Mark Selbi (©AFP)
Mark Selbi (©AFP)

Snukeraški Masters: Kolo u kojem bi svi da igraju do kraja

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.01.22. | 09:17

U narednih sedam dana...

Buduće događaje, bar tako misle oni koji veruju u njihove metode, mogu predvideti astrolozi, numerolozi, gatare, a anticipirati ime pobednika narednog, 47. po redu, Mastersa u snukeru bio bi podvig ravan predviđanju kada će autobus "Firme Krstić" prvi put prevoziti putnike na Sent Vinsentu i Grenadinima.

Jer, Mark Selbi slovi za favorita prema trenutnoj poziciji na svetskoj rang listi (1), Roni O’Saliven na osnovu rekordnog broja osvojenih trofeja na ovom turniru (7), Nil Robertson i Džad Tramp svoje ambicije temelje na pruženim partijama u prethodnim izdanjima Mastersa i dobroj ovosezonskoj formi, Džon Higins se uzda u nepisano pravilo o prekidu poraza u finalima (četiri od letos), Bingtao Jan, po prirodi stvari, kao branilac titule osvojene prošle godine... Zaista treba biti vidovit, pa pogoditi pravo ime!

Izabrane vesti

Selbi, jedan od šesnaestorice učesnika koji takom seku finansijsku tortu vrednu oko 867.000 evra, najslađe parče na jednoj od tri najznačajnija nadmetanja u ovom sportu okusio je tri puta, ali je minulo izdanje Šaljivdžija iz Lestera okončao neslanom šalom , pošto ga je na startu eliminisao Škot Stiven Megvajer. Međutim, zna i život da bude duhovit, našalio se sa žrebom, tako da će se i ovoga puta njih dvojica sastati na startu turnira u londonskom Aleksandra Palasu. Predstavnik domaćina, iako je trenutno svetski tak broj 1, ne briljira, tako da ne čudi što mu je najbolji plasman u ovoj sezoni polufinale Svetskog gran prija.

14.00: (1,65) Bingtao - Vilijams (2,11)

Objašnjavati ko je, šta je i kakve su šanse za uspeh Ronija O’Salivena na bilo kojoj smotri trajalo bi koliko i let rakete do najudaljenije  planete i nazad, a to košta vremena, pa je bolje ukratko reći da je u pitanju najbolji igrač svih vremena, sedmostruki prvak Mastersa (osmu krunu juri od 2017), po rejtingu na trećem mestu u ovom času, u kosturu na poziciji niže. Zbog svega postignutog u karijeri, čovek opterećen bipolarnim poremećajem predstavlja multipolarnog šampiona, tako da se zbog njega reč "raketa" i u sred rečenice piše velikim slovom! Takmičar iz Vordslija je u odličnoj formi, pehar namenjen šampionu Svetskog gran prija prošlog meseca završio u njegovim rukama, a da li će sledećeg vikenda iz prestonice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske otići bogatiji za oko 300.000 evra, koliko pripada pobedniku Mastersa, odgovor će dati i početno kolo, u kom će zarad plasmana u drugu rundu (četvrtfinale) juriti šest frejmova u sudaru sa sunarodnikom Džekom Lisovskim. Minule sezone stao je posle drugog meča, neprelazna prepreka bio je potonji finalista Džon Higins.

Još jedan domaći igrač, drugoplasirani na planetarnoj listi, Džad Tramp spada u red onih koji bi na trofejni plast najuspešnije nacije na Mastersu mogao nabaciti 21. lovorov venac. To će se desiti ukoliko Frizura "namesti" četvoricu protivnika. Na početku ima zadatak da razoruža Marka Alena, popularnog Pištolja, reprezenta Severne Irske. Tramp je uzdignutih ruku okončao  Masters 2019. godine, na prošlogodišnjem nije učestvovao, dok je u takmičarskoj godini koja traje iznad konkurenata zaršio na takmičenju Šampion šampiona. Dokopa li se prvog mesta u palati Aleksandra, postaće šampion –šampiona –šampiona.

20.00: (1,25) Robertson - Mekgil (3,55)

Umesto da se uzda u noge, Nil Robertson iz Australije, koji je pre tačno 10 godina u svoju biografiju upisao pobednički naslov, uz još dva podnaslova, ulazi u kolo favorita s Britancima uzdajući se u ruke. Po svemu sudeći, manje po tome što je u samom vrhu svetskog rejtinga, više zbog toga trijumfa na ovosezonskom Otvorenom prvenstvu Engleske, Kenguru odgovara ostrvska zemlja. Od uspešnosti skoka preko Škota Entonija Mekgila zavisi hoće li dobiti priliku za doskok. Pre godinu dana za njega početak beše i kraj.

Mekgilov zemljak Džon Higins priželjkuje da se finalni susreti ukinu, jer da nije njih on bi samo u poslednjih nekoliko meseci u svoje vitrine stavio četiri trofeja! Čarobnjaku iz Višoua, osmom nosiocu, iz nekog razloga ponestaje magije u završnim okršajima, mada je suprotna praksa viđena na Mastersu pre 28 odnosno 16 godina, jer je čarobni štapić delovao moćno i besprekorno, dok je  Kinez Bingtao Jan, kome većina prezime stavlja ispred imena, omađijao "hajlendera" u borbi za tron 2021. godine. Na novom putu za ulazak u završni dvoboj, u jedini meč koji se igra do 10 osvojenih frejmova, prvo ga čeka Ciklon, aktuelni prvak Prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva Šintong Džao, još jedna uzdanica najmnogoljudnije države na globusu.

Sve se zna sem najbitnijeg: ko će pobediti?

Tesla, Pupine, pomozite!

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

MASTERS

Nedelja

14.00: (1,65) Bingtao - Vilijams (2,11)

20.00: (1,25) Robertson - Mekgil (3,55)

Ponedeljak

14.00: (1,55) Higins - Šintong (2,29)

20.00: (1,70) Marfi - Hokins (2,03)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Dragan STOJIĆ


tagovi

SnukerMark SelbiNil RobertsonDžad TrampRoni O'Saliven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara