Zvezda i direktan plasman u Ligu šampiona: Čeka se bitka za Harkov 11. maja

Vreme čitanja: 6min | sre. 27.03.24. | 16:14

Nije realno da se poklope raspleti u pet nacionalnih prvenstava, ali...

Nije moralno, niti sportski, da u Crvenoj zvezdi stavljaju ražanj, pošto je šampionski zec još u šumi, ali da imaju pravo na nadu da će drugi put uzastopno biti direktni učesnici Lige šampiona – imaju. Uzimajući u obzir u kakvoj su se situaciji nalazili tokom jeseni, da su u jednom trenutku imali zaostatak od šest bodova u odnosu na večitog rivala, trenutna perspektiva šestostrukog šampiona Srbije izgleda idilično. Ima Crvena zvezda četiri boda viška, ali daleko od toga da je rešila sve brige. Čeka se plej-of derbi, kao i još nekoliko utakmica visokog rizika poput one protiv TSC.

Međutim, ukoliko ispuni prvi i najvažniji preduslov i odbrani šampionsku titulu, Zvezda ima pravo da se nada da će preskočiti kvalifikacije odnosno „letnju ligu“, kako je taj period visokog rizika nazivao bivši trener Dejan Stanković. Srbija je pala na UEFA listi za jedno mesto i više nema zagarantovanu poziciju u glavnom žrebu za Lige šampiona. Nada Crvene zvezde je da bude tim sa najvećim koeficijentom u letnjim kvalifikacijama i na taj način dobije privilegiju da kao pre 12 meseci dobije „grejs period“ da mirno radi i mirno čeka žreb krajem avgusta. Za takav poduhvat potrebno je da, kockarski rečeno, Crvena zvezda dobije „fleš rojal“. Odnosno da se poklope raspleti u pet nacionalnih liga.

Izabrane vesti

Crvena zvezda bi se našla direktno u Ligi šampiona u slučaju da titule ne osvoje Šahtjor Donjeck, Slavija Prag, Bazel, Kopenhagen i Dinamo iz Zagreba. Da odmah iz bubnja Zvezdine sreće izvučemo Švajcarsku, jer Bazel nije nikakav konkurent Jang Bojsu za najviši plasman. Dakle, ostalo je da se poklope još četiri prvenstva.

UKRAJINA

Prvenstvo u Ukrajini se igra na tradicionalan način, prost dvokružni sistem. I vrlo je verovatno da će Šahtjor iz Donjecka pokvariti Zvezdinu sreću i nadu da može direktno u Ligu šampiona. Rudari su, pritisnuti evropskim obavezama, odigrali slabiji prvi deo prvenstva. Zimovali su sa minimalnim bodovnim deficitom u odnosu na Krivbas iz Krivog Roga, nesumnjivo najveću senzaciju tamošnjeg prvenstva. Međutim, već u prvom kolu nastavka Šahtjor je deklasirao Krivbas i domogao se liderske pozicije (5:2). Trenutno su Šahtjor i Krivbas bodovno poravnati, ali treba imati u vidu da ekipa iz Donjecka ima dva meča manje. Dakle, praktično zicer da se osamostali na tabeli.

Teško da će Krivbas biti adut Crvene zvezde, ali hoće kijevski Dinamo. Šahtjorov ljuti rival ima pet bodova deficita uz meč manje i sigurno je da će tražiti šansu da prekine dominaciju ekipe koja igra mečeve u Harkovu. Da ponovimo, Šahtjor je ogroman favorit i prema nekim proračunima ima 70 posto šansi da osvoji šampionsku titulu. Međutim, ukoliko i tada budu lideri, na Marakani će 11. maja pratiti dešavanja iz Harkova, gde će Šahtjor dočekati Dinamo iz Kijeva. U jesenjem meču Šahtjor je na stadionu Valeri Lobanovski slavio kao gost pogotkom Zubkova (1:0). Zvezdine šanse nisu velike.

ČEŠKA

Ovde je važno za Crvenu zvezdu da Slavija iz Praga ne osvoji titulu. Rasplet je još daleko. Do kraja osnovnog dela prvenstva ostalo je još pet kola. Potom će prvih šest ekipa igrati još deset kola plej-ofa (dakle dvokružno). Na Marakani će navijati za Spartu, tim za koji ove sezone blista Veljko Birmančević.

Tim sa Letne ima bod prednosti u odnosu na Slaviju, ali je u poslednje vreme u padu forme. Ne sam zbog stradanja u Ligi Evrope protiv Liverpula. Razapeti između dva fronta igrači Sparte su u domaćem ataru propustili dve meč lopte. U jednom trenutku su imali četiri boda viška u odnosu na gradskog rivala. Međutim, na Letni su, u međusobnom duelu, odigrali bez golova, da bi nedugo zatim Viktorija iz Plzenja nanela težak poraz Zvezdinom savezniku (4:0).

Dobra stvar za Crvenu zvezdu je što Sparta ima lak raspored do kraja osnovnog dela šampionata, dok, primera radi, Slavija 14. aprila gostuje Viktoriji Plzenj. Međutim, sve će se odlučivati u plej-ofu. Udogiravanju se igra pet kola (dakle, ne dvokružno), a prvoplasirani tim će biti domaćin najbližem pratiocu. Zbog toga je za Zvezdu važno da Sparta zadrži pol poziciju.

DANSKA

Slična priča kao u Češkoj, osim što je prvenstvo u Danskoj u kasnijoj fazi i što ovog vikenda počinje plej-of sa šest prvoplasiranih ekipa. Crvena zvezda navija protiv Kopenhagena koji je sa 51 koeficijentnim poenom na UEFA listi daleko ispred srpskog šampiona.

Šampion Danske je ove jeseni bio možda i najlepša priča Lige šampiona. U grupi sa Mančester Junajtedom, Bajernom i Galatom je stigao do drugog mesta i plasmana u osminu finala. Tamo je počišćen u dvomeču sa Sitijem. Ali evropski uspeh imao je za posledicu skretanje sa pravog puta u šampionatu Danske. Osnovni deo šampionata Kopenhagen je završio na trećem mestu, sa tri boda manje od lidera Midtjilanda i dva koraka iz Brendbija.

I dalje je Kopenhagen najjači tim u Danskoj – u ovu konstataciju nemajte imati sumnju, ali Midtjiland kao da je osetio „krv“. Odnosno da je sposoban da napravi malo iznenađenje i prvi prođe kroz cilj. Nedavno je Midtjiland u derbiju osnovnog dela prvenstva slavio protiv Kopenhagena (2:0), mada su tada misli učesnika Lige šampiona bile usmerene ka Mančester Sitiju. Sigurno je da i Brendbi veruje u titulu.

Možda bi već tokom vikenda pred nama Kopenhagen mogao da umanji šanse za osvajanje titule. Na Parkenu dočekuje Brendbi, dok Midtjiland na svom bunjištu čeka Nordsijeland.

Biće zanimljivo i 14. aprila kada će lider Midtjiland dočekati Kopenhagen.

HRVATSKA

Dalmacija je protiv Dinama, jer veruje u Hajdukovu titulu, prvi posle 2006. godine. Istra je protiv Dinama, jer se nada da će Rijeka ponoviti senzaciju iz trenerske ere Matejaža Keka. A i Crvena zvezda je protiv Dinama.

Prolazio je zagrebački velikan kroz rezultatsku i organizacionu krizu, tražio put posle Mamićeve ere. Međutim, i dalje je Dinamo iz Zagreba konkurentan za naslov šampiona. Nadaju se u Ljutice Bogdana da će titula otići u Hajdukove ruke ili još bolje Rijekine.

Trenutno Dinamo ima pet bodova manje u odnosu na lidera Rijeku, ali i meč manje. Hajduk je drugoplasiran, uz meč više ima bod prednosti u odnosu na Modre. I dalje se Zagrepčani kotiraju kao prvi favoriti prvenstva, ali moraće da prođu kroz „toplog zeca“. Možda bi već u subotu moglo nešto da se raspetlja u Hrvatskoj, pošto na rasprodatom Poljudu Hajduk dočekuje Dinamo. Pobeda Bilih verovatno bi značajno smanjila šanse Dinama da nastavi nisku i neverovatan niz od 17 titula u poslednjih 18 sezona.

Prva Liga Hrvatske broji deset klubova, i igra se četvorokružno. Deluje da Dinamo, na sreću Crvene zvezde, ima najteži raspored. Pored gostovanja na Poljudu, Modri će 6. maja ići na noge Rijeci. A taj tim trenutno igra najlepši fudbal u Hrvatskoj. Dinamo je najbolji, ali nije konstantan kao prošlih sezona.

ŠVAJCARSKA i GRČKA

Čisto da pomenemo Švajcarsku. Bazel ima bolji koeficijent od Crvene zvezde, ali nije konkurentan u borbi za titulu. Trenutno je na desetoj poziciji i njihove ambicije su vezane za čuvanje statusa u eliti.

U Grčkoj bi bilo najbolje za Crvenu zvezdu da titulu osvoji AEK, jer su Olimpijakos i PAOK još živi u Ligi konferencija i mogli bi da stignu do Zvezdinih 40 koeficijentnih bodova. Nije baš realno, ali na Marakani bi morali da navijaju protiv braće iz Pireja u dvomeču sa Fenerbahčeom, kao i za Klub Briž protiv PAOK-a.



tagovi

KopenhagenDinamo ZagrebSlavija PragSparta Prag

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara