Predratni velikan u finalu kupa posle 110 godina - juriš na tripletu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.02.24. | 00:38

Zvuči kao bajka, ali ako neko ume da ih stvara na fudbalskom terenu, onda je to Union

Posle bolnih završnih 90 minuta prošle sezone, kada je Klub Briž pokvario najlepšu evropsku bajku i sprečio Union Sen Žiloaz da postane prvak prvi put iza Drugog svetskog rata (poslednju titulu uzeo 1935. godine), nekada miljenik radničke klase južnog Brisela, servirao je osvetu u pravi čas. Da zaboli baš ozbiljno, a možda i da uruči otkaz treneru najuspešnijeg belgijskog kluba poslednjih godina. Na Duden parku, u revanš susretu polufinala Kupa Belgije, Union je nadoknadio 1:2 iz prve utakmice i slavivši sa 2:0 plasirao se u finale ovog takmičenja prvi put nakon 110 godina?!

Ovo je još jedan veliki rezultat predratnog velikana koji u svojim vitrinama ima čak 11 trofeja namenjenih najboljem timu Belgije, sve između 1904. i 1935, kada je proživljavao svoje zlatno doba. Union se vratio u elitni rang pre tri godine i od tada pravi iznenađujuće dobre rezultate, posluje izvanredno i pozitivan je primer mnogo bogatijim klubovima širom Starog kontineta.

Izabrane vesti

Podsetimo, u prvoj sezoni u Pro ligi od 1972, završio je kao drugi. Prošle godine - treći. U oba navrata nakon uvodna 34 kola bio je prvi, ili delio prvo mesto. Pre dve godine, nakon podele bodova, pretekao ga je upravo Briž, da bi ga isti tim, gradski rival, nanevši mu poraz u poslednjem kolu u sezoni 2022/23, ostavio bez krune i Antverpen pogurao na tron.

Zto je ovaj večerašnji trijumf tako specifičan za Union Sen Žiloaz...

Kada govorimo o samom meču u junake su izrasli Alžirac Mohamed Amura, strelac prvog pogotka u 73. minutu, odnosno malo poznati Englez Ros Sajks, štoper angažovan pre dve godine iz niželigaša Akringtona za svega 280.000 evra.

Union je upravo poznat po sjajnom skautingu, dovodi doslovno anonimuse širom Evrope, iz drugih, trećih, četvrtih liga, uspeva da ih ispromoviše, a onda prodaje za milionske cifre. I što je najvažnije - održava se u vrhu. Da ne nabrajalo sada sve primere, ima ih na desetine, pomenimo samo Deniza Undava, 'iskopanog' u nemačkom trećeligašu Mepenu i dovedenog bez obeštećenja, a kasnije prodatog za 7.000.000. Ili Dante Vanzejra plaćenog Genku 300.000, pa prodatog Njujorku za 5.000.000. Ili Kaspera Nilsena iz Odenzea (pazarili ga za 530.000 evra), prodatog za 7.000.000 baš sinoćnjem rivalu Brižu...

Primera radi, Ros Sajks, koji je presudio Brižu, plaćen je 280.000 evra, a asistent kod tog pogotka - Kameron Puertas iz Lozane, tek nešto više od 1.000.000 evra.

Naravno, kada 'namirišu' veliku stvar, u Unionu umeju da ruku zavuku i duboko u džep. Najbolji primer je Viktor Bonifejs, od koga je čista zarada nakon prodaje Bajer Leverkuzenu skoro 14.000.000!

Očekuje se da će slično biti sa sadašnjim prvotimcima Amurom, Puertasom, Kokijem Mačidom, napadačem Gustavom Nilsenom, strelcem već 12 golova ove sezone, takođe pronađenom u nemačkoj trećoj ligi.

Plasmanom u finale Kupa Belgije Union Sen Žiloaz ostao je na sva tri fronta, u borbi za sva tri trofeja. U ligi je ponovo lider, ima osam bodova više prvog pratioca Anderlehta. U Ligi konferencije priredio je iznenađenje eliminisavši Ajntraht iz Frankfurta i sada napada novo, pošto mu je rival u borbi za četvrtfinale Fenerbahče, dok ga u nacionalnom kupu čeka bolji u revanšu Antverpen - Ostende (prva utakmica 1:1).

Budimo realni, šanse za tripletu nisu velike, pre svega jer u Ligi konferencije i dalje imamo ozbiljne klubove, poput Aston Vile, Ajaksa, Fjorentine, Lila, ali u Sen Žilu imaju pravo da maštaju. Pogotovo posle svega što su napravili u ove tri godine...

KUP BELGIJE - POLUFINALE, REVANŠI

Sreda

Union Sen Žiloaz - Klub Briž 2:0 (0:0)

Četvrtak

20.45: (1,25) Antverpen (6,00) Ostende (11,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara