Fudbaleri Uniona (Reuters)
Fudbaleri Uniona (Reuters)

Crta podvučena, bodovi prepolovljeni, kreće plej-of! Ipak je najveći tragičar Mehelen...

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.03.24. | 21:31

Završen preliminarni deo belgijskog šampionata

Nakon 30 kola i dvokružnog sistema u kojem je svako sa svakim igrao po dva puta, kreće ono pravo u belgijskom šampionatu. Plej-of za titulu, baraž za Evropu i plej-aut.

Večeras su odigrani i poslednji mečevi preliminarnog dela sezone. Crta je podvučena i bodovi prepolovljeni.

Izabrane vesti

U plej-of za šampiona ide osam ekipa, a kada se bodovi podele stanje izgleda ovako:

1. Union Sen Žiloaz 35

2. Anderleht 32

3. Antverpen 26

4. Klub Briž 26

5. Serkl Briž 24

6. Genk 24

Union je mogao i bolje da prođe. Cele sezone su vodili, imali i 10 bodova više od Anderlehta ali u plej-of ulaze samo sa tri poena razlike. Nisu iskoristili poklon koji im je sinoć servirao Anderleht šokantnim porazom od Kortrajka. Lider je danas na gostovanju šampionu Antverpenu odigrao 1:1. Iako su sa igračem manje poveli golom švedskog napadača Gustafa Nilsona u 84. minutu, nisu izdržali do kraja i ostali su bez pobede u nadoknadi vremena pogotkom Hirana Kerka.

Jasno je odavno da je Antverpen predao krunu i da će se teško vratiti u borbu za odbranu trona ali se nada da bi možda mogao do drugog mesta i kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ređale su se šanse pred oba gola da bi domaći pohrlili u napad kada je gostima isključen japanski defanzivac Mačida. I kažnjeni su. Korpulentni Nilson je uradio ono što najbolje zna. Bio je najviši u skoku i doneo vođstvo. Ipak, Kerk je u poslednjim minutima meča profitirao od loše reakcije odbrane gostiju i golmana Morisa i poravnao rezultat.

Dva rivala će se početkom maja sresti i u finalu Kupa Belgije pored još dva okršaja u plej-ofu tako da Antverpen ne bi trebalo da brine za Evropu. Ali Liga šampiona će biti cilj do kraja... Union sa druge strane ima iskustvo neuspeha u plej-ofu u poslednje dve sezone i zna da ova tri boda prednosti ništa ne znače.

Pored Anderlehta kojeg juri, Antverpenu će najveći konkurent za drugo mesto biti Klub Briž koji je danas napravio ozbiljan kiks i propustio šansu da sa bodom više uđe u plej-ofu. Plavo-crni su sa 1:2 poraženi na gostovanju bezbrižnom Sint Trojdenu. Iako su vodili od šestog minuta, domaćin je izjednačio na početku drugog dela, potom promašio i penal da bi Koita u 85. minutu rešio pitanje pobednika.

U plej-of će i njegov gradski rival Serkl Briž koji je jedno od iznenađenja sezone i nada se plasmanu u Evropu. Podsetimo, treće mesto vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, a verovatno i četvrto u zavisnosti od osvajača Kupa. Serkl je do nogu potukao Molenbek sa 4:0 i gurnuo ga u plej-aut kao fenjeraša.

Dobitnik poslednjeg kola je Genk koji je uz mnogo sreće ušao u plej-of. Mehelen je u drugom delu sezone bio ekipa u najboljoj formi sa najviše osvojenih bodova ali je danas propustio zicer za plej-of. Minimalcem je poražen na gostovanju Levenu koji se na taj način spasao plej-auta. I to golom u 92. minutu!

Od Mehelenovog poraza je profitirao Genk koji je uprkos 1:1 na gostovanju Vesterlou uspeo da ugrabi šesto mesto. I to pošto je sa igračem manje gubio do 86. minuta kada im je Hejnen doneo zlata vredan bod i velike šanse za plasman u Evropu. Da Genk nije izjednačio, u plej-of bi otišao Gent koji je sa 5:0 uz čak četiri gola izraelskog veziste Omrija Gandelmana savladao Šarlrou. I čekao da Vesterlo odoli... Ali nije dočekao.

Ipak, imaće Mehelen i Gent šansu za Evropu u drugom plej-ofu gde su ekipe od 7. do 12. mesta. Ko bude najbolji, ide u kvalifikacije za Ligu konferencije, a trenutno stanje je sledeće:

Gent 47

Mehelen 45

Sint Trojden 40

Standard 34

Jasno je da će se glavna borba voditi između Genta i Mehelena.

Žestoka borba će se voditi i u plej-autu. Standard je pobedom nad Epenom izbegao bruku da se bori za opstanak, ali njegov lokalni rival Šarlroa nije. Sekundi su je delili ali je Leven ne gore opisani način pobedio Mehelen u nadokandi vremena i pobegao od plej-auta. Tako će Šarlroa u borbu za opstanak sa Epenom, Kortrajkom i Lionovom filijalom Molenebkom. Ali ne treba da mnogo brine jer se u plej-autu bodovi ne dele pa Zebre imaju najbolje šanse jer je stanje sledeće:

Šarlroa 29

Epen 24

Kortrajk 24

Molenbek 23

Samo najbolji od njih četiri ima zagarantovan oopstanak, poslednji sigurno ispada u drugu ligu, a preostala dva idu u baraž sa drugoligašima.

Sistem takmičenja u Belgiji je komplikovan ali zanimljiv. Svi se bore za nešto i biće drama so poslednjeg kola kao u prethodne dve sezone kada su poslednji minuti sezone odlučivali šampiona.


BELGIJA 1 – 30. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

Standard - Epen 4:0 (2:0)

/Kanga 9, Balikviša 40, Jeboa 82, Čarls-Kuk 89ag/

Anderleht - Kortrajk 0:1 (0:0)

/Dejvis79/

Nedelja

Sint Trojden - Klub Briž 2:1 (0:1)

/Zairolislam 59, Koita 85 - Đutgla 6/

Antverpen - Union Sen Žiloaz 1:1 (0:0)

/Kerk 90+2 - Nilson 84/

Serkl Briž - Molenbek 4:0 (2:0)

/Denki 4, Utkus 22, Minda 47, Somers 84/

Gent - Šarlroa 5:0 (2:0)

/Fernadez Pardo 38, Gandelman 41, 48, 55, 67/

Leven - Mehelen 1:0 (0:0)

/Ensingi 90+2/

Vesterlo - Genk 1:1 (0:0)

/Tagir 79 - Hejnen 86/




Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara