Luis Hamilton u Belgiji (© Reuters)
Luis Hamilton u Belgiji (© Reuters)

Mercedes sprema bolid za 2024, po uzoru na godine dominacije Hamlitona

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.08.23. | 13:29

„Gledamo kakve su prošle generacije automobila bile u danima slave, to nam je inspiracija pošto je očigledno to bio jedan od najboljih automobila u istoriji“, izjavio je Džordž Rasel, drugi vozač ekipe

Između 2014. i 2021. Mercedes je osvojio osam titula u konkurenciji konstruktora i sedam titula vozača, ali je tim iz Berklija, pod novim aerodinamičkim propisima, uvedenim prošle godine, izvojevao samo jednu pobede u protekle dve sezone. Prošlogodišnji bolid W13 imao je velikih problema poskakivanjem, dok je ove godine dizajnerski tim bio posvećen efikasnijem stvaranju potisne sile, to jest pritiska bolida na podlogu zarad što bolje upravljivosti. Ispostavilo se da je Mercedes bio previše oprezan kako ga FIA ne bi kaznila zbog previše niskog pozicioniranja, a pošto njihov bolid nije bio blizu zemlje koliko jeste drugima, performanse su samim tim bile lošije.

Od trke u Barseloni za koju su doneli značajna unapređenja, bolid Mercedesa je postao dosledniji i trenutno se nalazi na drugom mestu u šampionatu u konkurenciji konstruktora sa zaostatkom od 265 bodova za Red Bulom, a prednošću od 51 poena u odnosu na Aston Martin. Zbog shvatanja u kom pravcu bi trebalo da funkcioniše razvoj bolida, šef nemačkog tima Toto Volf najavio je da je Mercedes fokus prebacio na bolid za narednu sezonu.

Izabrane vesti

Sve je spremno za 2024. I dalje imamo unapređenja za W14 (ovogodišnji bolid), ali mislim da je prebacivanje fokusa na sledeću godinu dobar, dosta toga možemo da poboljšamo na trenutnom automobilu. Hajde da vidimo kako možemo da napredujemo dok u isto vreme shvatamo šta bi trebalo da uradimo za sledeću godinu. Što više naučimo, bićemo u boljem položaju od 2024. nadalje“, izjavio je Volf.

Šef tima je objasnio da je posao na bolidu za sledeću godinu doveo do povećanog samopouzdanja posle teške prve polovine sezone, ali i povećanja nivoa konkurentnosti pogonske jedinice.

Pozitivne strane su to što jasno vidimo razvojni put koji funkcioniše. Razumemo gde bi trebalo da dodamo performanse. To je frustrirajući proces, zahteva vreme za suštinsku promenu automobila kada se odlučite za drugačiji razvojni put, ali postoji svetlost na kraju tunela. Bila je i pozitivna sezona do sada po pitanju pogonske jedinice, svi u Mercedesu su naporno radili i uradili su dobar posao da nam pruže pogonsku jedinicu koja se nalazi u vrhu poretka. Saradnja je kritična“, dodao je Volf.

Govoreći o napretku koji W14 još mora da dostigne, iskusniji vozač u timu Mercedesa Luis Hamilton istakao je nedostatak potisne sile i balans.

„Moramo još da radimo na balansu. Potrebno nam je više potisne sile, kao i uvek, ali znam da su svi u fabrici fokusirani na to da budemo drugi tim u prvenstvu konstruktora, a ja pokušavam da osvojim treće u poretku vozača“, izjavio je sedmostruki šampion.

Posle trke za Veliku nagradu Belgije, poslednje pred letnju pauzu, drugi vozač Džordž Rasel je izjavio da postoje određeni problemi koji se tiču podešavanja.

Mučili smo se sa poskakivanjem. Drugi timovi takođe, možda ne u tolikoj meri kao mi, ali je svakako šteta videti da se većina timova i dalje bori sa tim problemom. Nadam se da će nešto moći da se reši u budućnosti“, rekao je Britanac.

Džordž Rasel (© Reuters)Džordž Rasel (© Reuters)

Upitan da li se ovaj problem javlja zbog podešavanja, a ne zbog novih unapređenja, Rasel je dodao:

„Definitivno može da se podesi. Dosta radimo na karakteristikama za sledeću godinu. Gledamo kakve su prošle generacije automobila bile u danima slave za Mercedes, koristimo to kao inspiraciju, očigledno je bio jedan od najboljih automobila u istoriji“.

Iako Mercedes prebacuje fokus na bolid za narednu sezonu, izvršni tehnički direktor Majk Eliot je izjavio da neće prestati sa razvojem ovogodišnjeg automobila koliko god budu mogli.

Još uvek mislim da možemo da naučimo nešto, borimo se za drugo mesto u šampionatu. Nastavićemo da razvijamo, ali očigledno je sad naš glavni fokus na automobilu za sledeću godinu“, rekao je Eliot.

Sa druge strane, tehnički direktor Džejms Alison smatram da bi unapređenja za narednu sezonu koja se otkriju u njihovoj fabrici mogla primeniti na trenutni bolid.

„U ovom trenutku u sezoni aerotunel je većinski fokusiran na 2024. Delovi sektora za nacrte, dinamike vozila, proizvodnje za dugoročne proizvode počinju da se skupljaju. Od letnje pauze nadalje, automobil za narednu sezonu je glavni fokus. To, takođe, daje mogućnosti za W14“.

Još jedno neuspelo rešenje Mercedesa koje je korišćeno više od jedne sezone je takozvani „zeropod“ koncept, ravne bočne ivice na bolidu. Majk Eliot je govorio o bočnim ivicama koje koriste svi ostali timovi, a koje je Mercedes uveo tek od trkačkog vikenda u Monaku.

„Kad smo implementirali prvu verziju osetila se velika promena. Dodatne performanse nismo dobili, no smo tu priliku iskoristili da ispitamo učinak i da li ga ima. Na neki način smo napredovali. Stalno se razvijamo, pokušavamo da popravimo performanse bolida. Sledeća verzija će nam doneti još više i nadamo se da ćemo nastaviti razvoj tokom zime“, pojasnio je Eliot.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Auto motoDžordž RaselLuis HamiltonToto VolfToto VolfMercedesFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara