Tod Boli (©Reuters)
Tod Boli (©Reuters)

Nešto je trulo na Bridžu: Raste tenzija među vlasnicima, finansijeri traže brži obrt novca

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.03.24. | 17:56

Otkriveno da Tod Boli sigurno napušta klupski vrh 2027. godine, ali da li će to doneti promenu u funkcionisanju?

Čelsijeve pristalice ni danas ne mogu da se pomire sa nepravdom prisilnog teranja Romana Abramoviča sa Stamford Bridža i dolaska američkog konzorcijuma koji je za kratko vreme uspeo da sruši sve što je ruski oligarh gradio skoro dve decenije.

Mnogi sa pravom prstom upiru u Toda Bolija, prvo lice Čelsijevog posrtanja jer ni posle utrošenih više od milijardu evra za godinu i kusur rada nije uradio ništa konkretno. I ne samo da je titula misaona imenica, nego je to postao i plasman u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Sada su ostrvski mediji stigli do saznanja o postojanju ugovora koji na pravi način pokazuje kako je to kad Amerikanci uđu u fudbal... Naime, među vlasnicima Čelsija postoji overen sporazum po kojem jedan čovek može da bude predsednik najviše pet godina, posle čega na vrh dolazi neko drugi.

To u Bolijevom slučaju znači da on sa čelne pozicije sigurno odlazi na kraju sezone 2026/27. Boli je dobio mogućnost da pre Bedada Egbalija i Hozea Felisijana bude prvi čovek kluba iako je u konzorcijumu manjinski vlasnik. Egbali i Felisijano zajedno drže 61,5 odsto, dok je ostatak u rukama Toda Bolija, te njegovih partnera Hanjorga Viza i Marka Valtera. Razlog zašto su Boli i njegova svita dobili mogućnost da prvi 'predsednikuju' Čelsijem navodno leži u tome što je ovaj prihvatio takozvane 'obične deonice', dok Egbali i Felisijano imaju 'preferencijalne deonice' koje ih značajno štite od eventualnih finansijskih krahova i većih gubitaka.

Kada dođe ta 2027. godina, Egbali i Felisijano mogu da biraju da li će jedan od njih da sedne u fotelju ili će izabrati trećeg čoveka koji će im praktično biti produžena ruka. Svakako, Boli za tri godine više neće biti na čelu, to je sigurno. Mada bi mogao da se vrati na vrh već 2032. godine.

A, šta će do tada biti, ko će ga znati. Čelsi već sada ne liči ni na šta, posebno ne na klub sa jasnom vizijom i planom. Zasad više izgleda kao klasičan američki projekat za obrtanje velikih suma novca, što im je suštinski najvažnije, dok su rezultati po strani.

Ostrvski mediji već neko vreme spekulišu da unutar konzorcijuma postoji tenzija između 'dve strane', mada oni to zasad demantuju. Boli je svakako za kratko vreme navukao bes navijača zbog lošeg poslovanja i manjka rezultata, mada ni Egbali i Felisijano nisu bolje prošli samo ne od pristalica, već investitora. Naime, ljudi koji su im poverili svoj novac navodno traže da se momenat obrta novca desi što pre, jer se već odstupilo od projekcija koje su postojale kada se ulazilo u Čelsi. Svakako, iz fonda Clearlake kažu da problema nema i da planiraju da u Čelsiju ostanu na duže staze.

Plavci tavore na 11. mestu Premijer lige. Izgubili su finale Liga kupa od drugog tima Liverpula, a takođe su prijavili gubitak od preko 100.000.000 evra. Klub veliki fokus stavlja na marketing i sponzorske ugovore, kako bi se krpile rupe posle ogromnih ulaganja. Kod Romana je bilo drugačije i nije se vodilo toliko računa o tome, koliko o rezultatu i ruski milijarder je gubitke pokrivao novim investicijama iz svog džepa... Mada, ni u njegovo vreme nije sve bilo med i mleko.

Iako bi promena na vrhu bila ključni potez, sa ljudima koji trenutno vode klub verovatno se ne bi ništa drastično dogodilo u smislu daljeg poslovanja. Kada su Amerikanci ulazili u Čelsi, postavili su jasan cilj da im je prioritet kupovina talentovanih igrača sa svih meridijana. Iz tog razloga su uložili ogromne sume novca u skauting, statističke i druge analitičare, daleko više nego što je to ikada bilo u Abramovičevoj eri.

Iako u vlasničkom vrhu priznaju da je bilo grešaka u dosadašnjem radu, veruju da je Čelsijeva budućnost lepa i da će sve brzo doći na svoje. U poslednjim mesecima se sve glasnije dovode u pitanje klupske ambicije, jer od preuzimanja ništa se bitno nije dogodilo i konstantno se ređaju loši rezultati i razočaranja. Čelsi je godinama bio klub koji pobeđuje, osvaja trofeje i igra Ligu šampiona. Sada je svetlosnim godinama daleko od toga.

Čak ni taj momenat finansijskog blagostanja Amerikancima trenutno nije baš blizu...


tagovi

ČelsiTod BoliBedad Egbali

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara