Foto: AFP
Foto: AFP

Meklaren oduševio na Sprint kvalifikacijama u Kataru

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.10.23. | 18:46

Oskar Pjastri završio je na prvom mestu, Lando Noris na drugom

Međunarodna automobilska federacija (FIA) je zajedno sa snabdevačem guma Pirelijem posle detaljne analize pneumatika koji su nakon jučerašnjeg treninga imali vidljiva oštećenja, uvela izvesne promene pred Sprint kvalifikacije.

Početak kvalifikacija za Sprint trku bio je zakazan za 15 časova, ali je uvođenjem desetominutnog treninga u kom su se vozači upoznali sa promenjenom 12. i 13. krivinom on pomeren za dvadeset minuta. Naime, najveća potrošnja guma zabeležena je upravo između pomenutih krivina odnosno na oštrim ivičnjacima na kojima vozači gube dosta vremena, a problem je i brzina koju tada postižu. Tako su uvedena rešenja u vidu prefarbanih delova asfalta kako bi vozači imali osećaj da je staza uža i samim tim sporije prošli i izbegli problematične ivičnjake koji oštećuju pneumatike. Dalje analize koje će uslediti nakon večerašnje Sprint trke odlučiće o potencijalnim promenama za glavnu trku, a mogle bi da se uvedu tri obavezne promene pneumatika.

Izabrane vesti

Prve merene krugove vozili su vozači Ferarija, međutim ta vremena nisu bila dovoljno dobra. Vrlo brzo je Maks Verstapen izbio na prvu poziciju, a direkcija trke je bila zauzeta brisanjem krugova zbog silaska van granica staze. Za razliku od jučerašnje famozne pete krivine, ovog puta je bila sporna izmenjena krivina broj 13. Zbog poništenog kruga Juki Cunoda je završio na 18. poziciji, te je vozač Alfa Romea Gvanju Džou bio poslednji koji se plasirao u dalji tok kvalifikacija

Iz prvog dela kvalifikacija ispali su: 16. Lens Strol 17. Aleks Albon 18. Juki Cunoda 19. Kevin Magnusen 20. Logan Sardžent.

Drugi deo kvalifikacija u trajanju od 10 minuta Lando Noris završio je kao prvoplasirani, a ponovo su se istakle odluke sudija zbog granica staze. Trinaesta krivina postala je nesavladiva, a Luis Hamilton je bio najistaknutiji vozač kome je u ovom delu kvalifikacija poništeno vreme pa će večerašnji Sprint započeti sa 12. pozicije. Vozač Alfa Taurija Lijam Loson takođe je bio žrtva granica staze, a dalje je prošao Esteban Okon u Alpinu.

Iz drugog dela kvalifikacija ispali su: 11. Pjer Gasli 12. Luis Hamilton 13. Valteri Botas 14. Lijam Loson 15. Gvanju Džou.

Najboljih deset vozača je u borbu za pol poziciju ušlo na mekim pneumaticama, a većina vozača imala je samo jedan pokušaj kako bi postavila vreme. Ipak, kao i u prethodnim izlascima na stazu, poništena vremena bila su odlučujuća za plasman za Sprint trku. Tako je Maksu Verstapenu obrisan krug, a sledeći mu je bio dovoljan tek za treću poziciju. Istu situaciju je imao i Šarl Lekler koji je na kraju bio šesti, a Fernando Alonso i Esteban Okon zbog ne postavljanja vremena završili su kvalifikacije na devetom odnosno desetom mestu.

Vozači Meklarena su nakon kontroverznih obrisanih krugova iz jučerašnjih kvalifikacija pokazali da im staza u Kataru itekako odgovara, a Oskar Pjastri će prvi put bilo kakvu trku Formule 1 (Sprint ili glavna) započeti sa prvog startnog mesta.

Poredak prvih deset za Sprint trku:

  1. Oskar Pjastri
  2. Lando Noris
  3. Maks Verstapen
  4. Džordž Rasel
  5. Karlos Sains
  6. Šarl Lekler
  7. Niko Hulkenberg
  8. Serhio Peres
  9. Fernando Alonso
  10. Esteban Okon

Maks Verstapen će već u današnjem Sprintu (19.30) imati priliku da postane svetski šampion, bez obzira na učinak njegovog timskog koleg Serhia Peresa koji se u šampionatu nalazi na drugom mestu. Maksu je tako dovoljno da osvoji tri poena, odnosno da završi makar na šestoj poziciji kako bi došao do svoje treće uzastopne titule.

Piše: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara