(©AFP)
(©AFP)

Hvičine suze, istorija i delirijum u Tbilisiju! Gruzija kroz penal-dramu do Eura (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.03.24. | 20:54

Mamardašvili skinuo šut Bakasetasu, dok Jakumakis nije smeo ni da ga pogleda. Grka neće biti ni na trećoj kontinentalnoj smotri zaredom

Najavili su navijači Gruzije odlazak svoje zemlje na Evropsko prvenstvo velikom šetalicom na kojoj je pisalo: “Breaking news!” Njihove prognoze su se obistinile, danas se Tbilisi tresao zbog fudbala kao nikada do sada!

Prvi put će Gruzija igrati na Evropskom prvenstvu, uhvatila je poslednji voz za Nemačku. Preživela je jedanaesterce i kroz baraž stigla do kontinentalne smotre. A, navijači su i te kako znali da proslave. Kada je Jorgos Jakumakis poslao loptu pored gola, a zatim Nika Kvekveskiri matirao Odiseasa Vlahodimosa, preplavili su teren. Otpočela je fešta koja će trajati do kasno u noć – 0:0, penalima 4:2.

Izabrane vesti

Gruzini su se, očekivano, uzdali u Hviču Kvaracheliju. Do iznemoglosti su slali lopte ka krilu Napolija, završavao je gotovo sve napade, forsirao, pokušavao sa solo prodorima i utrčavanjima… Jednoga momenta organizam je morao da popusti. Nije izdržao, nije dočekao penale. Ali, jeste da sa Gruzijom zaigra na Euru. Dočekao je plasman u suzama.

A, njega je pogodio – Nika Kvekveskiri. Rezervista. Nije se unervozio kao Žorž Mikautadze, koji je jedini bio nesiguran izvođač kod Gruzina. Manje ili više sigurni pre i posle njega bili su: Giorgi Kočorošvili, Zuriko Datunašvili, Laša Dvali i pomenuti junak iz pete serije. Uz njega je blistao golman Giorgi Mamardašvili.

Čuvar mreže Valensije gotovo da nije imao posla u osnovnom delu utakmice, morao je u smiraj prvog poluvremena da inteveniše, kasnije još jednom u produžetku. Sačuvala ga je i prečka kod udarca Konstantinosa Mavropanosa, da bi u penal-seriji raširio pipke i skinuo šut Anastasiosu Bakasetasu, dok Jorgos Jakumakis, na koga se Gustavo Pojet opkladio u produžecima, nije smei ni da ga pogleda.

Grka neće biti ni na trećoj kontinentalnoj smotri zaredom. Mesec koji je počeo magičnim preokretima PAOK-a protiv Dinama i Olimpijakosa protiv Makabija iz Tel Aviva, završio se tragično po državni tim. U godini kada se navršava ravno 20 leta od čuda koje je priredio Oto Rehagel sreća im je okrenula leđa.

Tukli su Grci kao Sveti Ilija, nisu mnogo pokazali, a opet imali su bolje šanse od domaćina, koji je najbolju promašio u produžetku. Konstantinos Mavropanos se igrao sa vatrom, poslao je poprečnu loptu, a nju je presekao Žorž Mikautadze. Povukao je napred, zavrnuo u peterac i pronašao Zurika Datunašvilija, međutim, udarac mu je zaustavljen.

Hvatali su se za glave tada Gruzini na tribinama, strepeli, ali na kraju, ipak, pali u delirijum.

 (©Reuters) (©Reuters)

Tog časa krenula je invazija na teren...

 (©Reuters) (©Reuters)

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - FINALE BARAŽA

Utorak

Gruzija - Grčka 0:0, penalima 4:2

20.45: (1,62) Ukrajina (3,80) Island (5,80)

20.45: (2,70) Vels (3,00) Poljska (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024reprezentacija Grčkereprezentacija GruzijeGiorgi MamardašviliŽorž MikautadzeHviča KvarachelijaVili SanjolGustavo Pojet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara