Petar Božić i Dušan Alimpijević (©Star Sport)
Petar Božić i Dušan Alimpijević (©Star Sport)

Kreću polufinala Evrokupa: Alimpijević kralj brejkova, Božićev London traži čudo

Vreme čitanja: 6min | uto. 26.03.24. | 08:34

Da li ćemo u finalu videti klubove dvojice srpskih trenera?

Dok se prva faza Evrolige polako bliži kraju, Evrokup ulazu u samu završnicu. Na red su došla polufinala u kojim ćemo videti dvojicu srpskih trenera na delu. Dušan Alimpijević i njegov Bešiktaš izlaze na noge pobedniku Grupe B, ekipi Burga, dok Petar Božić sa London Lajonsima izlazi na crtu prvoplasiranom timu Grupe A i verovatno prvom kandidatu za osvajanje pehara – Parizu.

Za razliku od baraža i četvrtfinala, polufinale i finale Evrokupa igraće se u serijama na najviše tri utakmice. Prednost domaćeg terena imaće Burg i Pariz, mada smo već na delu imali prilike da vidimo da kod Alimpijevića i Božića to nema preterano značenje jer su u četvrtfinalima – Bešiktaš i u baražu – bili podređeni.

Izabrane vesti

Dušan Alimpijević u poslednje tri sezone nosi etiketu kralja brejkova, odnosno pobeda na gostovanjima. Naime, u tom periodu ostvario je čak pet trijumfa na tuđem parketu u nokaut fazama doigravanja Evrokupa, tri kao trener Burse u takmičarskoj 2021/22 kada je dobio Partizan, Cedevitu Olimpiju i Andoru, te još dva u Bešiktašu ove sezone, kada je izbacio branioca titule Gran Kanariju i zatim Hapoel Tel Avivu u četvrtfinalu. Učinak od pet pobeda iz šest utakmica deluje impozantno, pogotovo kada se uzme u obzir da su svi ostali klubovi u prethodne tri sezone na skoru 7-25! Posebno vredi istaći da je Bešiktaš jedini tim u celom Evrokupu koji je od jesenas slavila u Parizu!

Bešiktaš pred sobom ima izazov kakav samo trener Alimpijević može da reši, pošto je Burg ove sezone otvorio Evrokup sa sedam uzastopnih pobeda kod kuće i ukupno je na 9-1 kao domaćin, odnosno 15-5 kada se uračunaju i gostovanja.

Kao ključ predstojeće serije Burga i Bešiktaša označeni su skokovi i pogoci za tri. Uprkos odličnoj sezoni, francuski klub su rivali 'nadskočili' sa 2,4 uhvaćene lopte po utakmici. Dozvoljava prosečno 11,6 ofanzivnih skokova, što je peti najviši učinak u celom takmičenju. U kontrastu s tim, Bešiktaš ima skakačku prednost u odnosu na dosadašnje rivale za 1,6 uhvaćenih lopti po utakmici i stiže do 13,5 dodatnih poseda u protivničkom reketu. Anhel Delgado predvodi listu najbolji ofanzivnih skakača sa 3,8, dok je u celom Evrokupu drugi po ukupnom broju pohvatanih lopti sa 9,7. S druge strane je Kevin Kokila koji kao najbolji skakač u Burgu ima 4,6 uhvaćenih poseda po utakmici i samo je jednom došao do devet pohvatanih lopti. Poređenja radi, Delgado je dosad upisao devet dabl-dablova.

E, kada govorimo o šutu sa distance, Burg je u dobroj poziciji. Ove sezone je imao jako dobre procente i trenutno je na 39,2 odsto sa distance, što je četvrti najbolji učinak u celom takmičenju. Francuska senzacija Zakari Risaše je na 53,3 odsto ubačenih trojki i nalazi se na trećoj poziciji gledajući ovaj statistički parametar. Burgovi protivnici se tokom prethodnih meseci nisu proslavili u šutevima sa distance, pošto su na dnu liste učinka sa samo 29,2 odsto pogođenih trojki. Bešiktaš je poslednji u procentu ubačenih trojki sa 31,6 odsto, mada je u četvrtfinalnom okršaju sa Hapoelom napravio veliki pomak i dao 13 trojki iz 29 pokušaja za respektabilnih 44,8 procenata. Derek Nidam i Džona Metjuz zabeležili su po četiri trojke u tom meču, mada da Bešiktašu sada preti daleko ozbiljnija odbrana.

Posle večerašnjeg susreta, duel u Istanbulu na programu je za tri dana odnosno 29. marta, dok bi se eventualna majstorica igrala 3. aprila u Burgovoj dvorani Ekinoks. Bešiktaš će pokušati da postane treći različiti turski klub u finalu Evrokupa tokom poslednje tri sezone, posle Alimpijevićog Bešiktaša 2022. i Turk Telekoma prošle godine, dok Burg traži mesto za prvi francuski tim u seriji za titulu još od Strazbura 2016.

Za Pariz i London predstojeća serija biće posebna iz više razloga. Nije tajna da Evroliga želi oba kluba u svom takmičenju u doglednoj budućnosti. Pariz i London su zajedno ušli u Evrokup prošle sezone upravo sa tim ciljem – da postanu deo evroligaškog društva što je pre moguće. I evo, jedan će imati šansu da se kasnije eventualnim osvajanjem trofeja domogne tog cilja, ali dug je put do istog.

I ne samo da oba kluba imaju istu ambiciju, već su za kratko vreme razvili rivalstvo koje je sve ozbiljnije. Pariz je za ovo kratko vreme dobio tri od četiri susreta sa Londonom u razmaku od godinu dana, Ove sezone Pariz je slavio u oba meča grupne faze, prvo sa 106:102 u Londonu posle produžetka, da bi onda potvrdio trenutnu supremaciju trijumfom pred svojim gledaocima rezultatom 94:77.

Učešće u polufinalu je za oba tima neistražena teritorija. Pariz je lani stigao do četvrtfinala, dok je London stao u prvoj nokaut fazi. Lajonsi su poput Bešiktaša do polufinala stigli igrajući prvo baraž u kojem su nadigrali Turk Telekom na svom parketu, uz impresivnu košarku na gostovanju Klužu (91:79) u prošloj rundi.

Božićev sastav može da se pohvali kako je u dosadašnjem plej-ofu nadigrao dva tima u ozbiljnoj formi. Turk Telekom je bio na skoru 7-2 u drugoj polovini prve faze takmičenja, dok je Kluž imao sedam pobeda i samo dva poraza na svom parketu u Evrokupu tokom dosadašnje sezone.

U oba trijumfa Londona tim je predvodio Sem Deker. Iskusni krilni košarkaš se oporavio od povrede u pravom trenutku, jer se ipak radi o klasi za nivo Evrokupa. David Nvaba i on su dominirali protiv Kluža, pošto su zajedno iskombinovali 34 poena i 14 skokova i rumunski tim nije imao nikakvo ređenje za njih.

Ono što daje posebnu dimenziju Božićevom Londonu jeste širina rostera, pošto uz Dekera i Nvabe opasnost predstavljaju Gejb Olaseni, Met Morgan, Džordan Tejlor, Konor Morgan... London u polufinale ulazi na krilima niza od sedam pobeda u svim takmičenjima.

E sad, na drugoj strani je Pariz koji u celoj sezoni poražen od već pomenutog Bešiktaša i to pred svojim navijačima i poslednji put je generalno poražen pre dva meseca! Gledajući sve utakmice u Evrokupu, ekipa Tuomasa Isala je na impresivnih 17-1! Prošle sezone nije bilo sreće jer se u četvrtfinalu isprečio kasniji osvajač pehara Gran Kanarija. Sada je Pariz pokazao kvalitet i klasu pošto je rutinski razbio Huventud sa 86:70 u svom dvorištu. Ta utakmica je odigrana po prvi put u novoj dvorani, Adidas Areni.

Parižani imaju strašan bekovski tandem u Ti Džej Šortsu i Nadiru Hifiju koji je Huventudu u četvrtfinalu spakovao 36 poena i nema trunke dileme da su obojica posebno skautirani od strane Božića i njegovih saradnika. No, nisu samo Šorts i Hifi, pošto je Isalov Pariz jedan od onih u čijoj je srži timska košarka što je, uostalom, značajno doprinelo da na kontu stoji tek jedan poraz.

Naime, Pariz je lider Evrokupa u timsku indeksu korisnosti (116,6), poenima (98,6), procentu šuta za dva (62,6%), mada i broju izgubljenih lopti (10,3). S druge strane, svoje protivnike drži na prosečnom koeficijentu 78,9, te procentu ubačenih dvojki sa 51 odsto i 4,9 ukradene lopte. Sve su to najniže vrednosti u takmičenju. Pariz takođe dozvoljava 78,6 poena što je treći najbolji učinak, što Isalo želi da bude odgovor na Londonov napad koji ubacuje gotovo 91 poen.

U fokusu će biti sudar Hifija i Morgana. Prvi je nekoliko putaove sezone pokazao da ima gen za realizaciju šuteva u završnicama utakmica, dok prosečno ubacuje 16,8 poena uz 38,1 odsto za tri. Drugi bi trebalo da posluži kao protivteža. On je takođe sjajan egzekutor sa 16,8 poena. Biće to zanimljiv okršaj, kao i cela serija.

EVROKUP - POLUFINALE

Prvi mečevi

19.00: (1,55) Burg (14,5) Bešiktaš (2,70)

20.45: (1,30) Pariz (16,0) London (3,90)

Drugi mečevi - 29. mart

18.45: Bešiktaš – Burg

20.30: London – Pariz

Eventualne majstorice - 3. april

Burg - Bešiktaš

Pariz - London


tagovi

Dušan AlimpijevićPetar BožićKK BešiktašLondon LajonsEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara