Katrin Lunde (©AFP)
Katrin Lunde (©AFP)

Vajpers brani titulu protiv Đera: Čudesna Lunde začarala mrežu, Jerabkova bombardovala Mec

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.06.22. | 19:56

Liga šampiona za rukometašice: Fantastični golman šampiona Evrope najzaslužniji za pobedu tima iz Kristijansanda protiv francuskog prvaka sa 33:27. U prvom polufunalu, mađarski velikan je pobedio Esbjerg sa 32:27

Za evropski tron u konkurenciji rukometašica igraće Vajpers i Đer u nedelju (18.00) u Budimpešti. Dve najbolje ekipe na Starom kontinentu poslednjih godina opravdale su uloge favorita u polufinalnim mečevima u mađarskoj prestonici. Đer je pobedio danski Esbjerg sa 32:27, dok je u zanimljivijem duelu tim iz Kristijasanda dobio francuskog prvaka Mec sa 33:27.

Najzaslužniji za pobedu branioca titule bila je fenomenalna, neuništiva Katrin Lunde. Legendarni norveški golman ima 42 godine, ali je pokazao da nije za penziju. Srpska snajka (izabranica srca nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Nikole Trajkovića) začarala je mrežu Meca, pogotovo u prvih 15 minuta drugog poluvremena, kada je Mec pao, ispustio prednost iz prvih 30 minuta. Serijom 4:0 i nekoliko dobrih odbrana Katrin Lunde bilo je dovoljno da se Skandinavke odlepe na +5 – 25:20, pa je meč bio lišen neizvesnosti u finišu.

Izabrane vesti

Francuski tim je sjajno odigrao poslednjih 10 minuta prvog poluvremena, kada Norvežanke nisu postigle nijedan gol. Preokrenuo je Mec, ali u nastavku rapsodija Vajpersa, uz neprelaznu Lunde na golu i raspucanu Čehinju Marketu Jerabkovu.

Imala je Lunde čak 16 odbrana, skoro 40 odsto uspešnih intervencija i bila junak meča. Najtrofejnija rukometašica na svetu, sigurna najbolji golman svih vremena, ima dva olimpijska zlata, dva svetska i pet evropskih sa Norveškom, a osvojila je i pet puta Ligu šampiona, a sutra protiv nekadašnjeg kluba Đera igraće za novi trofej u bogatoj karijeri koja traje više od dve decenije.

U napadu Vajpersa briljirala je Čehinja Marketa Jerabkova koja je postigla čak 12 golova. Odlična je bila i levoruka Nora Merk koja se protiv Đera oprašta od dresa Vajpersa pošto je potpisala ugovor sa danskim Esbjergom. Desn bek je postigao sedam golova, Andersen Nes je pet puta zatresla mrežu Meca, dok je Hrvatica Ana Debelić postigla četiri gola. Odlična u odbrani bila je iskusna Mađarica Žužana Tomori.

Nedelja, 14.00: (1,07) Kil (11,0) Hamburg (11,0)

Kod francuskog šampiona, koji je za vikend osvojio domaću titulu u finalu protiv Bresta, najbolja je bila Brazilka Almeida de Paula sa pet pogodaka. Po četiri su postigle Tamara Horaček i Orlan Kanor, dok su tri puta mrežu Norvežanki tresle Laura Kanor i Sara Bukit. Melani Alter je imala sedam odbrana, a Hrvatica Ivana Kapitanović šest.

Mec je u grupnoj fazi oba puta dobio Vajpers, ali sada kada je bilo najpotrebnije, norveški šampion je bio bolji i braniće evropski tron pred sigurno dupke punom dvoranom u Budimpešti.

U prvom meču polufinala, Đer nošen podrškom 15.000 gledalaca u Budimpešti dobio je Esbjerg boljom igrom u nastavku utakmice – 32:27. U prvih 30 minuta, Skandinavke su se dobro držale, ali četa španskog stručnjaka Martina Abrosa je nastavku je odigrala mnogo bolje. Raspoložene na golu bile su Silje Solberg sa 11 i Amandin Lejno sa sedam odbrana. Ton igre u napadu davala je sjajna Norvežanka Stine Oftedal koja je postigla pet golova, dok su Lin Blom i Reka Fodor postigle po četiri. U poraženom timu raspoložena je bila Ela Heni Rejstad sa osam golova, dok su Kristin Brajstol i Vilde Mortensen Ingstad postigle po pet. Čuvari mreže su bili prevaga na strani Đera. Rike Poulsen je imala samo šest odbrana kod danskog vicešampiona, debitanta na završnom turniru Lige šampiona.

Đer će u nedelju (18.00) igrati deveto finale Lige šampiona i boriće se za šestu titulu, dok je Vajpersu ovo treće vezana završnica u Budimpešti i braniće titulu Starog kontinenta od prošle godine kada je u finalu bio bolji od francuskog Bresta sa 34:28. Dva i po sata ranije (15.30) za utešno treće mesto igraće Mec i Esbjerg.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA ŠAMPIONA (Ž) – POLUFINALE (BUDIMPEŠTA)

Subota

Đer – Esbjerg 32:27 (15:15)

Mec – Vajpers Kristijasand 27:33 (15:14)


tagovi

ŽRK VajpersŽRK ĐerLiga šampiona za rukometašiceEHFKatrin Lunde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara