Horhe Martin (©Reuters)
Horhe Martin (©Reuters)

Spektakl u Zaksenringu: Martin pokorio Nemačku i poručio Banjaji - čuvaj tron! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 15:58

Martinator duplom pobedom smanjio zaostatak za aktuelnim šampionom na 16 poena

Zaksenring ima novog vladara - Horhea Martina. Španski vozač slavio je u spektakularnoj trci za Veliku nagradu Nemačke prošašvi kroz cilj šest stotinki ispred Frančeska Banjaje. Treće mesto na postolju ili u ovom slučaju titulu "best of the rest" poneo je Žoan Zarko.

Trkački spektakl na trci za Veliku nagradu Nemačke! Priredili su ga Horhe Martin i Frančesko Banjaja vožnjama za pamćenje, vodili su ljutu borbu od prvog do poslednjeg kruga staze u Zaksenringu i prava je šteta što nisu ruku pod ruku zajedno mogli kroz cilj, mada je vrlo malo falilo da se upravo to i dogodi. Ipak, jedan je morao na pobedničko postolje i ponovo je to bio Martinator pošto je za 64 hiljaditinki bio brži od aktuelnog šampiona.

Izabrane vesti

Ponovo, jer Martin je i juče slavio u sprintu, takođe ispred Peka. U strašnoj, životnoj formi je motociklista Pramak Rejsinga. Trijumfovao je u sprintu u Francuskoj, potom na istoj stazi u glavnoj trci bio drugi; prošle nedelje je u Italiji bio treći u sprintu, drugi u glavnoj trci; ove nedelje odneo duplu pobedu u Nemačkoj. Sa osvojenih 96 bodova u pomenutom periodu Martin je zaostatak za Banjajom sveo sa 39 na 16 poena i uzdrmao tron Italijanu.

Odličan start imao je Martinator. Već u prvom krugu ponovio je jučerašnje duplo preticanje (zaobišao Luku Marinija i Džeka Milera), a u četvrtom izbio je na čelo kolone. Međutim, Banjaja se nije zaleteo da mu uzvrati odmah, poneo se iskusno i vozio strpljivo, što možda ne bi bio slučaj pre godinu i po ili dve. Pratio ga je Peko u stopu, držao na oku sve vreme i samo čekao trenutak da napadne. I učinio je to u završnoj trećini trke, tačnije u 21. krugu. No, Martin je već u 24. ponovo preuzeo vođstvo i uspešno držao Banjaju iza sebe.

Ponestajalo je vremena braniocu titule, krugovi su prolazili, jedan je ostao do kraja, a Španac je i dalje bio ispred njega. Nije mu bilo druge, morao je da rizikuje. Krenuo je u napad u poslednjoj krivini poslednjeg kruga trke, ali ga je Martin "uštopovao", prikočio je pri skretanju, izazvao kontakt sa rivalom i stekao blagu prednost, taman toliku da Banjaja nema dovoljno vremena da ga pretekne na pravcu.

Marko Beceki završio je trku na četvrtom mestu, mada već sada zaostaje za Banjajom 34 poena, a peti je kroz cilj prošao Luka Marini. Među prvih deset završili su još redom Džek Miler, Aleks Markes, Enea Bastijanini, Fabio Di Đanantonio i Migel Oliveira.

Mark Markes je posle pada na zagrevanju, petog ovog vikenda, otkazao učešće na trci uoči starta, a Bred Binder nije uspeo da je završi, jer je izleteo sa staze zbog male, ali skupo plaćene greške koju je napravio u osmoj krivini, budući da je do tog trenutka držao treću poziciju.

STANJE U GENERALNOM PLASMANU

1. Frančesko Banjaja 160

2. Horhe Martin 144

3. Marko Beceki 126

4. Žoan Zarko 109

5. Bred Binder 96


tagovi

Horhe MartinFrančesko BanjajaVelika nagrada Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara