Kod Željka je svaki meč važan! Slukas uz zvuk sirene pokosio Makabi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.04.19. | 21:45

Ponos Izraela porazom završio ligaški deo sezone, Bajern siguran u Minhenu

Petnaest utakmica - petnaest pobeda! Neka cela Evropa zna ko je gazda Istanbula i da je kod Željka Obradovića svaka utakmica važna, imala ona takmičarski značaj ili ne. 

Fenerbahče je prvi deo sezone u Evroligi završio s maksimalnim učinkom kod kuće, što je jedinstven slučaj u elitnom takmičenju sa ovakvim formatom! Iako je sudar s Makabijem iz Tel Aviva bio bez pravog značaja, po ko zna koji put se pokazalo zašto je Željko najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena i koliko vodi računa o svakom detalju. Makabi je poražen uz zvuk sirene, posle nespretno organizovanog napada, ali majstorskog šuta i pogotka Kostasa Slukasa preko ruke - 78:75 (20:20, 21:21, 10:18, 27:16). 

Izabrane vesti

Iako nije imao rezultatski teret na svojim leđima, srpski trenerski as želeo je i tu pobedu nad Makabijem za potvrdu apsolutne dominacije ove sezone. Najveći deo utakmice Željko je iskoristio da isproba određene taktičke varijante i nešto drugačije petorke od onih standardnih, mada je i svoje udarne igle i te kako držao na visokom naponu. Malo šta je razdvajalo dve ekipe u najvećem delu susreta, a čak i kada je Makabi početkom trećeg kvartala otišao na maksimalnu dvocifrenu prednost (51:41), bilo je izvesno da će utakmicu rešavati jedna lopta. A ona je otišla u ruke igrača kome Žoc najviše veruje. Upravo je Slukas izašao kao pobednik iz revolveraškog obračuna sa Tarikom Blekom, koji je blistao u opremi Ponosa Izraela. Na kraju je ipak utakmicu rešavao grčki as i to šutem preko ruke supertalentovanog Denija Avdije. Novopečeni izraelski reprezentativac srpskih korena zakasnio je taman toliko da Slukas izvede kompletnu formu šuta i pogodi za erupciju oduševljenja u Ulker Areni. 

Na kraju je skupio 22 poena (7/10 iz igre, 4/6 za tri), uz pet asistencija i četiri skoka. Proveo je 32 minuta na parketu. Luiđi Datome je imao 17 poena i pet skokova za dvadeset i pet i po minuta, dok je Marko Gudurić ubeležio 13 poena (4/6 iz igre, 1/2 za tri) i četiri uhvaćene lopte, uz jednu asistenciju za nešto više od 28 minuta. Nikola Kalinić je imao loše šutersko veče (1/10 iz igre, 1/8 za dva), ali je to kompenzovao sa 11 skokova, tri ukradene i dve podeljene lopte. Blek je predvodio Makabi sa 23 poena (10/12 za dva), ali i sedam uhvaćenih lopti. Skoti Vilbekin je imao 13, a Avdija 10 poena i pet skokova.

Bajern je svoje učešće u Evroligi završio s trijumfom nad Gran Kanarijom - 84:77 (26:20, 18:15, 29:18, 11:24).

Nemački šampion bio je vrlo siguran od prvog do poslednjeg minuta, kontrolisao je utakmicu i nije dozvolio protivniku da se ozbiljnije pita za pobedu u ovoj utakmici. To potvrđuje i podatak da Bajern nijednog trenutka nije ispuštao vođstvo, odnosno da je Gran Kanarija samo dva puta u prvoj četvrtini uspeo da stigne do nerešenog rezultata. U ostatku susreta Bajern je imao sigurnu prednost i bilo je jasno da će bodovi ostati u Minhenu. Sve je praktično rešeno u dominantnoj trećoj četvrtini, kada je Bajern eksplodirao na oba kraja terena i ubacio 29, a protivnika ostavio na samo 18 poena. Tako je razlika sa sedam poena do odlaska na poslednji mali odmor otišla na velikih 20 poena (73:53). Da se puleni Dejana Radonjića nisu uspavali u poslednjoj četvrtini, pobeda bi bila znatno ubedljivija.

Derik Vilijams je bio najefikasniji igrač Bajerna sa 20 poena i šest skokova. Vladimir Lučić je upisao 13 poena, tri skoka i po dve asistencije i ukradene lopte za 24 minuta. Stefan Jović je iamo po osam poena i završnih dodavanja, uz tri skoka i dve ukradene lopte, dok je Nemanja Dangubić imao isti broj poena. Kod Gran Kanarije Sim Sander Vene je ubeležio 19, a Markus Erikson 10 poena.

EVROLIGA - POSLEDNJE KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva - Baskonija 82:78
/Klajburn 16 - Uertas 17/

Anadolu Efes - Olimpija Milano 101:95
/Micić 18 - Džejms/

Panatinaikos - Budućnost 87:67
/Gist 23 - Kol 14/

Real Madrid - Žalgiris 86:93
/Tavares 22 - Dejvis 27/

Petak

Fenerbahče - Makabi Tel Aviv 78:75
/Slukas 22 – Blek 23/

Bajern Minhen - Gran Kanarija 84:77
/Vilijams 20 - Vene 19/

Olimpijakos - Darušafaka 99:74
/Vilijams Gos 18 – Demir 12/

Barselona - Himki 83:74
/Oriola 14 - Dženkins 13/

Foto: Star Sport


tagovi

Fenerbahče BekoMakabi Tel AvivTarik BlekNikola KalinićMarko GudurićKostas SlukasLuiđi Datome

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara