Stadion Sol Amerike (©Wikipedia)
Stadion Sol Amerike (©Wikipedia)

Sa penzionerima u borbu za opstanak: Salsedo (42), Ortigoza (37), Panijagva (36), Himenez (36)…

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.04.24. | 23:07

Paragvajskog prvoligaša Sol Ameriku u noći između petka i subote (01.30 časova po srednjoevropskom vremenu) čeka važna utakmica sa Trinidenseom

Nije retkost da klub koji pokušava da po svaku cenu ostane u ligi dovede veći broj iskusnih fudbalera i da pomoću njih proba da ostvari cilj. Ipak, utisak je da su u paragvajskom prvoligašu Sol Americi malo preozbiljno to shvatili, pošto su se oslonili na igrače koji su bliži šestoj nego četvrtoj deceniji…

Sol Ameriku u noći između petka i subote od 01.30 časova po srednjoevropskom vremenu čeka veoma važan meč u okviru 15. kola Aperture. Novog prvoligaša će ugostiti Trinidense, jedan od direktnih konkurenata u borbi za opstanak.

Izabrane vesti

Paragvajci, kao što je to već i uobičajno za Južnu Ameriku, imaju jedan krajnje komplikovan sistem u Primeri. Apertura i Klausura se vode kao dve različite lige, iako se igraju tokom jedne sezone, a osvajaču svakog od ta dva takmičenja se dodeljuje po titula.

Kada je borba za opstanak u pitanju, tu se vadi prosek bodova iz poslednje tri sezone. Klubovima se sabiraju svi poeni i dele na broj utakmica koje su u prethodne tri godine odigrali u eliti. Dva tima sa najgorim prosekom na kraju godine, posle Klausure, ispadaju u Segundu.

Posebno je komplikovano klubovima poput Sol Amerike da „prežive“ tu prvu godinu, kada izbore promociju. Jer, njima se računa samo prosek za ovu godinu, pa su u podređenom položaju.


01.30: (2,85) Trinidense (3,25) Sol Amerika (2,35)


Na tabeli Aperture Sol Amerika nije među dva najslabija tima, 10. je sa sedam bodova više od Trinidensea, odnosno četiri od Nasionala iz Asunsiona. Međutim, osvojila je samo 14 poena iz isto toliko utakmica, sa prosekom od boda po meču je poslednja na tabeli za ispadanje. Ispod crte je trenutno još Takuari sa 1,098 poena po meču, a ispred su još General Kabaljero (1,118), Amelijano (1,216) i Trinidense (1,241).

Naravno, ima još mnogo utakmica do kraja sezone, još osam u Aperturi i 22 u Klausuri. Dakle, dovoljno vremena i prostora da se ta tabela značajno promeni.

U Vilja Elisi, odakle je Sol Amerika, uzdaju se da će osvojiti zlata vredne bodove zahvaljujući veteranima. Veći deo prve postove čine fudbaleri koji imaju 35 ili više godina.

Kapiten i prva zvezda je nekadašnji reprezentativac Paragvaja, napadač Santijago Salsedo, koji će 6. septembra proslaviti 43. rođendan. Nekadašnji centarfor Sero Portenja, Ankaragudžua, Tokija, Njuels Old Bojsa, River Plejta i Libertada je već dve godine u Sol Americi i pravi je lider. Doduše, nedostaje mu malo bolja završnica, na 10 utakmica u Aperturi ove sezone Salsedo je postigao samo jedan gol, upravo protiv Trinidensea početkom marta u porazu sa 3:2.

Santijago Salsedo (©AFP)Santijago Salsedo (©AFP)

Njegov partner u srcu napada je Hoze Ortigoza, još jedan nekašnji reprezentativac Paragvaja i fudbaler sa bogatim internacionalnim iskustvom. Centarfor koji je 1. aprila napunio 37. godina je dete Sol Amerike, odakle je 2009. otišao u Palmeiras. U Brazilu je igrao i za Kruzeiro, nastupao je u Aziji za južnokorejski Ulsan, kineski Šandong Luneng i japanski Kofu. Kasnije se vratio u Paragvaj, nosio je jedne sezone dres Sero Portenja, a u Solu je ponovo od januara prošle godine. Ortigoza još uvek čeka na prvi gol u novoj sezoni.

Nisu samo napadači iskusni, već i štoperski tandem Migel Panijagva Gustavo Himenez. Obojica imaju po 36 godina, nisu nužno uvek starteri, ali su u rotaciji. Panijagva je odigrao više utakmica (sedam), a svakako je renomiraniji fudbaler od Himeneza. Tokom karijere je, između ostalih, igrao za River Plejt, Deportivo iz Kuenke, Olimpiju iz Asunsiona, Libertad i peruanski Kusko. S druge strane, Himenez je takođe igrao za River Plejt, ali ne argentinski već onaj iz Asunsiona. Nikada nije napuštao granice Paragvaja. Odigrao je ove sezone četiri meča.

Ovog januara je Sol Amerika iz kolumbijskog Onse Kaldasa dovela 35-godišnjeg golmana Heralda Ortiza, koji je na 13 utakmica među stativama primio 16 pogodaka, a na četiri meča ostao nesavladan. Sa njim je u prošlom prelaznom roku promovisan i 34-godišnji Argentinac Kristijan Gaitan, nekadašnji vezista Estudijantesa, Kobreloe, Istituta i Amelijana. Gaitan, koij ima i italijanski pasoš, odigrao je ove sezone samo dve utakmice. Prednost u odnosu na njega ima godinu dana stariji Derlis Orue, domaći fudbaler, koji je tokom karijere igrao za oba ljuta rivala iz Asunsiona, i za Olimpiju i za Libertad.

Sol Amerika je u lošoj formi, na poslednje tri utakmice nije uspela da postigne nijedan gol. Odigrala je 0:0 sa Olimpijom, a zatim je izgubila Guaranija (0:1) i Lukenjo (0:3).

Međutim, šta onda da kažemo za Trinidense, koji je izgubio svaku od poslednje četiri utakmice. Redom, od Lukenja (0:1), Sero Portenja (1:3), Dos de Maja (1:2) i Libertada (0:2).


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


PARAGVAJ 1 (APERTURA) – 15. KOLO

Subota

01.30: (2,85) Trinidense (3,25) Sol Amerika (2,35)

Nedelja

02.00: (1,85) Lukenjo (3,35) Takuari (4,10)

23.30: (4,00) Dos de Majo (3,40) Libertad (1,87)

23.30: (2,05) Guarani (3,25) Nasional Asunsion (3,50)

Ponedeljak

02.00: (1,32) Sero Portenjo (4,70) General Kabaljero (9,00)

Utorak

01.30: (1,75) Olimpija Asunsion (3,45) Amelijano (4,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Paragvaj 1Sol de Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara