Turski velikani od 750.000.000 evra! Još dve godine ovako i...

Vreme čitanja: 6min | sub. 14.09.24. | 12:25

Superliga bi mogla da postane jedna od najatraktivnijih u Evropi

Noćas je spuštena zavesa u poslednjoj velikoj evropskoj ligi kada je letnji prelazni rok u pitanju. U poslednja 24 sata bilo je manje uzbuđenja nego što se očekivalo, Galatasaraj pored Rolanda Šalaja nije uspeo da završi još jedno atraktivno pojačanje (pominjali se najčešće Ruben Vargas iz Augzburga i Nikola Zalevski iz Rome), ali imajući u obzir koliko su i kako u protekla dva meseca turski klubovi pazarali, ovo je definitivno jedan od najuzbudljivijih prelaznih rokova ove godine.

Turci su potrošili ukupno 133.681.515 evra. U pitanju je cifra za oko 20.000.000 manja nego prošlog leta, pa opet, utisak je da su sva tri najveća tamošnja kluba jača nego u protekloj sezoni. I ne samo oni. Bez obzira na ranu eliminaciju iz Evrope očekuje se da Trabzon bude ozbiljniji, Bašakšehir takođe, a neki manji klubovi, poput Ejupa ili Rizea doveli su zaboravljene talente i zvezde - Emrea Mora i Rašida Gezala. Oba posla zahvršena su kasno sinoć.

Izabrane vesti

Treba pomenuti da je pre njih Geztepe angažovao Čelsijevog napadača koji je prošle sezone igrao Ligu šampiona sa Union Berlinom - Davida Datro Fofanu. Hataj je uzeo Vensana Abubakara, Kasimpaša dvojac iz Fjorentine - Josipa Brekala i Antonjina Baraka, u Ejupu je završio i Leo Duboa, nekadašnji reprezentativac Francuske. Antalija je dovela bivšu premijerligašku zvezdu Androsa Tausenda i Adolfa Gaiča. Ovo je, razume se, samo deo onoga što su manji klubovi radili...

U svakom slučaju, deluje da je napravljena sasvim dobra nadogradnja u odnosu na prošlu godinu, čak do te mere da bi turska Superliga - nevezano za povećanje balkanske kolonije u njoj - mogla da bude atraktivnija od mnogih po renomeu i Uefinoj rang listi boljih, kao što su Belgija, Holandija, Češka, možda čak i Portugalija.

Nije sve u novcu, mada opet, i taj novac jeste nekakav pokazatelj, a definitivno je da četiri najveća kluba Turske kombinovani nikada nisu dosegla vrednost od blizu 750.000.000 evra!

Najveći i najpopularniji turski klub - Fenerbahče, na titulu čeka punih deset godina. Da bi se taj užasan post napokon prekinuo, bogati predsednik Ali Koč angažovao je Žoze Murinja kao najveću zvezdu i na njegove želje potrošio skoro 50.000.000 evra.

Golgeter Jusuf En Nesiri najzvučnije je i najskuplje pojačanje, plaćeno Sevilji preko 19.000.000 evra. Odbranu bi trebalo da učvrsti Čaglar Sojundžu, turski reprezentativac koji je stigao iz Atletiko Madrida za 8.500.000, dok je samo za pozajmicu Alana Sen Maksimana iz Njukasla iz kase dato 8.000.000.

Sofijan Amrabat takođe je stigao na zajam (2.000.000), veteran Dženk Tosun (iz Bešiktaša, besplatno) biće alternativa En Nesiriju, a za našeg Filipa Kostića (pozajmica iz Juventusa) može se reći da je velika pobeda nad Galatasarejem na tržištu, pošto je srpski reprezentativac dugo figurirao kao sigurna pridošlica u četu Okana Buruka.

Sa veteranskim tandemom Dušan Tadić / Edin Džeko, te iskusnim Fredom, Poljakom Šimanskim, Rajanom Kentom, golmanom Dominikom Livakovićem, Fener definitivno ima potencijal da se trka sa Galatom, ali utisak je - ne i da pobedi u toj trci.

S vrednošću igračkog kadra od skoro 300.000.000 evra, te najvećim budžetom za plate, Galatasaraj ne može da pobegne od uluge najvećeg favorita za titulu u Turskoj, ali i jednog od glavnih pretendenata na trofej Lige Evrope.

Dolaskom pomenutog Mađara Šalaja, sinoć je stavljena tačka na najspektakularniji prelazni rok u istoriji kluba! Nekoliko sati pred zatvaranje letnje pijace, šampion je objavio je kako je potpisao četvorogodišnji ugovor sa doskorašnjim igračem Frajburga. Ovaj posao definitivno spada u jedan od najboljih ovog leta, ne samo u Turskoj, već i šire. Momka čija je tržiša vrednost procenjena na 15.000.000 evra, Galatasaraj je dobio za svega 6.000.000 evra i to na četiri godišnje rate. U prevodu, Turci će odmah dati samo 1.500.000 evra, a onda još tri puta toliko do 2027.

Frajburg je bio ozbiljno hendikepiran u pregovorima, jer je Šalaju isticao ugovor kroz 12 meseci. Pregovori oko obnove saradnje nisu išli u dobrom smeru, pa Nemci nisu sebi smeli da dozvole rizik da sjajno krilo izgube bez obeštećenja.

Podsećanja radi, zahvaljujući Galati, u turski fudbal ovog leta stigao je najskuplji igrač u njegovoj istoriji. U pitanju je, naravno, Viktor Osimen, koga su pozajmili od Napolija. Hakimu Ziješu je istekao ugovor sa Čelsijem i on je ostao u klubu, baš kao i Miši Batšuaji, koji je definitivno razdužio opremu Fenerbahčea.

Kupljen je i novi bekovski par. Nekada veoma talentovani Nemac Ismail Jakobs (25) došao je na zajam iz Monaka, a za Elijasa Jelerta (21) Kopenhagenu je plaćeno čak 9.000.000.

Najveći novac izdvojen je za 25-godišnjeg Brazilca Gabrijela Saru - čak 18.000.000 evra. I to je najveća kupovina u istoriji kluba.

Kada se na sve ove novajlije dodaju starosedeoci poput Davinsona Sančeza i Viktora Nelsona, pa Lukas Toreira, Kerem Demirbaj, Bariš Alper Jilmaz, Dris Mertens, Mauro Ikardi, Abdulkerim Bardakdži - onda taj sastav zaista može i mora da puca na visoko.

Ono što posebno treba podvući jeste izvanredan balans između kupovine i prodaje ovog leta, što nekada nije karakterisalo turske velikane. Galatasaraj je uložio 34.000.000 i isto toliko zaradio od odlazaka Kerema Akturkoglua, Tetea, Zaniola, Bajrama, Zahe...

Bešiktaš ima najmanje sredstava u poređenju s dva najveća turska kluba, ali ekipa koju sa klupe predvodi Đovani van Bronhorst počela je sezonu bez greške, s tri pobede iz tri meča, što uz nekoliko zanimljivih pojačanja daje nadu da bismo makar donekle mogli da imamo trku za titulu utrojke.

Najveća zvezda među novajlijama svakako je čuveni Italijan Čiro Imobile (34), Zlatna kopačka Evrope iz 2020, za koga je Laciju plaćeno 2.000.000 evra. Najskuplji je bio otkup ugovora Al Musratija iz Brage (11.000.000), a među atraktivnija pojačanja spadaju i Žoao Mario (pozajmica iz Benfike), Rafa Silva (besplatno iz Benfike), Gabrijel Paulisa (besplatno iz Atletiko Madrida)...

Ima Bešiktaš od ranije u svojim redovima Žedsona Fernandesa, Milota Rašicu, talentovanog Albanca Ernesta Mučija. Tu je i Aleks Okslejd Čemberlen, međutim njemu je obećano da će ga pustiti da ode u januaru.

Kao četvrti turski klub (sedam titula šampiona; poslednja pre dve godine), Trabzon je pokušao da zadrži korak sa najbogatijima. E sad, koliko je uspeo, veliko je pitanje. Stefan Savić daleko je najveće pojačanje, stigli su još Džon Lundstram i Borna Barišić iz Rendžersa (sva trojica besplatno), za Okaja Jokušlua plaćeno je 1.650.000 Vest Hemu, za Ozana Tufana 2.000.000 Halu. Simon Banza došao je na zajam iz Brage za 2.000.000 i on je najvrednije pojačanje Trabzona ovog leta, pošto je njegova cena procenjena na 18.000.000 evra.

Klub sa obala Crnog mora ozbiljnu snagu trebalo bi da ima i sa klupe u liku 72-godišnjeg Šenola Guneša...

Za koliko će sve ovo biti dovoljno? Verovatno samo za borbu za izlazak u Evropu. Jer ipak su tu i Bašakšehir sa Pjontekom, Sivas sa Keitom Bladeom...

I da zaključimo: ukoliko bi ovako nastavili još godinu - dve dana, možda tri, Turci bi, čini se, definitvno napredovali do statusa šeste lige Evrope. A možda su već sada prvi do 'liga petice'? Makar po atraktivnosti.

TURSKA 1 – 5. KOLO

Subota

16.00: (1,95) Samsun (3,45) Konja (4,00)

16.00: (2,35) Sivas (3,35) Gazijantep (3,05)

19.00: (3,10) Bodrum (3,30) Bašakšehir (2,35)

19.00: (1,35) Galatasaraj (5,30) Rize (8,00)

Nedelja

16.00: (6,75) Kasimpaša (4,40) Fenerbahče (1,48)

16.00: Kajseri - Ejup

19.00: (1,80) Alanja (3,60) Hataj (4,60)

19.00: (3,35) Trabzon (3,45) Bešiktaš (2,15)

19.00: (1,70) Antalija (3,70) Adana Demir (5,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Turska Super lig

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara