""
""

I još malo o srpskim menadžerima: Problemi nastaju kad pola Uprave traži deo kolača!

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.10.13. | 16:27

Fudbalski agent sa FIFA licencom Zoran Đurić o saradnji sa domaćim klubovima

Set analitičkih tekstova o fudbalskim menadžerima u Srbiji, mitovima i predrasudama koji prate njihov rad, a koje smo plasirali prethodnih dana, isprovocirali su Zorana Đurića, agenta sa licencom FIFA, da se javi za reč...

"Odavno je postala praksa da se za bilo kakav problem koji se pojavi u srpskom fudbalu, odmah upre prstom u menadžere koji su tako postali dežurni krivci za sve. Doduše, ponekad to zaista i jesu, jer kao i u svakom poslu i ovde nas ima raznih, poštenih i nepoštenih, korektnih i nekorektnih, klasičnih trgovaca i onih koji menadžerskom poslu pristupaju na krajnje profesionalan način", kaže Zoran Đurić.

Izabrane vesti

Šta podrazumevate pod trgovcima?

"Menadžeri – trgovci su oni koji se sa ovim poslom bave jednokratno. Obično imaju poznanika ili posrednika u nekom klubu i ako tom klubu zatreba igrač, oni završe transfer. Klasični agenti su aktivni tokom cele godine, a to znači da dosta putujemo, gledamo utakmice, dovodimo inostrane skaute, trenere ili sportske direktore da vide nekog igrača. Naravno, neprestano vodimo računa o svojim klijentima,  ulažemo novac u njih i radimo na njihovim nedostacima, kako onim koje iskazuju na terenu, tako i van njega".

Da li je ugovor dovoljna garancija da će se ulaganje u nekog talentovanog fudbalera isplatiti?

"Naravno da nije i to iz više razloga, a osnovni je taj što se ugovor radi na dve godine i ako za to vreme klijentu ne obezbedimo bolji klub ili je nezadovoljan zbog nečeg drugog, dolazi do prekida saradnje. Podrazumeva se da pritom nema obavezu da vrati novac koji je investiran u njegovu karijeru i mi smo tu nemoćni. Ponekad je jedina satisfakcija što neki klinac koga si pronašao, napravi veliku karijeru".

Uprkos tome, menadžera je sve više. Zašto?

"Priliv ljudi u ovu branšu je veliki, pošto svi misle da će preko noći  ostvariti veliku i laku zaradu koje nema. Ima samo velike muke i neizvesnosti. Čim to uvide, mnogi odustaju i okreću se drugim poslovima. Na primer, meni se događalo da vežem dva-tri prelazna roka, tokom kojih platim troškove dolaska i boravka u Beogradu, inostranim skautima, trenerima ili sportskim direktorima, a da oni ne vide nikog interesantnog".

Da li vam se dogodilo da vam kolega “otme” igrača?

"Još uvek ne, ipak, sve je na igraču. Naime, kao mlad i perspektivan igrač Boško Janković je mnogima bio zanimljiv, međutim, sve koji su ga zvali, upućivao je na mene. Upravo ta korektnost mu se vratila i do sada je napravio četiri velika ugovora. Nažalost, nisu svi takvi i ima onih koji potpišu saradnju sa nekoliko agenata i jedino na taj način je moguće da vam neko preuzme igrača".

U čemu je razlika između provizije i procenata prilikom realizacije transfera?

"Menadžerska provizija uzima se najčešće odmah po potpisivanju ugovora igrača, međutim, naši klubovi uglavnom nisu u finansijskoj mogućnosti da to urade. Iz tog razloga se pravi dogovor o isplati određenog procenta kad igrač bude odlazio u inostranstvo. Prilikom prelaska igrača iz jednog u drugi srpski klub, ja ne uzimam ni proviziju ni procenat".

Dosta se priča o sprezi između agenata i čelnika klubova, ali pre ili kasnije ta ljubav puca. Zašto?

"Da li ste ikada čuli da se neko požalio na menadžera u klubu u kome se zna gazda, čovek koji se pita?! Problemi iskrsnu tamo gde pola uprave očekuje deo kolača od nekog transfera. Druga stvar, teško je biti ljubavi baš sa svim klubovima ako na pravi način zastupate svoje klijente".

Postoji li rešenje?

"FIFA je sve lepo navela, tačno se zna koliko iznose provizije i procenti fudbalskih agenata, ko rešava eventualne sporove, itd. Da menadžeri nisu neophodni za razvoj fudbala, Mesi i Ronaldo ih sigurno ne bi imali. Iz tog razloga, krajnje je vreme da se na menadžere u Srbiji koji svoj posao rade na fer način i u skladu sa propisima, gleda pravim očima", konstatovao je Zoran Đurić.

MIHAJLOVIĆ I ĐURIĆ OČI U OČI

Prvo ročište po tužbi Siniše Mihajlovića, selektora fudbalske reprezentacije Srbije, protiv Zorana Đurića, agenta sa FIFA licencom, biće održano 29. oktobra u Novom Sadu. Podsetimo, Đurić je u emisiji SOS kanala, na pitanje novinara da li Mihajlović tim sastavlja pod uticajem pojedinih menadžera, odgovorio:”Sigurno”!

"Sigurno se radujem dolasku Mihajlovića na ovo suđenje", kratko je prokomentarisao Đurić.


tagovi

menadžeriSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara