Španci imaju novog selektora - ko je Luis de la Fuente?

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.12.22. | 14:30

Izabran naslednik Luisa Enrikea

Eliminacija u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru koštala je posla Luisa Enrikea. Par dana posle poraza Španije od Maroka na penale, bivši trener Barselone, Rome i Selte smenjen je sa mesta selektora. Odmah posle zvanične objave da će doći do promene na klupi saopšteno je i ko će ga naslediti.

Novi trener španske reprezentacije biće 61-godišnji Luis de la Fuente.

Izabrane vesti

Reč je o iskusnom strategu koji je s uspehom vodio mlađe selekcije nacionalnog tima, a pre toga Alaves i Atletik Bilbao, uz niželigaše Aureru i Portugalete.

De la Fuente je kao levi bek, pod komantom prvog selektora Srbije Havijera Klementea, osvojio dve titule sa Atletik Bilbaom (1983. i 1984), kao i Kup kralja (1984), a u dosadašnjoj trenerskoj karijeri najveći uspesi su mu pehari na evropskim prvenstvima za igrače do 19 i 21 godine (2015. i 2019). Radio je i kao selektor španske reprezentacije do 23 godine, s kojom je na Olimpijskim igrama u Japanu bio drugi (iza Brazila koji je u finalu pobedio 2:1 posle produžetaka). U FS Španije je zaposlen od 2013. godine.

Zanimljivo je da kada u martu bude predvodio Španiju protiv Norveške i Škotske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, to neće biti prvi mečevi novog selektora na klupi A reprezentacije. De la Fuente je Špance već predvodio pre godinu i po dana u pripremnom meču za Euro sa Litvanijom, pošto je Luis Enrike bio sprečen da sedi na klupi zbog virusa korona. Odsutan je bio i veliki broj prvotimaca, pa je zapravo ekipu Crvene furije više činio De la Fuenteov tim igrača do 23 godine. Kako bilo, u svojoj biografiji ima upisanu pobedu 4:0.

S većinom igrača koji ga čekaju u A selekciji iskusni strateg je već sarađivao. Pod njegovim nadzorom napredovali su Feran i Pau Tores, Asensio, Pedri, Gavi, Erik Garsija, Dani Olmo, Unai Simon, Balde, Niko Vilijams... Upravo to je i presudilo da španski Savez, na čelu sa predsednikom Luisom Rubijalesom izabere 61-godišnjeg trenera ipsred Marselina Garsije Torala i Roberta Martineza koji su se navodili kao moguća rešenja.

"Luis de la Fuente je uspešno vodio mlađe kategorije nacionalnog tima od dolaska u Fudbalski savez Španije", ističe se u saopštenju španskog FS.

Stil igre koji zastupa iskusni strateg poklapa se sa njegovim prethodnikom i već godinama je zaštitni znak španske selekcije. Reč je o formaciji 4-3-3.

"Jedina stvar koju smo uradili je da smo malo modifikovali sistem kako bi odgovarao karakteristikama različitih igrača, ali smo ostali verni našoj formaciji i fudbalskoj filozofiji koja podrazumeva dosta dodavanja, traženja lopte i diktiranja tempa kroz posed. Koncept naše igre je nadaleko poznat i poštovan", pričao je De la Fuente u jednom od intervjua uoči Olimpijskih igara.

Ovako je madridski AS opisao stil novog selektora.

"Trener koji se takođe kladi na čuvenu tiki-taku, ali čiji timovi su sposobni da nađu alternativu u dubokoj igri po krilima ili direktnim loptama ka centarforu, kao i šutevima sa distance. Savez ima veliko poverenje u njega".

Utisak je, dakle, da Španci neće mnogo toga menjati u svojoj igri, dok su za selektora dobili osobu medijima dosta manje zanimljivu od Luisa Enrikea.

Mada, uspeo je i 61-godišnjak sa severa Španije, rođen u mestu Aro, da privuče pažnju javnosti kada je odlučio da ne vodi Serhija Ramosa na Olimpijske igre pre godinu i po dana.

"Znam koliko mu ovo znači, ali nisam želeo da odstupam od svoje ideje, a onda je bila da vodim igrače koji su se na terenu izborili za učešće na Olimpijskim igrama. Ništa više... Serhio Ramos zna koliko poštovanje imam za njega, ja sam njegov vatreni obožavalac, ali siguran sam da razume zašto sam doneo ovu odluku jer je on profesionalni fudbaler i odličan saigrač", odgovarao je De la Fuente medijima na pitanje zašto ne vodi iskusnog defanzivca u Tokio.

Prvi meč po postavljanju na novu funkciju Luis de la Fuente će imati 25. marta protiv Norveške pred domaćim navijačima. Dobro je poznato da se od aktuelne generacije španskih reprezentativaca mnogo očekuje u budućnosti. Duel protiv Erlinga Halanda i njegovih saigrača daće nagoveštaj može li 61-godišnji strateg uspešno da ih vodi ka tom cilju.


tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeLuis de la Fuente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara