijanskih stručnjaka koji su osvojili šampionske titule u Premijer ligi sa Lesterom i Čelsijem. Interesantno je da su dva trenera i njihovi uspesi na Ostrvu vezani za jednog fudbalera: N’Gola Kantea. Zato ne čudi što Konte u svakom prelaznom roku vrši pritisak na klupsku upravu da mu dovedu francuskog reprezentativca.

U timu Intera mora da bude vrlo oprezan Marcelo Brozović. Hrvat, ako dobije žuti karton ovog popodneva, neće moći da igra protiv Rome u nadelju. U odnosu na meč sa Krotoneom, osim Lukakua u startnoj postavi neče biti ni Artura Vidala. Šansu u veznom redu će dobiti Galjardini koji po tradiciji svoje najbolje partije pruža protiv timova iz Đenove.

Klaudio Ranijeri će moći da računa Kejtu koji će biti silno motivisan da pokaže Interu da je pogrešio kada ga nije otkupio od Monaka. Kormilar Sampa se uzda i u drugog bivšeg igrača Nerazura koji ima otvoren račun sa Konteom koji nije imao dovoljno poverenja u njega – Antonija Kandrevu.

Sampdorija će pokušati ovog popodneva da prekine seriju od šest uzastopnih poraza protiv Intera. Moramo da se vrati 70 godina unazad da bi pronašli Interovu seriju od sedam vezanih trijumfa nad Sampom. Na drugoj strani Inter će pokušati četvrti put da preskoči Milan na tabeli, ako ništa drugo barem za nekoliko sati koliko deli utakmice na Marasiju i San Siru.

SAMPDORIJA 4-4-2: Audero - Berežinski, Toneli, Koli, Auđelo - Kandreva, Torsbi, Silva, Jankto - Kejta, Kvaljarela

INTER 3-5-2: Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Galjardini, Jang - Sančez, Lautaro Martinez

KROTONE - ROMA

Utakmica Krotone – Roma je bila u neizvesnosti sve do ovog jutra pošto je novi generalni direktor Tijago Pinto i dalje pozitivan na kovid-19, a imao je susret sa trenerom Paulom Fonsekom i zbog toga su svi igrači i članovi stručnog štaba morali na dodatni test.

Trener Đalorosih će izvršiti par rotacija na stadionu Šida imajući u vidu da njegove momke čekaju dve izuzetno teške provere u sledećih devet dana: prva protiv Intera, a zatim gradski derbi sa Lacijom. Među kandidatima da ostanu na klupi na početku utakmice su Smoling, Džeko i Viljar. Podsetimo, Roma ima nekoliko važnih igrača van stroja, počev od Spinacole i Pedra do golomana Mirantea i nekoliko rezervista.

I trener Krotonea Đovani Stropa je najavio par izmena u svom timu u odnosu na onaj koji smo videli na San Siru. U odbrani bi trebalo da bude potvrđen samo naš Vladimir Golemić, dok bi na sredini terena trebalo da dobije šansu od prvog minuta Miloš Vulić.

Dva tima su se sreli samo četiri puta u istoriji i svaki put je kao pobednik izašla Roma dok Krotone nije čak postigao nijedan gol.

KROTONE 3-5-2: Kordaz - Magaljan, Golemić, Kuomo - Pereira, Eduardo, Zanelato, Vulić, Molina - Mesijas, Simi

ROMA 3-4-2-1: Lopez - Mančini, Smoling, Kumbula - Karsdorp, Veretu, Kristante, Bruno Pereš - Pelegrini, Mhitarjan - Borha Majoral

NAPOLI - SPECIJA

Pobeda nad Kaljarijem je dala novu propulsivnu snagu timu Rina Gatuza posle tri meča bez pobede u Seriji A. U centru pažnje je Lozano koga mediji najavljuju u novoj ulozi u postavi Azura protiv Specije. Meksikanac koji se preporodio sa dolaskom Gatuza bi trebalo da zaigra prvi put u ulozi klasičnog špica. “Lozano čovek za sve uloge. U Rinovom Napoliju je nezamenljiv”, naslov je teksta u Gazeti posvećenog Napoliju. Korijere drži uključene farove i na poteze klupa iz Napulja na fudbalskoj pijaci. Aurelio de Laurentis je bacio oko na Zakanjija iz Verone. Italijanski fudbaler bi mogao da potpiše ugovor sa Napolijem već u januaru i da ostane do kraja sezone na Bentegodiju. S druge strane se piše da bi Arkadijuš Milik mogao da pređe u Inter pogotovo ako Napoli pristane na neku kreativnu operaciju koja ne bi uključila upotrebu keša u januaru.

Inače, Osimhen je i dalje u karantinu zbog pozitivnosti na Kovid-19, dok bi Mertens i Kulibali mogli da se vrate na teren protiv Fjorentine. Naš Nikola Maksimović je potvrđen u startnoj postavi Azura.

Specija ne zna za pobedu već dva meseca, poslednji trijumf je zabeležen upravo u pokrajini Kampanja u Beneventu. Trener Italijano ne može da računa Šaboa i Esteveza zbog kartona, ali bi mogao da baci već večeras u vatru novo pojačanje Saponaru

NAPOLI 4-2-3-1: Ospina - Di Lorenco, Manolas, Maksimović. Mairo Rui - Fabijan Ruiz, Bakajoko - Politiano, Zjelinski, Insinje - Lozano

SPECIJA 4-3-3: Provedel - Vinjali, Terci, Erlić, Markica - Dejola, Agume, Pobega (Saponara) - Đazi, Enzola, Farijas

LACIO - FJORENTINA

Mali srpski derbi se igra na Olimpiku između Sergeja Milinkovića Savića na jednoj strani i Dušana Vlahovića i Nikole Milenkovića na drugoj. Lacio se nalazi u veoma teškoj situaciji, odnosi između gazde kluba Klaudija Lotita, sportskog direktora Iglija Tarea i trenera Simonea Inzagija su na istorijskom minimumu. Verbalne rasprave su gotovo svakodnevne i u njima svako optužuje druge za rezultatsku krizu Nebeskoplavih.

Pozitivna okolnost za rimski klub je izuzetno povoljan skor sa gostima iz Firence. Štaviše, Fjorentina je klub koji je Lacio pobedio najviše puta u Seriji A, 46. Ovom podatku treba dodati i da Ljubičasti od 2017. godine ne uspevaju da osvoje sva tri boda u sudarima sa Lacijom.

Inzagi je veoma zabrinut zbog Imobilea. Golgeter Nebeskoplavih ima problema sa listom i do poslednjeg momenta se neće znati da li će istrčati na teren ili ne. Imajući u vidu da je Korea van stroja, juče je na treningu u Formelu Simone probao napadački tandem Kaisedo Pereira. Takođe, Inzagi će odmoriti Lukaša Lejvu i Radua i na njihovim mestima ćemo videti Huda i Eskalantea.

Račun je otvoren, Riberi će pokušati ponovo”, podseća Korijere delo Sport na evrogol Francuza na prethodnom meču dva tima kao i na činjenicu da Frank još uvek nije zatresao mrežu u ovoj sezoni. Za razliku od Inzagija, Čezare Prandeli ima sve igrače na raspolaganju i može da izvede najjači sastav.

LACIO 3-5-2: Strakoša - Luiz Felipe, Hudt, Ačerbi - Lacari, Milinković, Eskalante, Luis Alberto, Marušić - Kaisedo, Imobile (Pereira)

FJORENTINA 3-5-2: Drongovski - Milenković. Pecela, Igor - Kaseres, Amrabat, Pulgar, Kastrovili, Biragi - Vlahović, Riberi

ATALANTA - PARMA

Ne možemo uvek da pobeđujemo sa goleadama, ništa ne bih imao protiv i da pobeđujemo sa 1:0”, izjavio je Đan Pjero Gasperini pred meč Atalante sa Parmom. U totalno drugačijoj atmosferi stiže na današnji okršaj njegov kolega Fabio Liverani za koga bi gostovanje u Bergamu moglo da bude poslednja utakmica na klupi Parme.

Na poslednja četiri meča Atalante i Parme, Boginja je svaki put izlazila kao pobednik postižući u proseku više od tri gola po utakmici. Gasperini je posle mini-krize i sukoba sa Papuom Gomezom iz koga je izašao jači i samouvereniji, uspostavio novu hijerarhiju u timu i u tome mu je mnogo pomogao Josip Iličić. “Ovako se Iličić zabavlja”, piše Tutosport da je Gasperini pronašao novu ulogu za slovenačkog asa u kojoj se on oseća kao riba u vodi. Posle poraza od Verone u Bergamu, Atalanta je nanizala tri pobede i dva remija i ima nameru da nastavi pozitivnu seriju kao i pohod na tzv. zonu Lige šampiona.

Liverani je stigao u Bergamo bez dvojice najboljih igrača Parme, Žervinja i Kucke, što dodatno otežava zadatak da izađe “živ” sa Atalantinog stadiona. Parma od novembra ne zna za pobedu a poslednja tri meča je izgubila.

ATALANTA 3-4-2-1: Golini - Toloi, Đimsiti, Palomino - Hatebor, De Ron, Frojler, Gosens - Pesina, Iličić - Zapata

PARMA 4-3-3: Sepe - Buzi, Bruno Alveš, Valenti, Galjolo - Ernani, Siprijen, Kurtić - Karamo, Ingleze, Bruneta

SASUOLO - ĐENOVA

Još jedan sprski derbi se igra u Ređo Emiliji: Filip Đuričić protiv Ivana Radovanovića. Đuričić je izgladio odnose sa trenerom Sasuola Robertom De Zerbijem i regularno će zauzeti svoje mesto u startnoj posavi Sasuola protiv Đenove. Posle dužeg vremena tim iz Emilije će moći da se pojavi na terenu u najjačem sastavu budući da su na raspolaganju svi starteri.

Na prethodnih sedam mečeva u Seriji A, Sasuolo je izgubio samo jednom od Đenove, pre pet godina i u današanji meč ulazi kao apsolutni favorit i pored toga što je Balardini dobro startovao na klupi Grifonea, pobeda nad Specijom i remi sa Lacijom.

De Zerbijev tim je manje briljantan i konstantan u odnosu na start sezone, ali se kormmilar “crno-zelenih” nada da će sa svojim “tenorima” plus Lokatelijem pronaći duh i determinisanost iz jesenjeg dela šampionata. Najviše se očekuje od Berardija kojem je Đenova omiljena žrtva u Seriji A posle Milana.

Balardini nema De Zerbijevu sreću da ima sve igrače na raspolaganju. U Đenovi su ostali zbog povreda Zapata, Pandev, Pelegrini, Kasata i navigovani stručnjak se nada da će predsednik kluba Preciozi uspeti u nameri da dovede Sokratisa Papastopulosa iz Arsenala. Ivan Radovanović bi trebalo treći put zaredom da igra u ulozi komandanta odbrane Đenove.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji - Toljan, Kirikeš, Ferari, Rožerio - Lopez, Lokateli - Berardi, Đuričić, Boga - Kaputo.

ĐENOVA 3-5-2: Perin - Mazijelo, Radovanović, Krišito - Giljone, Lerager, Behrami, Zajc, Čibora - Destro, Šomurodov (Pjaca)

TORINO - VERONA

Tutosport je danas na naslovnici objavio da je Kuame dao pristanak da pređe iz Fjorentine u Torino u i da 23-ogodišnjeg napadača veže sa Granatama velika volja da se iskupe za loš start u ovoj sezoni. U iščekivanju Kuamea, trener Toroa Marko Đampaolo nema nameru da promeni tim koji je doneo pobedu na prvoj utakmici u 2021. godini u Parmi.

Potvrđena je i nova formacijska postavka 3-5-1-1 sa liencom Belotija da radi šta želi u napadu budući da neće imati zadatke u defanzivnoj fazi igre. Saša Lukić je potvrđen u startnoj postavi pošto zajedno sa Icom u odbrani predstavlja dodatnu vrednost koju Torino nije imao u prvom delu sezone.

Poput Torina, i Verona je počela s pobedom u gostima novu 2021. godinu. Interesantno je da je tim Ivana Jurića izgubio samo jednu utakmicu daleko od Bentegodija i to prvu protiv Parme na Tardiniju, u preostalih šest je realizovao tri pobede i tri remija. Verona je osvojila više bodova kao gost nego kao domaćin: 12 prema 11.

Jurić će posle dužeg vremena imati mnogo veći izbor za sastav tima pošto se ambulanta u Veroni prilično ispraznila. Sve oči biće uprte u Matiju Zakanjija koji je jedan od najtraženijih igrača u tekućem prelaznom roku. Darko Lazović je u baražu za mesto na levom boku sa Federikom Dimarkom dok će Ivan Ilić čekati šansu na klupi.

Najizgledniji ishod okršaja Torina i Verone je remi s obzirom na to da da je pet od poslednjih šest mečeva dva tima završen nerešenim rezultatom a poslednja Torinova pobede nad Veronom je zabeležena pre šest godina.

TORINO 3-5-1-1: Sirigu - Ico, Lijanko, Bremer - Singo, Lukić, Rinkon, Lineti, Rodrigez - Verdi - Beloti

VERONA 3-4-2-1: Silvestri - Davidovič, Manjani, Čekerini - Faraoni, Barak, Velozo, Lazović - Tameze, Zakanji - Kalinić


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara