Žoze Murinjo dočekao kao sultan u azijskom delu Istanbula (©Reuters)
Žoze Murinjo dočekao kao sultan u azijskom delu Istanbula (©Reuters)

Bosfor gori: Ima li Murinjo plan kako da ukroti Lavove i Osimena?

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.09.24. | 13:05

Fenerbahče u azijskom delu Istanbula dočekuje ljutog rivala Galatasaraj (19.00) u derbiju šestog kola turske Superlige. Nigerijac u špicu umesto povređenog Maura Ikardija. Balkanski tandem Tadić-Džeko najveća pretnja za goste

Bešiktaš je ove sezone jači sa Holanđaninom Đovanijem van Bronhorstom na kormilu, ali čini se da će opet Galatasaraj i Fenerbahče da vode glavnu reč za titulu u Turskoj. Prošle sezone su plavo-žuti poklekli u finišu, pa su Lavovi odbranili tron.

Ovog leta opet velika euforija na Bosforu, pre svega zbog dolaska Žozea Murinja u azijski deo Istanbula i Viktora Osimena iz Napolija u redove šampiona. Ni silna ulaganja nisu pomogla turskim velikanima da trasiraju put do Lige šampiona u redizanjiranoj evroeliti sa 36 klubova. Fener je eliminisan u trećoj rundi kvalifikacija od Lila, dok je tim Okana Buruka razočarao u dvomeču sa Jang Bojsom u plej-ofu za evroelitu. Oba tima moraju da se zadovolje s Ligom Evrope. Zasad u šampionatu kolo vodi Galatasaraj koji ima maksimalan učinak dok su Dušan Tadić i drugovi napravili kiks u drugom kolu, samo 2:2 u Izmiru protiv Geztepea.

Izabrane vesti

S obzirom na to da je razlika u kvalitetu velika između ova dva, da računamo i trećeg velikana iz Istanbula (Bešiktaša) i ostatka lige, međusobni mečevi bi mogli da odrede pitanje prvaka.

19.00: (2,20) Fenerbahče (3,50) Galatasaraj (3,20)

Čitave prethodne sezone dva ljuta rivala vodila su bitku za šampionsku titulu, mesecima pobeđivali bez ikakvog kiksa, ali je Fener prvi poklekao. Ono što takođe upada u oči jeste utisak da je Fener prošle sezone titulu izgubio na takozvanim malim utakmicama, pošto je u međusobnim duelima protiv Galate jednom pobedio i jednom remizirao.

Najveću nadu u uspeh kako na ovoj utakmici, tako i u šampionskoj trci, navijačima Fenera uliva tandem Dušan Tadić – Edin Džeko. Bosanac ima četiri gola i jednu asistenciju, a Tadić tri gola i dve asistencije od početka sezone u domaćem prvenstvu. Nema nikakve sumnje da balkanski dvojac čini najubitačniju kombinaciju u ligi, ali je Galatasaraj taj koji ima najveću zvezdu u ligi. Viktor Osimen je čudnim spletom okolnosti završio na pozajmici u Istanbulu i Lavovi će do januara probati da maksimalno iskoriste prisustvo Nigerijca na terenu.

Osimen je debitovao za novi tim u pobedu protiv Rizea sa 5:0 prošle nedelje, kada je imao asistenciju, dok ga nije bilo u sastavu protiv Gazijantepa pre četiri dana, kada je bilo 3:1 za Lavove. Nema i dalje kod gostiju Argentinca Maura Ikardija, najboljeg strelca tima u prethodne dve sezone. Njega muče leđa, pa će Osimen da bude najistureniji u špicu. Nigerijac je već postao miljenik navijača, peo se na šipku u Kopu, pa je pun motiva da se dokaže posle peripetija oko transfera ovog leta. Bio je na pragu Al Ahlja, ali je u poslednjem trenutku umesto u Džedu skrenuo put Istanbula. Dris Mertens i Baris Jilmaz biće iza Nigerijca.

Kod domaćina, tandem Džeko-Tadić je siguran u startnoj postavi, s krila će da preti Alen Sen Maksiman, pojačanje iz saudijskog Al Ahlija, dok će na sredini terena da bude Brazilac Fred koji je efikasan pod komandom Murinja. Fener je dao 10 golova na poslednja tri meča u šampionatu, a mreža plavo-žutih se nije zatresla za 270 minuta.

Prošle sezone samo jedan gol na prvenstvenim mečevima ovih timova i to u mreži šampiona. U finišu sezone je Fener pobedio na stadionu Galatasaraj sa 1:0 golom Čaglara Sojundžua, kada je samo odloženo slavlje Maura Ikardija i drugova koji su u poslednjih 90 minuta šampionata rešili pitanje titule i odbranili turski tron.

TURSKA 1 – 6. KOLO

Petak

Hataj – Bodrum 0:1 (0:1)

/Seferi 27/

Subota

16.00: (1,92) Konja (3,45) Sivas (4,10)

19.00: (2,20) Fenerbahče (3,50) Galatasaraj (3,20)

Nedelja

16.00: (1,90) Kasimpaša (3,60) Antalija (4,00)

16.00: (2,40) Rize (3,35) Samsun (2,95)

19.00: (3,25) Adana Demir (3,45) Alanja (2,20)

19.00: (1,45) Bešiktaš (4,50) Ejup (7,00)

Ponedeljak

19.00: (1,82) Geztepe (3,60) Kajseri (4,40)

19.00: (3,30) Gazijantep (3,40) Trabzon (2,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Turska Super ligSuper ligTurskaTurska 1Žoze MurinjoViktor OsimenDušan TadićEdin DžekoFenerbahčeGalatasaraj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara