Sa današnje promocije u Madridu (Reuters)
Sa današnje promocije u Madridu (Reuters)

Madrid uzeo primat Barseloni u Formuli 1

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.01.24. | 12:22

Od 2026. Velika nagrada Španije će se voziti u glavnom gradu

Formula 1 je objavila da će se od 2026. do 2035. godine trka za Veliku nagradu Španije voziti u – Madridu. Glavni grad će se tako vratiti u kalendar posle 1981, kada je poslednji put održana trka na stazi Harama nedaleko od centra grada. Ovog puta, u planu je izgradnja nove staza koja će biti mešavina ulične i klasične (kakva je i u Majamiju), a koja će biti na prostoru glavne sajamske institucije u Madridu (IFEMA). Iako čeka odobrenje FIA, staza dugačka pet i po kilometara sadržaće 20 krivina, dok je predviđeno vreme jednog kruga minut i 32 sekunde.

Izvršni direktor Formule 1, Stefano Domenikali je o novom ugovoru sa Madridom rekao:

Izabrane vesti

Madrid je neverovatan grad sa izvrsnim sportskim i kulturnim nasleđem i donosi novo uzbudljivo poglavlje za F1 u Španiji. Želeo bih da se zahvalim IFEMA Madrid, regionalnoj vladi Madrida i gradonačelniku za sastavljanje fantastičnog predloga. To pokazuje viziju Formule 1 da stvori višednevni spektakl sporta i zabave koji pruža maksimalnu vrednost za fanove i obuhvata inovaciju i održivost“.

Predsednik FIA, Muhamed Ben Sulajem govorio je upravo o održivosti:

„Trka modernih automobila Formule 1 na novoj stazi u glavnom gradu Španije je interesantna prilika. Dok idemo ka uvođenju novih propisa FIA za 2026, koji su planirani da budu Net Zero do 2030, zadovoljstvo je videti da su lokalni organizatori stavili fokus na ekološku održivost u planovima za ovaj događaj. Kao što je uobičajeno, predložena staza će biti predmet FIA homologacije, bezbednosnih provera i kalendarskog odobrenja od strane Svetskog saveta za moto sport“, istakao je Ben Sulajem.

Predsednik izvršnog odbora IFEMA, Hose Visente de los Mosos, tvrdi da će ova trka postati referenca za Formulu 1.

Naš san o održavanju velikog događaja Formule 1 u okviru IFEMA se ispunio“, kaže de los Mosos. „Oduševljeni smo što možemo da najavimo povratak F1 u Madrid posle više od četiri decenije. Imamo ambiciju da organizujemo Veliku nagradu koja će postati referenca u kalendaru F1, posebno osmišljene i dizajnirane da pruži jedinstveno iskustvo kako fanovima tako i timovima. Ovim Madrid želi duboko da zaroni u razvoj novog koncepta koji kombinuje sport i zabavu, istovremeno pružajući događaj za pamćenje“.

Isabel Dijas Ajuso, predsednica regije Madrida, istakla je ekonomski značaj koji će ovaj događaj imati na sam grad.

Mi smo glavni motor prosperiteta i napretka Španije. Događaj za koji očekujemo globalnu gledanost od 70.000.000 ljudi će predstavljati povećanje madridskog BDP-a za više od 450.000.000 evra godišnje, kao i otvaranje 8.200 radnih mesta. Zajednica Madrida je regija sa odličnom međunarodnom projekcijom, a Formula 1 će doprineti daljem konsolidovanjem Madrida među najboljima na svetu“, rekla je Ajusova.

Novi ugovor koji je Formula 1 postigla sa Madridom ostavlja Barselonu, koja je bila domaćin Velike nagrade Španije još od 1991, da se bori za svoju budućnost. Iako Barselona ima ugovor zaključno sa 2026, još uvek nije odlučeno da li će se te godine naći na kalendaru zbog poklapanja sa trkom u Madridu. Ukoliko bi došlo do situacije da se održe dve trke u ovoj državi, velika je verovatnoća da će trka u Barseloni postati Velika nagrada Katalonije.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara