Luis de la Fuente sa svojim igračima (©Reuters)
Luis de la Fuente sa svojim igračima (©Reuters)

Kreće De la Fuenteova Španija: Otpali Enrikeovi miljenici, Rodri na svom mestu, napad sa Moratom i Aspasom zajedno?

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.03.23. | 10:25

Kepa na golu, za razliku od njegovog prethodnika, De la Fuente deluje mirno i staloženo i uživa veliko poverenje i poštovanje onih koji ga poznaju

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024, i sa njima, više reprezentacija premijerno prikazuje nove selektore. U Španiji, usled generalnog nezadovoljstva nastupom u Kataru i porazom od nezgodnog komšije - Maroka, oprostio se od klupe nacionalnog tima Luis Enrike i zamenio ga je Luis de la Fuente.

Izabrane vesti

Naslednik je stigao na čelo Crvene furije iz U-21 reprezentacije. Bio je fudbaler Sevilje, Atletik Bilbaa i Alavesa, a u ova dva poslednja kluba ogledao se i kao trener. Mladu reprezentaciju vodio je od 2018., osvojivši Evropsko prvenstvo 2019.

"Ako postoji neko ko poznaje budućnost i sadašnjost španskog fudbala, to sam ja", izjavio je u decembru na pres konferenciji na kojoj se predstavio kao novi selektor, odgovarajući prvenstveno skeptičnima koji sumnjaju u njegovo iskustvo u eliti.

Činjenica je, u svakom slučaju, da većinu odabranih igrača dobro poznaje, i da ga oni veoma cene. Nije ni čudo ako imamo u vidu da je De la Fuente doveo čak 15 novina u odnosu na svog prethodnika, i da je mnoge od njih trenirao u mlađim kategorijama. A za to ima i objašnjenje: "Glavna prepreka za svakog selektora je to što nema dovoljno vremena. Odabrao sam igrače za koje znam da će se brzo prilagoditi i usvojiti ideju".

U tom odabiru, otpali su mnogi – veterani, ali i mlađi fudbaleri koji su uživali puno poverenje Luis Enrikea. De la Fuente se odlučio za više igrača Real Madrida: vratili su se Načo Fernandes, Dani Sebaljos i Dani Karvahal, dok je otpao je Marko Asensio. Napravio je čistku u pogledu Barselone iz koje je pozvao samo mlade nade kao što su Gavi, Pedri (trenutno povređen) i Alehandro Balde. Od reprezentacije se oprostio, vlastitim izborom, Serhio Buskets, Đerar Pike se povukao iz fudbala, Đordi Alba nije dobio poverenje novog selektora, kao ni Feran Tores, Ansu Fati ili Erik Garsija. Iz Atletika – samo Alvaro Morata. Od uobičajenih, kod kuće su ostali Koke i Markos Ljorente.

Jedni govore o nepravdi, drugi o „demokratizaciji“ nacionalnog tima. Najviše prašine je podigao Serhio Ramos, koji je izgubio živce i odlučio da objavi svoj privatni razgovor sa selektorom – što se ovome nije nimalo dopalo.

"Saopštio mi je da ne računa, i da neće računati na mene, bez obzira na moj nivo igre. Mislim da sam ipak zaslužio da se povučem vlastitom odlukom ili zbog lošeg učinka, ne zbog godina", obavestio nas je nekadašnji kapiten reprezentacije preko društvenih mreža, i dodao kako se divi načinu na koji je ukazano poštovanje igračima kao što su Modrić, Mesi ili Pepe, i da žali što neće doživeti isto, jer "fudbal nije uvek pravedan, i fudbal nikada nije samo fudbal".

Pa tako, kad odu stari, novi kapiteni, i ujedno igrači sa najvećim brojem utakmica u crvenom dresu su Morata, Rodri Ernandes i Karvahal. Najzanimljivija novina je Jago Aspas, koji je po mišljenju cele Španije dugo i nepravedno bio odstranjen iz tima. Uvek u samom vrhu među strelcima Primere, Seltina večna zvezda kod Luis Enrikea nije sedela čak ni na klupi. Sada, sa 35 godina (samo jednom manje od Ramosa), Aspas se trijumfalno vraća i zajedno sa prethodnom trojicom, i verovatno Načom (još jednim dugo očekivanim povratnikom) biće De la Fuenteov oslonac na terenu.

Aspas nije propustio priliku da se obračuna sa prethodnim selektorom. Na pres konferenciji je naglasio prvenstveno da se ne slaže sa objašnjenjima Luis Enrikea o tome kako cela Selta igra za njega, ili kako ne igra u odbrani. "Trčim kao i svi. Mi nismo tip ekipe koja može da sebi priušti da zavisi od jednog igrača. Pritom, mogu da igram na više pozicija“, bio je izričit Aspas, a zatim i neumoljiv u oceni poraza u Kataru: "Igra je bila previše kruta, nije postojao plan B, ni fudbaleri koji bi mogli da ga sprovedu".

Načo, još jedan povratnik čije su prisustvo neprestano zahtevali navijači Reala, argumentujući time Enrikeovu sklonost prema Barseloni, je ipak želeo da bude diplomata. Priznao je da se radilo o sportskim kriterijima i naglasio da nikada nije imao problem ni sa bivšim selektorom, ni sa jednim drugim trenerom. Takođe veteran, u reprezentaciju u kojoj je debitovao pre deset godina, vraća se sa 33. Radio je, trudio se, i zaslužio da se nađe među odabranima, po vlastitom i generalnom mišljenju.

Uz njih, igrač koji je u poslednje vreme bio, i morao da bude prisutan, ali za kojeg se veruje da će tek sada zaista da pokaže šta vredi. Rodri Ernandes je Španiji nestao iz vidnog polja kada je otišao u Premijer ligu, a nije imao pravo mesto u timu dok je god u njemu postojao Serhio Buskets. Enrike ga je u Kataru držao na poziciji štopera.

Sada, nakon što se Buskets, diskretno i bez polemike što je već uobičajeno za njega, povukao iz reprezentacije, stiglo je vreme da Rodri pokaže zbog čega ga Gvardiola toliko ceni, a stručnjaci hvale njegovu fizičku spremnost, taktičku sposobnost, igru sa i bez lopte i zašto ga svrstavaju u vrh svetskog fudbala.

Uz njega se, uzgred budi rečeno, u poslednje vreme nazire još jedan mogući naslednik za Busketsa: Stefan Bajčetić. U Španiji trljaju ruke uz svaku utakmicu Liverpula, a mladi Bajčetić je deo politike Fudbalskog saveza koji nastoji svom silom da zadrži igrače sa dvojnim državljanstvom – posebno one koji vrede.

Ali, vratimo se na sadašnji sastav reprezentacije. Martin Zubimendi, Mikel Merino, Fabijan Ruis, Dani Sebaljos, Mikel Ojarsabal, Dani Olmo – sve su to stari znanci i igrači kojima De la Fuente ukazivao poverenje u mlađim kategorijama. Sebaljos koji je osvojio Santjago Bernabeu, sada je spreman da osvoji i širu publiku. I posebno je zadovoljan dolaskom novog selektora, koji je uspeo da ga pomiri sa Gavijem, nakon sukoba na poslednjem Klasiku.

Gavi je priča za sebe. Neprikosnoven u prethodnom sastavu, sada se pitaju da li će se prgavi mladić adaptirati kako treba u novom sistemu. I premda neki čak sumnjaju u njegovo mesto među prvih jedanaest, teško je poverovati da bi ga De la Fuente mogao ostaviti po strani.

Kako će igrati ova nova Crvena furija, videćemo večeras protiv Norveške, u obračunu u kojem nažalost neće biti prisutan Haland. Ipak, mediji prisutni u sedištu Fudbalskog saveza u Las Rosasu u Madridu potrudili su se da dešifruju kako bi to moglo da izgleda, na osnovu treninga i dosadašnjih formacija Luisa de la Fuentea.

Očekuje se sistem 4-3-3 ili čak 4-2-3-1, sa Rodrijem i Mikelom Merinom u zadnjem veznom redu. U odbrani Laport deluje kao najsigurnija opcija i uz njega verovatno Načo. Na bekovima Karvahal i Balde. Što se golmana tiče – Unaj Simon je trenutno povređen, ali se pretpostavlja da bi Kepa Arizabalaga bio prvi izbor u svakom slučaju.

U špicu – Morata, Aspas ili obojica. Na sredini bi se mogli naći rame uz rame Dani Sebaljos i Gavi, pa nije ni čudo što je selektoru bilo jako važno da reše nesuglasice. Mikel Ojarsabal je takođe bio dugo odsutan zbog povrede i biće sigurno važna karika u igri. Dani Olmo, još jedan od selektorovih miljenika takođe bi mogao da dobije ulogu.

Opcija ima dovoljno za različite kombinacije. I to je upravo ono što, bar po rečima, želi Luis de la Fuente.

"Nameravamo da napadamo i da dominiramo igrom, i moramo biti verni toj ideji. Ali neću biti talac nijednog sistema", izjavio je juče na pres konferenciji. U odnosu na Enrikea, možemo očekivati, ako ništa, da napad ne počinje od golmana, i da će ekipa, uz napadačku taktiku, nastojati da se bolje zaštiti u odbrani i da pravi manje samoubilačkih poteza. Možda će biti manje igre po krilima, ali nije isključeno da može uvesti i ponekog trkača kao što je Niko Vilijams.

Raznovrsnost u igri i taj plan B (C i D) koji je nedostajao u Kataru bi, idealno, trebali da od sada budu zaštitni znak Španije. Za razliku od njegovog prethodnika, De la Fuente deluje mirno i staloženo i uživa veliko poverenje i poštovanje onih koji ga poznaju. Poslednji selektor tog tipa bio je Visente del Boske.

Interes je veliki, karte se prodaju kao što odavno nisu i svi se raduju što u reprezentaciji vlada sloga i na pres konferencijama mir. Bar do prvog susreta.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024 - GRUPA A

Subota:

15.00: (1,23) Škotska (6,25) Kipar (13,0)

20.45: (1,33) Španija (5,00) Norveška (10,0)

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeEURO 2024Luis de la Fuente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara