Feran Đutgla (©AFP)
Feran Đutgla (©AFP)

Solun pao posle dve godine, osvojio ga nesuđeni kapiten Espanjola i neuspela Ćavijeva kocka

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.04.24. | 23:03

Belgijanci u polufinalu Lige konferencije, Đutgla heroj Briža

Gorelo je sve od uzbuđenja u Solunu pred revanš meč četvrtfinala Lige konferencije i minimalnog poraza na gostovanju Brižu. Ceo stadion Tumba zapalio se u iščekivanju prvog plasmana u polufinale jednog evropskog takmičenja posle dva odlaska među osam najboljih, u starom Kupu pobednika kupova 1974. godine i Ligi konferencije pre dve sezone. PAOK je meč dočekao sa saznanjem da u Solunu u kontinentalnim takmičenjima nije poražen već dve godine, ali je i tom nizu došao kraj. Tumba se pokorila Feranu Đutgli koji je sa dva pogotka odveo Briž u polufinale gde će na noge Fiorentini - 2:0 (2:0).

Španac je imao veče za pamćenje i postao heroj Briža. Kakav trenutak za prva dva gola u Evropi ove sezone! Pred krcatom Tumbom Španac nije ustuknuo, već je pokazao svoje najbolje lice i sa dva hica u razmaku od 12 minuta pred kraj prvog poluvremena utišao jedan od najglasnijih stadiona u Evropi za istorijski uspeh jednog od najtrofejnijih timova Belgije koji na ozbiljniji kontinentalni rezultat čeka još od perioda s kraja sedamdesetih do početka devedesetih godina prošlog veka. Bio je finalista Kupa šampiona 1978. i Kupa UEFA 1976, kao i polufinalista ovog takmičenja 1988. i među četiri najbolja u Kupu pobednika kupova 1992. godine... Nešto više od tri decenije kasnije, Briž je ponovo polufinalista jednog klupskog takmičenja van granica svoje zemlje i ima realne šanse da se sa Fiorentinom porve za plasman u finale.

Izabrane vesti

Pamtiće Đutgla ovo veče kao podsetnik da snovi ipak mogu da se ostvare. Nesuđeni kapiten Espanjola i neuspela Ćavijeva kocka u Barseloni ipak je pronašla svoje mesto pod suncem. Španac je imao zanimljiv razvojni put... Momak rođen u gradiću Sant Žulija de Vilatorta, delu provincije Barselone, prve ozbiljnije fudbalske korake napravio je u Espanjolovoj akademiji, gde je stigao kao dete od 13 leta i zadržao se devet godina, uz pozajmice u Valensiji i Sant Andreuu.

Vrlo brzo pokazao je zrelost dostojnu kapitenske trake koju je nosio sve do poslednjih utakmica u drugom timu Espanjola i odlaska iz kluba na leto 2021. godine. Svedoci njegovog razvoja pamte kako je odigrao derbi protiv Barselone B jedne decembarske večeri 2020. Postigao je gol za 1:1 tako što je predriblao Barsinog defanzivca Arnaua Tenasa i potom zatresao mrežu. Đutgla je proslavio gol tako što je ljubio kapitensku traku, čime je nasred stadiona Johan Krojf, inače doma Barselone B, jasno pokazao ljubav prema klubu u kojem je stasao i odrastao.

Samo šest meseci kasnije Đutgla je stigao baš u Barselonu B kao slobodan igrač, pošto mu je istekao ugovor sa Espanjolom, da bi nešto više od godinu dana od momenta kada je ljubio kapitensku traku započeo novo poglavlje golom protiv Elčea u svom prvom startu za seniorski tim Barselone!

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Bilo je to u pobedi nad Elčeom nad stadionu Kamp Nou, a Đutgla je tada viđen kao nova senzacija Ćavijeve Barselone. Godinu iz snova je živeo Đutgla, a tim golom protiv Elčea postao treći najbrži strelac među debitantima. Trebalo mu je samo 16 minuta i jedino su od njega brži bili Sandro kome je trebalo 12, odnosno Ejdur Gudjonsen koji je metu pogodio za 13 minuta.

Njegov prelazak u Barselonu nije bilo toliko čudan, koliko odluka čelnika Espanjola da mu ne ukažu šansu u prvom timu, odnosno da mu ne ponude novi ugovor iako je imao dobre partije u dresu B tima. Tokom sezona 2019/20 i 2020/21 postigao je 13 golova, ali to nije bilo dovoljno da dobije poziv u prvi tim. Klub ga je obavestio da ne računa na njega, iako je on kasnije isticao da mu je ostanak u dečačkom klubu bio jedini san.

Ništa se nije promenilo čak ni uz interesovanje Barselone i Real Madrida, te nekoliko klubova iz Serije A. Izabrao je Barselonu, kako bi ostao blizu kuće i porodice, čime je postao jedan od onih koji su tokom karijere igrali za oba katalonska kluba. Pre njega su to učinili Rikardo Zamora, po kome ime nosi nagrada za najboljeg golmana Primere, te Đordi Krojf, Rufete, Simao i Filipe Kutinjo.

Uprkos fantastičnom debiju u startnoj postavi i golu protiv Elčea, Đutgla je brzo ispao iz rotacije kod Ćavija. Odigrao je još sedam utakmica, odnosno 390 minuta pre nego što je definitivno sklonjen i više nije bio u planovima nekadašnjeg kapitena Barselone. Na leto 2022. godine stigao je u Briž za pet miliona evra i dosad uspeo da osvoji Superkup Belgije 2022. godine. U prvenstvu Belgije šanse da se klub vrati na tron su minimalne uz pet bodova zaostatka za Anderlehtom, ali možda je uspeh u Ligi konferencije nešto što će zadesiti Briž?

Đutgla očigledno ima nameru da ekipi donese evropsku slavu. Za to su potrebne još tri utakmice...

LIGA KONFERENCIJE - ČETVRTFINALE (REVANŠ UTAKMICE)

Lil - Aston Vila 2:1 (1:0), posle penala 3:4 (prvi meč 1:2)

/Jazidži 13, Andre 68 - Keš 87/

Fjorentina - Viktorija Plzenj 0:0, posle produžetaka 2:0 (prvi meč 0:0)

/Niko Gonzales 90+2, Biragi 108/

Fenerbahče - Olimpijakos 1:0 (1:0), posle penala 2:3 (prvi meč 2:3)

/Kahvedži 11/

PAOK - Klub Briž 0:2 (0:2) (prvi meč 0:1)

/Đutgla 33, 45/

LIGA KONFERENCIJE - POLUFINALE

Mečevi 2. i 9. maja

Aston Vila - Olimpijakos

Fiorentina - Klub Briž


tagovi

Feran ĐutglaKlub BrižLiga konferencijePAOK Solun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara