Maks Ferstapen (Reuters)
Maks Ferstapen (Reuters)

Verstapen ponovo na pol-poziciji u Japanu

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.09.23. | 10:29

Red Bul se vraća u vrh poretka na stazi Suzuka

Maks Verstapen, koji je prethodnu trku imao ozbiljne probleme sa bolidom zbog čega prvi put ove F1 sezone nije stajao na pobedničkom postolju, od početka vikenda u Japanu je pokazao da je Red Bulu mesto na samom vrhu. Nakon dve trke bez starta sa prvog mesta i problematične trke u Singapuru, aktuelni šampion došao je do 29. pol-pozicije u karijeri. Dvojac Meklarena kvalifikacije je završio na drugom i trećem mestu.

Prvi deo kvalifikacija otvorio je Novozelanđanin Lijam Loson koji četvrtu uzastopnu trku menja Danijela Rikarda u Alfa Tauriju. Takođe, pred jutrošnji trening italijanski tim je potvrdio da će sledeće sezone u svojim redovima zadržati Rikarda i domaćina ovog vikenda Jukija Cunodu, pa će Loson ostati njihov rezervni vozač.

Izabrane vesti

Devet minuta do kraja prvog dela kvalifikacija istaknute su crvene zastave kada je Logan Sardžent u poslednjoj krivini napravio ozbiljnu grešku i bolid poslao u zaštitnu ogradu. Amerikanac još uvek nema potpisan ugovor za narednu sezonu, a incidenti koje pravi u poslednje vreme izvesno će uticati na odluku Vilijamsa o njegovom ostanku.

Prekid je trajao skoro 15 minuta, a Ferarijevi vozači koji u prethodnom pokušaju nisu postavili nijedan brzi krug bili su prvi na stazi. Obezbedili su Karlos Sains i Šarl Lekler prolazak dalje, a nije bilo većih iznenađenja do kraja Q1.

Iz Q1 su ispali: 16. Valteri Botas 17. Lens Strol 18. Niko Hulkenberg 19. Gvanju Džo 20. Logan Sardžent

Verstapen je bio prvi vozač koji je vozio brzi krug u Q2 delu kvalifikacija, a s obzirom da je ovaj krug postavio na starom setu pneumatika to vreme je bilo veoma dobro. Ipak, Lekler je u ovom trenutku zaostajao skoro pola sekunde za holandskim vozačem, Sains više od sekunde, a vozači Meklarena jedini su mogli da priđu vodećem Verstapenu.

Za poslednji izlazak u ovom delu kvalifikacija vozači su pripremili nove setove pneumatika, a na trenutak se činilo da bi iz vodećih deset mogli da ispadnu upravo Oskar Pjastri i Lando Noris jer nisu uopšte izlazili na stazu. Ipak, oba vozača Meklarena su prošla u dalji tok kvalifikacija.

Japanski vozač Juki Cunoda istakao se u Q2 delu završivši na sedmom mestu ispred Džordža Rasela, dok je njegov timski kolega Loson završio na 11. poziciji.

Iz Q2 su ispali: 11. Lijam Loson 12. Pjer Gasli 13. Aleks Albon 14. Esteban Okon 15. Kevin Magnusen

Aktuelni šampion prvi je započeo i poslednji deo kvalifikacija, a već je u prvom merenom krugu bio vrlo impresivan. Ponovo su Pjastri i Noris sa minimalnom međusobnom razlikom pratili Verstapena, dvojac Mercedesa i Serhio Peres nisu delovali naročito dobro, dok su Sains i Lekler na stazu izašli tek tri minuta pred istek vremena.

Poslednji mereni krug započeo je Maks Verstapen i krugom ispod minut i 29 sekundi došao je do 29. pol pozicije u karijeri, na mestu na kom je prošle sezone došao do druge šampionske titule. U prvom startnom redu pridružiće mu se novajlija Oskar Pjastri, dok će sa trećeg mesta u trku krenuti Lando Noris. Šarl Lekler je ovog puta bio nešto bolji od svog timskog kolege koji je trijumfovao na prethodnoj trci, a jedini predstavnik Aston Martina Fernando Alonso završio je Q3 kao desetoplasirani.

Poredak prvih deset:

1. Maks Verstapen

2. Oskar Pjastri

3. Lando Noris

4. Šarl Lekler

5. Serhio Peres

6. Karlos Sains

7. Luis Hamilton

8. Džordž Rasel

9. Juki Cunoda

10. Fernando Alonso

Trka za Veliku nagradu Japana na programu je u nedelju od 07.00 časova.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Maks Ferstapensuzuka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara