Crna beštija i Beli klub - gospodstvo, bahatost, gordost...

Vreme čitanja: 7min | uto. 30.04.24. | 12:11

European Clásico večeras se igra po 27. put; na stranu navijačko opredeljenje marketing i slične banalije, brojke će jasno reći: Ne, nema veće utakmice u Evropi

Voleli ih ili ne voleli kao klubove, njihove boje, stil i strahovladu što zavode u svojim državama; voleli ili ne voleli njihovu izraženu gordost i bahatost u želji da na svakom mestu i u svakom momentu pokažu i dokažu da su najveći, da su nedodirljivi - dve ključne vinjete morate da im priznate: da su decenijama unazad nenadmašni u gospodstvu - ako ono u industrijskom fudbalu uopšte postoji - i surovosti prema konkurenciji. A sve to dalje implicira kako je malo većih od njih u celoj Evropi. Ako uopšte takvih ima...

Na stranu ovoga puta navijačko opredeljenje, navijačke armije, marketing i slične banalije koje zaposedaju fudbalski sport. Brojke će jasno reći: Ne, nema ih! Uzmite i prebrojte sve pobede otkako se igra elitno takmičenje, i u Kupu i u Ligi šampiona, i dobićete podatak da su vodeći tandem. Hoćete da 'merimo' samo moderno doba, otkako se fudbal izokrenuo naglavačke, od 1992? Nije problem. Opet im nema premca.

Izabrane vesti

Real Madrid i Bajern ponovo se sastaju u najvećem klasiku evropskog fudbala!

Njihovo rivalstvo najučestalije je u istoriji evrokupova. Nikada se nisu sastali izvan Kupa/Lige šampiona i to valjda ponajbolje oslikava i kakvom se loptačkom plemstvu radi.

Znate li ko je najčešće pobeđivao Bavarce u Evropi? Real, naravno. Čak 12 puta.

A znate li kako u Madridu zovu Bajern? "Bestia negra". Iliti Crna beštija (zver).

Jedni drugih najviše se plaše, međusobno se najviše poštuju i kao takvi apsolutno zaslužuju da i ovoga puta njihov okršaj ponese čuveni epitet "finale pre finala".

Zanimljivo je to da nikada nisu ukrstili koplja u borbi za 'ušatog', ali zato će im večerašnji duel biti 14. polufinalni?! Računajući sve dosadašnje mečeve, Madriđani imaju jednu pobedu više i njome se posebno diče. U pitanju je poslednje slavlje u Minhenu, aprila 2018, kojim je Kraljevski klub, tada sa Zinedinom Zidanom na klupi, 'asfaltirao' put do istorijske, treće uzastopne evropske krune.

Bajern baš dugo nije savladao Real, ima tome punih 12 godina, a posebno ga peče debakl iz 2014. (takođe u polufinalu, na Alijanc areni), kada je dominantna bavarska mašina predvođena Pepom Gvardiolom dobila nesvakidašnju lekciju od Karla Ančelotija. Sećate se? Bilo je 0:4. Bajern igrao, Real davao golove. Tačnije Ramos i Ronaldo...

Po ko zna koji put Karleto je ovog proleća dokazao klasu, da je najveći od svih. Učinio je to kada je izbacio istog tog Pepa, sa jednako moćnim, ili čak moćnijim Mančester Sitijem.

Prvi put od onih 0:4 legendarni Italijan se vraća u Minhen kao protivnik. U međuvremenu bio je na klupi Bajerna i rastanak nije bio baš lep. Javna je tajna da su ga najveće zvezde 'izbušile'. Iskusni stručnjak, ipak, poručuje da nema želju za osvetom, iako su neki od tih igrača i dalje uzdanice nemačkog velikana.

Doduše, jučerašnja konverzacija sa nemačkim novinarima nije tekla baš glatko...

"Izvinite, ne mogu da govorim na nemačkom. Zaboravio sam ga", kazao je Ančeloti kada je dobio prvo pitanje. "Minhen je divan grad za život, ali nemački mi nije ostao u pamćenju. Moj sin ga dobro govori".

Sasvim očekivano, prvo sledeće pitanje ticalo se otkaza koji je dobio 2017. i da li ima želju da se sveti.

"Ne, ne, ne, nema osvete. Imao sreće da treniram klub kao što je Bajern", šmekerski je odgovorio Italijan. "Da, možda sam mogao da ostanem duže, međutim svakako nosim lepe uspomene iz tog perioda".

O kolegi Tomasu Tuhelu samo reči hvale...

"Spektakularan je na taktičkom nivou. Zaista imam puno poštovanja za njega. Rekao je da će Gnabri postići gol? Serž ima golove u nogama. Baš kao i Musijala, kao Kejn ili Sane. I Vinisijus ima veće šanse da pogodi od Ferlana Mendija", našalio se potom Ančeloti. "Poštujemo Bajernom sastav, u pitanju su igrači najvišeg kvaliteta. Ne gledam njihovu sezonu u Bundesligi. Gledao sam utakmice protiv Arsenala. Bili su izvanredni. Takođe, njihova istorija u ovom takmičenju je veliki faktor".

Kada je sastav tima u pitanju Karleto sigurno neće praviti nikakve egzibicije. Jedina prava dilema je Oreljan Čuameni.

"Čuameni će igrati sigurno. Gde? To ćemo da vidimo".

Španski mediji pišu kako bi selidba francuskog univerzalca u poslednju liniju, uz Antonija Ridigera, otvorila mesto za Kamavingu u veznom redu. U suprotnom, Naćo će igrati štopera, a Čuameni biti uz Krosa i Valverdea. Suspendovanog Danija Karvahala na desnom beku odmeniće Lukas Vaskez...

Prema očekivanjima, Džud Belingem, te brazilski dvojac Vinisijus - Rodrigo, biće najistureniji.

Na klupi će se po prvi put ove sezone naći Tibo Kurtoa, a uz njega bi trebalo da budu još Kepa, Eder Militao, Fran Garsija, Modrić, Sebaljos, Arda Guler, Braim Dijas i Hoselu.

Bajern osim što ima ozbiljnih kadrovskih problema, ambijent oko kluba, odnosno u klubu, daleko je od idealnog. Tuhel je svestan i obavešten odavno da je praktično smenjen i da odlazi na kraju sezone, dok Uli Henes svakodnevno doliva ulje na vatru prozivajući trenera koji treba da sezonu nekako privede kraju.

Najmoćniji nemački klub odavno nije delovao tako raštimovano. Čak se jedno vreme pričalo o bojkotu igrača, nezadovoljstvu Tuhelovim pristupom i radom. Igra je značajanio sporija nego pod Nagelsmanom, a mnogi su stručnjaci skloni da kažu kako se radi o najbržoj ekipi u Evropi, što će reći da Tomas Tuhel ne koristi najjači Bajernov resurs. O manjku atraktivnosti da i ne govorimo. U ovoj fazi takmičenja više nije tema.

Pa opet, Bavarci su se nekako dogegali do polufinala i po kladionicama su čak blagi favoriti u odnosu na Real Madrid.

"Potrebna nam je vrhunska atmosfera na stadionu. Protiv Arsenala je bilo sjajno. Sada mora još bolje. Biće teških trenutaka tokom meča, sve to moramo da prođemo zajedno", izjavio je Tuhel.

"Za mene je ovo polufinale kao finale, tako pristupam utakmici. Želimo na Vembli. Želimo i tamo da pobedimo".

Na pitanje da li se slaže da je okršaj Bajerna i Reala najveći u evropskom fudbalu, kazao je:

"Definitivno se radi o slavnim utakmicama. Radujemo se novoj. Veoma smo uzbuđeni".

Na komplimente Karla Ančelotija uzvratio je istom merom:

"To što je on uradio za fudbal je neverovatno. U pitanju je živa legenda. Ali izuzetno prizeman čovek, ljubazan. To je nešto posebno i veoma važno".

Bajern će sutra definitivno biti bez Kingslija Komana i Matajsa de Lihta, dok su Gnabri, Sane, Musijala i Upamekano roviti. Otuda se očekuje da Erik Dajer počne uz Kima u centralnom delu odbrane. Nemci najavljuju da će i Alfonso Dejvis ostati na klupi, te da će šansu kao krilo dobiti Rafael Gereiro, kao protiv Arsenala. Van prirodnih pozicija biće oba beka - Kimih i Mazraui. Na prvi pogled, deluje kao previše pretumbacija za jedan ovakav duel.

"Videćemo kako će proći poslednji trening i ko koliko može", rekao je sinoć trener Bajerna. "Lajmer će biti spreman, mislim, za De Lihta i Upamekana je verovatno prerano da se vrate. Džamal i Liroj čekaju odluku lekara. Verujemo da će moći da počnu... Četiri izostanka bila bi zaista previše za ovakvu utakmicu".

Tuhela su još jednom podsetili na izjave Ulija Henesa što su deošle kao remetilački faktor uoči ovog dvomeča sa Realom...

"Real Madrid! Samo to mi je sada u glavi, ništa drugo me ne zanima".

Podsetimo, Henes je pre tri dana kazao da Tomas Tuhel treba da od kad ne može dodatno da unapredi najtalentovanije igrače, poput Musijale, Pavlovića ili Dejvisa, a onda je u novoj izjavi potvrdio kako misli baš tako kako je rekao u prvi mah.

"Radi se o stvarima koje su toliko daleko od stvarnosti da ih uopšte ne bih komentarisao, ali pošto dolaze od našeg šefa, Ulija Henesa, moram da kažem da imaju posebnu težinu. Naravno da sam duboko uvređen kao trener", izjavio je nekadašnji menadžer Čelsija pred utakmicu sa Ajntrahtom proteklog vikenda.

"Ne znam kako da odgovorim na to što je rekao. A ne mogu da progutam tek tako. Jednostavno, povređena je moja trenerska čast".

Posle ovuh reči Tuhel se zaustavio, nije želeo da nastavlja polemiku sa Henesom, međutim jasno je kao dan da je mnogo toga 'trulo' u odnosima u Zebener štrase.

Da li će i koliko sve to imati uticaja na ono što će se večeras događati na terenu - vidćeemo. Ono što je izvesno, Bajernu je podrška stigla i iz Španije. Oglasio se Robert Levandovski:

"Šanse su 50:50. Nikada ne smete da podcenite Real. Bajernu će nedostajati brzine po krilima, Koman je povređen, Sane i Gnabri roviti... Faliće tempa. Ipak, mislim da imaju šansu i držim im palčeve, navijaću da izbace Real".

Vidi Leva i glavne probleme u svom bivšem klubu...

"Još pre dve godine primetio sam da je potrebna sveža krv, obnova sastava. Tim je predugo na okupu. Neophodni su novi impulsi. Ali taj mentalitet koji imaju stariji igrači najjači je adut Bajerna".

Choque de gigantes!

Kampf der Giganten!

Crna beštija na Beli klub. Sudar aristokrata prve vrste. Gospodstvo, bahatost, gordost, čast. Sve je na talonu. I sve je na ispitu.

Neka bude kako dolikuje Bajernu i Realu, kako dolikuje najvećima - Evropskom klasiku.

Neka bude spektakl.


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara