""
""

Večeras u ponoć se fudbalskim menadžerima širom sveta zatvaraju najvažnija vrata

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.04.15. | 20:07

Više neće biti moguće da agencija drži procenat vlasništva nad igračem, već samo klubovi i nećemo imati slučajeve Karlosa Teveza, Radamela Falkaa, Lazara Markovića...

Večeras u ponoć, velika i bitna promena će zadesiti svetski fudbal. Promena koja će najviše zaboleti fudbalske menadžere, njihove agencije i fondove koji su poslednjih godina često crtali fudbalsku mapu Evrope i sveta.

Izabrane vesti

Od sutra stupa na snagu zakon o zabrani treće strane u vlasništvu ugovora na igračima koji je FIFA donela krajem prošle godine. To znači da od sutra klub neće moći da menadžerima proda 10, 20, 30 ili 80 odsto procenata vlasništva nad ugovorima svojih fudbalera. 

Nećemo više imati primere da Benfika, Porto, Crvena zvezda ili Partizan ulažu u igrača, a da polovinu ili više novca od transfera uzmu agenti.

I dok menažeri i njihove agencije tvrde da će ova zabrana provećati jaz između bogatih i siromašnih, FIFA tvrdi da će ovo za siromašnije klubove biti dobra stvar na duže staze.

Imali smo primere kako su klubovi još i pre nego što igrač debituje za prvi tim prodavali prava na njegov ugovor pravdajući se finansijskim krizom. Onda bi se tu odjednom i slučajno našao menadžer sa svojim fondom ili agencijom spreman da uplati neki novac odmah. Klub bi pristao, nastavio bi da razigrava igrača kojem rsate cena i na kraju bi zaradio nekoliko puta veću sumu od transferu nego da je sačuvao poptuno vlasništvo nad ugovorom.

U našem fudbalu je Partizan dugo godina bio najbolji primer menadžersko-klupske saradnje gde je „pravo prolaza“ uglavnom imala agendija LIAN Sports u vlasništvu Falija Ramadanija, pa je veliki broj najtalentovanijih klinaca Partizana završavao u ovoj agenciji. Tako je Lazar Marković u toku sezone bio prodat menadžerima i potpuno prešao u njihovo vlasništvo jer Partizan nije želeo (ili nije mogao) da čeka do kraja sezone i „rizikuje“ da jednog dana zaradi možda mnogo više od sume za koju je prodao Markovića menažerskoj agenciji. Na sličan način je Ramadanijevoj agenciji poklonjen talentovani omladinac Matija Nastasić. I to na ime pozajmice koju je klub uzeo.

Poslednjih godina su tim stopama krenuli Vojvodina i Crvena zvezda, a sve pod izgovorom dugova i muke koji su pritisli klupske kase.

Vojvodina je „na delove“ rasprodala plejadu mladih i talentovanih igrača agencijama, a simptomatično je da su menadžeri najboljim igračima postali ljudi poput Zorana Pavlovića ili Mateje Kežmana koji su ušli u klub kao funkcioneri koji rade u njegovom interesu, da bi na kraju potpisali ugovore sa najboljim igračima. Kada je postalo jasno da će biti ukinuto vlasništvo treće strane, Vojvodina je početkom godine prodala i ono malo talenata što je imala u timu pa su u vlasništvo fondova i agencija otišli Gaćinović i Babić.

Trend mendažerskog udela u vlasništvu ugovora fudbalera, velikom brzinom je poslednjih godina porastao i u Crvenoj zvezdi. Najviše od dolaska Zvezdina Terzića u klub koji je ranije u OFK Beogradu imao intezivnu saradnju sa Ramadanijem i ostalim menadžerima. Danas Zvezda ima jednu od najtalentovanijih generacija u poslednjih desetak godina, ali se ne zna ko je i u kom procentu vlanik njihovih ugovora (primer Luke Jovića) i koliko će klubu pripasti od budućih transfera.

U srpskom fudbalu nije strano bilo čak ni da „viđeniji“ navijači koji komanduju „istaknutim“ grupama imaju procente i vlasništvo nad ugovorima pojedinih fudbalera.

Van Srbije, u Evropi su najbolji primeri menadžerskog monopola bili portugalski velikani Benfika, Porto i Sporting u kojima su dominirali Žorž Mendeš i njegovi fondovi. Najmoćniji agent sveta je imao (ili i dalje ima?) 55 odsto vlasništva nad Radamelom Falkaom, čak 75 odsto vlasništva nad Markosom Rohom, a u pojedini slučajevima, klubovi su imalo samo 20 odsto vlasničkog udela nad ugovorima igrača. I naravno, dobijali su isti taj procenat od onih mega transfera vrednih po 30, 40 ili 50 miliona evra.

Vlasništvo treće strane se ukida večeras u ponoć. Aktuelni ugovori potpisani pre 1. januara će nastaviti da teku po planu do datuma isteka, ali neće biti produženi. Aktuelni ugovori sa trećom stranom nastali između 1. januara i 30. aprila 2015. godina imaće važeći rok od godinu dana, posle čega se briše vlaništvo treće strane.


tagovi

Žorž MendešFK VojvodinaSuperligaSrbijaFK Partizanmenadžerimeđunarodni fudbalFIFAFali RamadaniFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara