Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Škola Novaka Đokovića skupo se plaća: Dirigovanje zvižducima, pa osveta Muzetiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.04.24. | 16:49

Đoković se revanširao Italijanu za prošlogodišnji poraz iz Monte Karla, Aleks De Minor će biti rival srpskog asa u četvrtfinalu

Ako je čišćenje Romana Safijulina na startu Monte Karla nagovestilo povratak Novaka Đokovića, trijumf nad Lorencom Muzetijem u osmini finala samo je potvrdilo nepobitne fakte. Pitaće se srpski teniski gigant za trofeje na šljaci. Tamo gde je lani stao, tu se i osvetio prošlosezonskom dželatu Lorencu Muzetiju, italijanskom specijalisti za tenis na zemljanoj podlozi. Početak klimav, ali nakon što je osetio udarce i namestio ruku, svetski broj jedan slomio je žilavog 24. tenisera ATP liste - 2:0 (7:5, 6:3)

Bilo je apsolutno jasno da je Italijan pretnja - zbog igre na šljaci, zbog poršlogodišnjeg skalpa, zbog Novakove neubedljive 2024. Ispostavilo se da je Muzetiju bilo bolje da novom duelu sa Đokovićem pristupi uz manje respekta. Svaka čast momku iz Karare za izjave da mu nije toliko važno hoće li pobediti ili izgubiti, već da če duel gledati kao lekciju jer se od veličina kakav je Novak može mnogo toga naučiti. Ipak, ovoga puta skupa škola za nekadašnjeg 15. igrača planete, ali i za publiku koja ne shvata da u zlonamernom huku sa tribina Đoković konstantno pronalazi pogonsko gorivo.

Izabrane vesti

Kada su ga novinari na jučerašnoj konferenciji pred revanš sa Lorencom Muzetijem u osmini finala mastersa u Monte Karla upitali da li nakon poraza od Sinera i Luke Nardija u 2024. godini strahuje od još jednog rivala iz Italije, Novak je kategoriči poručio da se ne plaši ničega. A onda to demonstrirao i na terenu. Nije ga prepao rani brejk protivnika (već u prvom gemu), nije ga paralisala brejk lopta kojom je Muzeti pri vođstvu od 3:1 pretio da stekne čak dva brejka prednosti. Iskoristio je Novak jednu grešku glavnog sudije, namignuo publici i pozvao je na negodovanje, a kada je počeo da diriguje zvižducima, iz njih je poslovično iscrpeo motivaciju za preokret u prvom periodu igre.

Bio je to osmi gem prvog seta. Muzeti je servirao, imao 40:0 i otvoren put ka komotnih 5:3. Potom je izbacio jedan forhend u aut, ali Novaku je zasmetalo što se taj poen uopšte i igrao, sugerišući da je Muzeti odservirao u aut (snimak to i potvrdio). Gledaoci su počeli da zvižde Novaku i kao i nebrojeno puta prošle sezone probudili zver. Spasao je Novak četiri gem lopte (tri vezane) došavši do brejka koji je odredio dalji tok prvog seta.

Do sredine prvog seta Novak je bio taj koji je češće grešio (10-4 odnos u neiznuđenim greškama), da bi u završnici Muzeti češće počeo da poklanja poene, da nestrpljivo izbacuje loptu van terena u dugim razmenama. Govorom tela, Đoković je pokazao bi radije izbegao taj-brejk i slomio je Muzetija u 12. gemu. Na brejk i set loptu, Italijan je odservirao duplu grešku. Naterao je najbolji svih vremena rivala kretnjom i pokrivanje terena da više rizikuje, a samim tim i da greši. I zato je Italijan u drugom delu seta na one četiri, dodao čak devet neiznuđenih grešaka.

Daleko sigurnije u odnosu na prvi, Srbin je otvorio naredni period igre osvojivši osam od prvih 11 poena i domogavši se ranog brejka i prednosti 2:0. Ekspresno ga je vratio Muzeti, ali je Novak još jednom oduzeo servis rivalu. Potvrdio je brejk, zatim pri vođstvu 4:2 vodio sa 40:15, ali umesto da nokautira rivala i dođe na gem do pobede, oživeo ga je i dozvolio da sa nekoliko odličnih pasing šotova dođe do brejka i počne da crpi energiju sa tribina. Ipak, tu energiju Nole je ugasio već u narednom gemu, kada je na drugu brejk loptu ispalio neodbranjiv ritern iz forhenda.

Servisima je zapečatio pobedu i zakazao četvrtfinale sa Aleksom De Minorom, momkom kojeg je isprašio na putu ka prošlogodišnjem peharu, a koji ga je početkom 2024. pobedio na Junajted kupu.


tagovi

Novak ĐokovićLorenco MusetiATP Monte Karlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara