Ko će gricnuti zlatno prase: Carska kruna ili magna carta za velikog Ronija?

Vreme čitanja: 4min | uto. 27.11.18. | 09:35

Počinje 42. otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva

U Jorkširu se ponovo brani monarhija! Četiri veka posle one prave kralja Čarlsa Prvog, u Jorku će od sutra velikan svetskog snukera Englez Roni O’Saliven, krenuti u trostruki boj - odbranu titule na 42. otvorenom prvenstvu Ujedinjenog Kraljevstva (UKC), prvo mesto po broju osvojenih trofeja na ovom takmičenju i izdvajanje na večnoj listi igrača s najviše pehara kad je reč o nadmetanjima u rangu Trostruke krune (TK), koje uz ovaj turnir čine još Svetsko prvenstvo i Masters.

Ljubimac poklonika snukera širom sveta, poznat kao Raketa, puni svoj tak nuklearnim gorivom, jer bi preciznim pogocima od uvodnog kola do konačnog trijumfa odleteo na kraljevski  presto ovog sporta, a time bi postao jedini igrač koji je sedam puta UKC završavao kao najbolji, pošto u ovom trenutku deli najvišu poziciju sa Stivom Dejvisom.

Izabrane vesti

Titula kralja je mnogima san, ali je najvećima namenjena ona još značajnija - carska. Baš nju na svojoj glavi želi četrdesetdvogodišnjak iz Vordslija, od te radosti ga deli sedam pobeda u Barbaken centru u naredne dve sedmice. Takvo ostvarenje značilo bi da je O’Saliven prvi igrač u istoriji s 19 osvojenih TK turnira, dok bi Stiven Hendri, popularni Zlatni dečko, pao na ‘’srebrnu’’ poziciju po ovom osnovu.

Treći igrač planete, prvi nosilac UKC 2018 kreće u istorijsku misiju sa 33 osvojena turnira u karijeri, ove godine je dva takva završio uzdignutih ruku, s tim da mu je  u uvertiri Otvorenog prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva, Severnoirskom openu,  Džad Tramp "izvukao keca iz rukava" (ni Roni ne sme da mu krade nadimak!) i ostavio mu koverat s utešnom nagradom.

Prva prepreka na putu u nezaborav biće mu Luk Simonds.

U nedostatku dileme ko je jedini ispunio uslov da obuče carsku odoru, pojavljuje se dilema ko bi mogao kandidatu za to uručiti Magna cartu i odložiti ustoličenje.

Veliki je izazov sprečiti nekog da upiše svoje ime u anale, to dobro razume i "tak broj 1" svetskog snukera, još jedna uzdanica domaćina, Mark Selbi.

Od trenutka kad su fudbaleri iz njegovog rodnog grada pre dve i po  godine osvajanjem fudbalske Premijer lige pokazali ozbiljnost sportista iz Lesteršira, nikom ne pada napamet da se šali sa  Šaljivdžijom iz Lestera. Osvajač osam titula iz spektra Trostruke krune, 15 rangirnih (dva u 2018) i dvostruki pobednik UKC, zauzima drugu poziciju u kosturu takmičenja, što će reći da će tek u finalu moći da ukrsti tak s O’Salivenom.

Kao uvod, Džejmsa Kejhila će rušiti u prvom obigravanju oko stola u Barbaken centru.

Džadu Trampu je onemogućeno da bude najmoćniji i najpoznatiji čovek s tim prezimenom na svetu, ali u snukeraškom univerzumu je baš to bio, pre sedam godina se u Jorku šetao kao slavni mu prezimenjak po Beloj kući, neposredno pred ovogodišnji boj u Jorku uspešno je prošao obuku oborivši Raketu iz Vordslija u finalu Otvorenog šampionata Severne Irske, sad će kao peti nosilac u žrebu juriti jubilanu 10. rangirnu titulu i drugi TK trofej u karijeri.

Suparnik u uvodnoj rundi mu je zemljak Dejvid Lili.

Da UKC ne preraste u šampionat Engleske, boriće se dvojica Britanaca iz drugih konstitutivnih država Ujedinjenog Kraljevsta.

Velška uzdanica biće aktuelni svetski šampion Mark Vilijams, a škotska bivši Džon Higins.

Osvajač 22 rangirna turnira, 7 TK, dvostruki pobednik UKC još uvek sve rešava takom i kuglama, pa nema razloga da demonstrira svoje bokserske kvalitete, a bukti iz njegovih štapova već dugo, jer je kao pobednik izašao na četiri uzastopna finala na rangirnim smotrama u kojima je stizao do odlučujućeg meča, od toga su tri bila u tekućoj godini.

Englez Adam Dafi stoji Sprogu na putu do drugog kola.

Čarobnjak iz Višoua odavno je stekao zvanje jednog od najvećih igrača u istoriji, njegova magija je dobro poznata, a da u grofoviji poznatoj po uzgoju belih svinja gricne zlatno prase trebaće mu dosta veštine i sreće, a to njemu uopšte nije strano. Do sada se kilt njihao 30 puta kad su u pitanju rangirni turniri (ove godine jedan uz dva poraza u završnici), u devet navrata se to dogodilo na takmičenjima s etiketom Trostruke krune, a učešće na ovom odmeravanju snaga predstavlja mogućnost za revanš Marku Vilijamsu zbog kog mu je po peti put izmaklo šampionsko slavlje na Svetskom prvenstvu pre nekoliko meseci.

Na premijeri će mu se suprotstaviti Tajlanđanin Pumdžang.

Pandan teniskom grend slemu takođe okuplja 128 igrača, do finala će gaziti oni koji pre suparnika u svakom kolu budu stizali do šest dobijenih frejmova, a u okršaju za konačnog pobednika potrebno je odvojiti 10.

Pobedniku će pripasti 192.000 evra, dok će ostali učesnici podeliti ostatak od blizu 780.000 evropskih novčanica.

OTVORENO PRVENSTVO UJEDINJENOG KRALJEVSTVA

Utorak
15.30: (2,41) Georgiu - Honghao (1,50)
15.30: (1,70) Haotijan - Pengfei (2,03)
15.30: (1,35) O'Donel - Si (2,90)
15.30: (1,35) Sijun - Doerti (2,90)
15.30: (1,15) Žou - Vahedi (4,70)
20.30: (1,65) Dejl - Grin (2,11)
20.30: (1,27) Holt - Zifan (3,40)
20.30: (1,15) Milkins - Lam (4,70)
20.30: (1,45) Selt - Jong (2,55)
20.30: (1,10) Tramp - Lili (5,80)
20.30: (1,15) Volden - Džons Džek (4,70)
20.30: (1,55) Volaston - Burden (2,29)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Reuters


tagovi

Snukersnuker prvenstvo Velike BritanijeRoni O'Saliven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara